Z Mateřídoušky do ouška. Pohádky českých básníků a spisovatelů pro časopis Mateřídouška

4. září 2022

Pan Truc a pan Duc nebo Slůně a jarní Tůně. Poslechněte si hravé i poetické příběhy Pavla Šruta, Ludvíka Aškenazyho, Radovana krátkého z Divadla Spejbla a Hruvínka a dalších autorů.

Účinkuje: Lenka Ebelová
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2021

Ota Šafránek: Leknutí krále Koudele

Byl jednou jeden král, který vůbec nebyl lekavý. A to ho trápilo tak, že slíbil velkou odměnu tomu, kdo ho pořádně vyleká. Pekařský učeň Antonín Zalabák se rozhodl, že zkusí štěstí. Vyleká krále Koudele? Poslechněte si pohádku, která vyšla v Mateřídoušce v roce 1965.

Daisy Mrázková: Mořský racek čili Andy bude námořníkem

Poetický příběh z mořského pobřeží. Sourozenci Hilary a Andy najdou jednou po bouřce u nich doma na dvoře k smrti vyčerpaného racka. Podaří se jim ho zachránit, aby zase mohl létat? Pohádka spisovatelky a výtvarnice Daisy Mrázkové vyšla na konci 60. let v časopise Mateřídouška.

Rudolf Matys: Pan Truc a pan Duc

Pan Truc a pan Duc jsou sousedé k pohledání. Bydlí ve vesnici Myštěves, hned vedle sebe a dělají si, co nejhoršího můžou. Prostě hrůza. Dostanou někdy rozum? Poslechněte si pohádku básníka a rozhlasového redaktora Rudolfa Matyse, která vyšla v časopisu Mateřídouška.

Pavel Šrut: Slůně a jarní vůně

Malé slůně Bertík onemocnělo a celá zoologická zahrada má starosti, jak ho vyléčit. Na jeho nemoc je ale jenom jeden lék - jarní vůně. A tak se pro ni musí starý medvěd Nanuk vydat do světa. Jenže kde takovou jarní vůni vzít? Poslechněte si pohádku básníka Pavla Šruta, publikovanou v Mateřídoušce.

Ludvík Aškenazy: Pytlíková duha

Pepík Patočků strašně rád maluje a miluje všechny barvičky. A teď si představte, že jednou po dešti byla duha tak nízko, že se dala rozpustit ve vodě. Pepík Patočků měl najednou barviček plný kyblík! Poslechněte si, jak to všechno bylo v pohádce Ludvíka Aškenazyho, která vyšla v Mateřídoušce v roce 1964.

Radovan Krátký: Jak v Žihli dělali kamna

V Žihli to za dávných pradávných časů vypadalo tak trochu jako v Kocourkově. Alespoň podle pohádky Radovana Krátkého Jak v Žihli dělali kamna. O legraci sice neměli nouzi, ale byl to tam jeden popleta vetší než druhý. Pohádku, která vyšla v časopise Mateřídouška v roce 1968, vám přečte Lenka Ebelová.

Ladislav Dvořák: O slunéčku sedmitečném

Jestlipak víte, proč má sluníčko sedmitečné na krovkách sedm teček. Nevíte? Každá tečka je za odměnu. Tak i malá Beruška v pohádce básníka a spisovatele Ladislava Dvořáka musí být moc a moc hodná a učit se, aby každý den dostala od maminky na červenou zástěrku jeden černý knoflíček. Pohádka vyšla v roce 1968 v časopise pro nejmenší čtenáře Mateřídouška.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.