Kůň do města. Pohádky o holčičce z paneláku, která si tak strašně přála vlastního koně. Čte Marie Poulová

11. září 2022

Přání se mohou splnit, i když se lidem kolem zdají být nesplnitelná. Jako třeba mít koně doma v paneláku. Tam se přece žádný kůň nevejde. Nebo snad ano? Kůň do města – speciál! Ten totiž nemá problém vyjít schody do čtvrtého patra, vejde se do jakéhokoli dětského pokojíku, sám řeší svůj nepořádek, má moc rád děti a je s ním legrace. Právě o takovém koni Řehtálkovi vypráví Hajaja sedm pohádek na dobrou noc.

Čte: Marie Poulová
Napsala: Denisa Kimlová
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Izabela Schenková
Natočeno: 2021

Nový člen domácnosti

Jednoho dne zazvonil u Johančiných dveří poslíček a zanechal na prahu bytu obrovský balík. Byl v něm kůň. A ne jen tak ledajaký! Kůň do města - speciál.

První vyjížďka

Opravdický živý kůň Řehtálek zafungoval pro Johanku jako nejlepší budík na světě. V sobotu brzy ráno se Johanka vydala na projížďku. Byla spokojená? A co sousedé z okolních bytů a domů?

Původně smutná neděle

Soused Šťovík si na Řehtálka stěžoval. A Johančin tatínek rozhodl, že kůň do města - speciál musí z domu. A to hned! Nebo až dokouká fotbalový zápas? Jak se problém s Řehtálkem vyřeší?

Řehtálek je hrdina

Johanka šla do školy a Řehtálek musel zůstat doma. Při čekání ani trochu nezahálel. Ucítil totiž nepříjemný kouř a zachránil babi Vondruškovou před velkým požárem. Jak se všechno seběhlo?

Sláva je na nic

Skoro každý si představuje, že být slavný je velké štěstí. Jenže Řehtálek i Johanka brzy pochopili, že tomu tak vůbec není. Spíš naopak. Co jim na Řehtálkově slávě vlastně vadilo?

Kůň do města na vsi

Jak to vypadá, když se kůň do města - speciál dostane na vesnici a místo v Johančině pokojíku musí spát venku se slepicemi? Zážitek je to velký pro všechny: pro koně, Johanku, mámu, tátu i babičku.

Gratuluji, že jste se našli

Když se Johanka s Řehtálkem vraceli zpátky do Prahy, přiměl kůň svou kamarádku, aby na chvíli změnili směr své cesty a vydali se po úzké lesní pěšině. Kam je dovedla? A co se Johanka v lese dozvěděla?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související