Sopky: Hora z olivínů Kozákov

23. srpen 2014

Kozákov je jednou z našich nejmladších sopek. Při erupci před pěti miliony let vyvrhoval sopečnou strusku a z kráteru také vytekl lávový proud.

Lávový proud tekl směrem k tehdejšímu toku řeky Jizery. Láva natekla do říčního kaňonu. Na Kozákově najdete velké množství útržků hornin zemského pláště, takzvaných olivínů, ty vyneslo na povrch stoupající magma.

Na vrchol Kozákova

Vrchol Kozákova je 744 metrů nad mořem. Dá se tam dojet autem. Po modré a po žluté turistické značce se můžete podívat pod vrchol, kde je spousty sopečných strusek. Z toho se dá usoudit, že i Kozákov vznikl erupcí strombolského typu.

Po stopách lávového proudu

Lávový proud z Kozákova netekl dolů z kopce, ale směrem na Semily. Autem se dá po silnici sledovat jeho tok. Z Kozákova se vydáte na jihovýchod přes Komárov do Bačova. Tam za hospodou je krásně odkrytý průžez.

Čtěte také

Najdete tu mnoho úlomků zemského pláště. Olivínové pecky se vyskytují po celé délce lávového proudu.

Kozákov a okolí

Lávový proud z Kozákova končí v opuštěném lomu u Pelechova. Uprostřed lomu jsou sloupcové zbytky čedičče, kamenné varhany.

S geologem Vladislavem Rapprichem z České geologické služby jsme navštívili Kozákov, jehož vrchol má souřadnice S 50°35'39", V 15°15'43". Místo se zobrazí po kliknutí na tuto mapu.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.