Speciál Jak to vidí... k výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy živě z Národního muzea

19. srpen 2024

Ve středu 21. srpna uplyne 56 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Osudové okamžiky našich dějin, jejich dopady i roli tehdejších médií si připomeneme ve speciálu pořadu Jak to vidí... od 8 hodin z kupole Národního muzea v Praze. Hosté: Prokop Tomek, Ondřej Neff a Petr Lněnička.

Ve speciálu si položíme například otázky, zda jsou srpnové události roku 1968 již zcela zmapovány, co byla pro Moskvu poslední kapka, která přepadení naší vlasti spustila, v čem se invaze stejně jako následná normalizace a přítomnost sovětských vojsk podepsaly na naší společnosti nejvíce.

Čtěte také

Připomeneme si rovněž odvahu a vynalézavost tehdejších redaktorek a redaktorů Československého rozhlasu, kteří vysílali ještě dlouho poté, co okupanti a jejich přisluhovači povypínali oficiální vysílačky. Nahlédneme i do zákulisí natáčení snímku Vlny, jehož koproducentem je Český rozhlas, dozvíte se, jak fungoval rozhlas po drátě a chybět nebude ani vzpomínka na novináře Jana Petránka.

Hosty Zity Senkové budou herec a dabér Petr Lněnička, spisovatel, publicista vydavatel internetového deníku Neviditelný pes Ondřej Neff a historik Prokop Tomek, vedoucí oddělení vojenské historie a zástupce ředitele historicko-dokumentačního odboru Vojenského historického ústavu Praha.

autor: Zita Senková
Spustit audio

Související