Slunečnicový olej není vhodný na smažení

4. listopad 2014

Který slunečnicový olej je ten nejlepší? A v čem je lepší než olej olivový? Časopis dTest podrobil oleje testu a rady a tipy rozdával Daniel Pavlis.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na vlnách Českého rozhlasu Dvojky vstupujeme do Spotřebitelské poradny. Na návštěvě je Daniel Pavlis z časopisu dTest. Dobrý den.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Dobrý den.

Čtěte také

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A já už jsem před chvilkou naznačila, že budeme mluvit o testu slunečnicových olejů. Tak, jak dopadl ten test? Já jsem říkala, že si povíme jak slunečnicové oleje v kuchyni používat, zda spíš ve studené kuchyni nebo k dušení, restování, smažení, fritování, k čemu tedy?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Tak test dopadl dobře, o jistě ještě budeme hovořit. A co se týče toho použití, tak tam vlastně dochází k chybám v českých domácnostech, podle některých průzkumů až 70 % českých domácností smaží na olivovém oleji.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Slunečnicovém.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Slunečnicovém oleji, pardon, slunečnicovém oleji, což není úplně vhodná úprava z hlediska technologických vlastností tohoto oleje. Vtip je v tom, že složení mastných kyselin tuků a olejů určuje k čemu jsou vhodné, jaká je jejich tepelná stabilita. V případě slunečnicových olejů je to zhruba 180 stupňů Celsia a pokud dochází k přehřívání, tak potom vznikají zdraví škodlivé látky, ten olej se rozkládá, může se přepalovat, oxidovat. Takže co se týče nějakého takového to brutálního smažení opravdu s velkým počtem řízků v jednom oleji, tak to není opravdu úplně vhodné.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Natož pak ke fritování. To také ne.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
U fritování tam se lépe ohlídá ta teplota, která se špatně hlídá u smažení, ale na druhou stranu u toho fritování často dochází k opakovanému použití toho oleje, a proto slunečnicový olej také není vhodný.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je dobře, že, o tom mluvíme, protože já zrovna slunečnicový olej k tomu smažení používám, tak to asi škrtnu a koupím jiný.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Ideální je určitě pro nějaké takové, ono vlastně do smažení můžeme přidat i takové to krátkodobé, to znamená nějaké restování na malém množství oleji a krátkodobé, tak tam to lze, tam není problém, protože není dosahováno takových teplot a vlastně nepůsobí ty teploty tak dlouho.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co jste všechno zjišťovali o těch slunečnicových olejích?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
My jsme se zaměřili na složení mastných kyselin. Ten test nám vlastně řekl o autenticitě, to znamená zda se opravdu jedná o slunečnicové oleje a není tam příměs nějakého dalšího, což se nepotvrdilo. Zajímalo nás peroxidové číslo, které mluví o stáří oleje o případné žluklosti. Potom nás zajímal obsah vitaminu E, jehož poměrně bohatým zdrojem slunečnicový olej je. A dále jsme se zaměřili na nežádoucí látky, mezi které patří pesticidy, polycyklické aromatické uhlovodíky, karcinogenní estery 3-MCPD, minerální ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Už trochu na mě mluvíte čínsky nebo prostě cizím jazykem.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
V případě tohoto testu je ale dobrá zpráva, že co se týče těch nežádoucích látek, tak jsme nezjistili nějaká nadlimitní množství, takže prakticky spotřebiteli stačí ten závěr, že co se týče nežádoucích látek, tak prakticky všechny ty oleje byly v pořádku.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, pokud se chcete na cokoli, co se týče slunečnicových olejů, zeptat, tak máte teď právě možnost. Myslím, že znáte telefonní čísla, přesto zopakuju 221552525 nebo 2424 na konci, případně, pokud máte po ruce počítač, tak jejakaje@rozhlas.cz. Mluvíme s Danielem Pavlisem z časopisu dTest o slunečnicových olejích.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jsme ve studiu Českého rozhlasu Dvojky, povídáme o testu slunečnicových olejů s Danielem Pavlisem z časopisu dTest i s vámi, milí posluchači. A čísla 221552525 i 2424 jsou obsazena. Dobrý den, vítáme ve vysílání. Můžete se ptát.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Hana z Prahy. Na čem teda můžeme smažit, když ne na slunečnicovém oleji? Děkuji.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme a vezmeme i druhý dotaz. Dobrý den.

osoba
--------------------
Já jsem chtěla to samý, teda.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, na čem smažit, ano, dobře.

osoba
--------------------
Jo, co by poradil?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, děkuju, děkuju. Pane Pavlisi, na čem smažit?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Já děkuju za tu otázku. On to byl vlastně jeden z důvodů, proč jsme si vlastně tento test vybrali. U našich čtenářů byl velmi žádaný a ukazuje se, že opravdu je velmi zakořeněné to smažení na slunečnicovém oleji. Jak už jsme zmínili nějaké krátkodobé restování ještě jde, ale co se týče nějakého dlouhodobějšího smažení, kde opravdu ten olej dosahuje vysokých teplot, tak jsou z hlediska vlastně technologických vhodnější oleje. Z těch rostlinných určitě rafinovaná řepkový nebo olivový olej. Podotýkám znovu, že musí jít o rafinované, nikoli za studena lisované, anebo z technologických vlastností jsou vhodné oleje, které, a tuky, které obsahují vyšší množství nasycených mastných kyselin, a to je případ třeba sádla nebo přepuštěného másla, ale samozřejmě tam je třeba zase myslet na to, že je tam vysoký obsah těch nasycených mastných kyselin, které nejsou pro zdraví příliš vhodné. Mohou být doprovázeny i cholesterolem. Obecně určitě se dá říct, že se smažením šetřit, a když už tedy smažit, tak opravdu používat třeba tyhle rafinované řepkové nebo olivové oleje.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vítáme dalšího volajícího, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, já jsem posluchačka Hana z Prahy a prosím vás pěkně, chtěla jsem se zeptat, tady se prodává a můžu říct, že já ho používám a docela zdárně, je to olej, je to ukrajinský olej Majola. Chtěla jsem se zeptat, jestli tento olej prostě testovali a jak v testu obstál, jestli by bylo možné?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, a je to slunečnicový olej?

osoba
--------------------
Ano, slunečnicový, jednodruhový olej, Majola se jmenuje. Prodává ho Billa.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, ano, díky za otázku, určitě se k tomu dostaneme. Já se jenom chci zeptat, co to znamená to krátkodobé smažení?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Je to přeci jen to restování, to znamená nevystavování po dlouhou dobu těm vysokým teplotám. Ono vlastně ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co to je dlouhá doba?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
To je samozřejmě zajímavá otázka, ne, jde o to, že na té pánvičce opravdu těžko se nám odhaduje ta teplota a čím déle tam je, tím samozřejmě ta teplota narůstá, proto vlastně to krátkodobější orestování z jedné, z druhé strany a pryč s tím.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, tak možná tu Majolu, abychom posluchačku uspokojili.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Ano, Majolu jsme testovali, ve výběru jsme měli 17 slunečnicových olejů z českých obchodů. Už jsem řekl na začátku, že co se týče výsledků testů, tak byly pozitivní. Prakticky všechny testy, všechny testované produkty měly dobré celkové hodnocení, mezi nimi tedy byla i ta Majola.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, za chviličku se ještě k výsledkům testu vrátíme.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Teď je 10 hodin a 23 minut a my povídáme o testu slunečnicových olejů s Danielem Pavlisem z časopisu dTest a s vámi, milí posluchači. Haló, haló, dobrý den, vítáme. Můžete se ptát, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, dobrý den, tady je posluchačka Lepšová z jižních Čech. Prosím vás, já bych chtěla vědět a zaujalo mě to téma, které jste trošku zmínili, obsah nějakých, případně toxických látek, který by mohly být ve slunečnicovém oleji. Zajímá mě ta situace, kdy se pro ulepšení technologie, zrání a sklizně slunečnice používají velkoplošné postřiky desikantů, tak mně vrtalo hlavou, zda teda nejsou i v tom oleji a případně, jestli jsou třeba termostabilní nebo termolabilní?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Děkujeme moc za tenhle ten dotaz. A ještě vezmeme jeden, dobrý den, vítáme.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka Lenka z Českého Meziříčí. Prosím vás, mě by zajímalo, jestli je vhodné tento olej, ten slunečnicový používat do buchet, do litého těsta, kdy vlastně se to peče při asi tak 180ti stupních 20 minut, jo, jestli je to tak vhodné? Děkuju.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozumíme, díky, díky, děkujeme. Tak, možná to vezmeme od konce, používat do těsta?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Hm, na pečení použít slunečnicový olej při těchto teplotách je možné.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, a teď k těm nežádoucím látkám?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
My jsme pesticidy samozřejmě zkoumali, protože je pravda, že se tím hubí škůdci, kteří napadají slunečnice. Ty výsledky byly veskrze pozitivní. Posluchačka se velmi správně ptala na tu termostabilitu, labilitu, můžeme říct, že právě těmi chemickými procesy a tepelnými procesy při té rafinaci dochází částečně k utlumení vlastně těch pesticidů. Takže třeba v minulosti jsme měli s nimi trošičku problémy v testu extra panenských olivových olejů. V tomto testu slunečnicových olejů, které jsou rafinované, žádné problémy nebyly. Pokud jsme nalezli nějaké pesticidy, tak opravdu to byl jeden, dva nálezy a ještě hluboko pod stanovenými limity.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tady možná ještě k těm nežádoucím látkám přišel jeden mailový dotaz. "Prosím o informaci, je-li pro olej vhodným obalem PET lahev? Nemohou se z umělé hmoty dostávat do olejů nežádoucí látky, také z hlediska přístupu světla, jestli to je vhodné?"

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Co se týče přechodu těch látek, tak to jsme netestovali, ale vlastně u všech potravinářských obalů je potřeba, aby prošly atestací, to znamená nemělo by k tomu docházet. Konzultovali jsme toto s laboratoří a mělo by být v pořádku, ale netestovali jsme tento aspekt. A co se týče toho světla, tak sluneční světlo opravdu slunečnicovým olejům nesvědčí, může ubývat vitamin E, můžou samozřejmě oxidovat, proto jsou vlastně transportovány v nějakých krabicích a v obchodech by na ně opravdu nemělo svítit sluneční světlo, a to platí i pro domácí uskladnění.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, ještě vezmeme poslední dotaz. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, jsem ve vysílání?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano.

osoba
--------------------
Tady posluchačka z Prahy. Já bych chtěla vědít takovej dotaz, jaký názor je na olivový olej z pokrutin, jestli si to dobře pamatuju? Děkuju vám.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, a ještě jeden dotaz. Ano, dobrý den. Dobrý den, můžete se ptát.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka Marie z Prahy. Já jsem se chtěla zeptat, proč je tam uváděno na oleji jenom země původu Evropská unie.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, díky. Tak, země původu Evropská unie, jak to je?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Co se týče uvádění země původu, tak legislativa žádá vymezení pouze u olivových olejů. My bychom ale chtěli, aby tuto informaci spotřebitel dostal, proto jsme vlastně v informacích na obalu hodnotili i to, zda slunečnicové oleje toto uvádějí. Opravdu mohou uvádět pouze Evropská unie, i když spotřebiteli to bohužel nic moc neřekne.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co ty pokrutiny? Olivový olej.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Ano, olej se vyrábí buď vlastně lisováním zastudena, potom hovoříme o tom panenském nebo extra panenském v případě olivového, a potom může být vyroben také z pokrutin, kdy už se používá třeba chemie, a ty pokrutiny jsou vlastně zbytky těch oliv z toho lisování zastudena, to znamená ten olej je o něco méně kvalitní, je také levnější a je běžně v obchodech k dostání.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A ještě jak dopadl tedy ten test, který ten olej uspěl?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Ten test dopadl dobře, slunečnicové oleje lze vybírat prakticky jaké spotřebitelé chtějí, jaké mají preference. Co se týče nějakého žluknutí, oxidace nebyla prokázána. Složení mastných kyselin odpovídalo slunečnicovému oleji. Vitamin E nějakým způsobem varioval v rozmezí, které je udáváno. Nežádoucí látky byly v pořádku a některé nedostatky, na které upozorňujeme, byly především v těch informacích na obale, případně v údajích, které nebyly deklarovány, a my bychom byli rádi, aby deklarovány byly.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, čili, ale v podstatě ať sáhneme po jakémkoli oleji, tak se nespleteme.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Ano, tento test to ukázal.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju mockrát Danielu Pavlisovi z časopisu dTest. Díky, na slyšenou.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Děkuji, na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio