Smolíček, pán lesů a jezinky. Pohádka inspirovaná keltským mýtem o rohatém bohu

23. leden 2022

Temný pohádkový, snad až hororový příběh se šťastným koncem. Její autor Vladimír Zajíc se při psaní neinspiroval pouze klasickou pohádkou o Smolíčkovi, ale šel ještě dál. Až do staré keltské mytologie, která vypráví o dobrém bohu Cernunosovi a zlé Strize.

Osoby a obsazení: Zdeněk Hruška (mladý Smolíček), Viola Zinková (babička Pomněnka), Denisa Nová (mladá Pomněnka), Pavlína Doležalová (Linda), Mikuláš Veselý (Vítek), Dalimil Klapka (děda Smolíček), Antonín Molčík (pán lesů), Valérie Zawadská (Striga), Veronika Týcová, Nataša Gáčová a Eva Kodešová (jezinky), Zdeněk Hess (Hnát / zjevení), Věra Slunéčková, Alexandra Tomanová a Drahomíra Fialková (cesty), Otmar Brancuzský a Pavel Oskar Gottlieb (muži), Bohumila Dolejšová (žena), v dalších rolích Petr Špíchal, Václav Balák, Vojtěch Hájek, Václav Jílek a  Klára Sedláčková-Oltová
Napsal: Vladimír Zajíc
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Zvuk: Radek Veselý
Zvukové efekty: Pavla Šindelářová
Zvuková spolupráce: Jana Fišerová
Hudba: Daniel Zahradníček
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: v roce 2005

Pán lesů, starý rohatý bůh Cernunos, je zosobněním dobra. Na opačném pólu stojí Striga, bohyně hlubokých lesů, temných tůní a černých skal. Ona znamená jediné – smrt.

Mezi významovými symboly, kterých je v pohádce mnohem víc, probleskuje nevinný dětský dialog Lindy a Vítka: „Babi, vyprávěj!“ škemrají obě děti. A babička Pomněnka vypráví. Temný pohádkový, snad až hororový příběh svého mládí se šťastným koncem.

Happy end tu není jen kvůli pohádce, ale spíš proto, že i v životě platí odvěká zkušenost: láska je silnější než zloba a nenávist.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související