Slimáci jsou škůdci naprosto katastrofální
Jediné, co jim na zahradě nechutná, je totiž pórek. Jak ale na ně?
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Dvojce právě začíná Zahrádkářská poradna, mými hosty jsou Jan Kopřiva, Ludmila Dušková, spolupracovníci časopisu Recepty prima nápadů, přeji dobrý den.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Dobrý den.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Dobrý den.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Už jsem to posluchačům připomínala, že dnes budeme mluvit o škůdcích na zahradě, a to o škůdcích, kteří opravdu dokáží tu zahradu pěkně zdevastovat a celou úrodu nám vlastně spást a jsou to teda plži. Tak, můžeme si ty plže ještě nějak jako zoologicky rozdělit, abychom věděli o kom přesně mluvíme v tom dnešním vysílání?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Můžeme, ale my konkrétně tady chceme mluvit o slimácích, kteří jsou asi nejhoršími škůdci právě na našich zahrádkách, zná je určitě úplně každý, protože se rozšířili bych řekla do všech oblastí naší republiky a neznám nikoho, kdo by proti nim něco neměl, protože opravdu slimáci, když se přemnoží, a letos se přemnožili, protože ta zřejmě ta mírná zima jim přála. Takže všechna vajíčka, která oni si nakladli na podzim, tak dobře přezimovala a z nich se vylíhlo miliony a tisíce a miliony bych dokonce řekla mladých jedinců, kteří v tuto dobu už začínají pozvolna dorůstat. Ono před 14 dny nebo před těmi čtyřmi týdny dejme tomu, kdy se začínali objevovat maličtí, tak oni ti pěstitelé možná tomu nevěnovali tolik pozornosti, říkali si to jsou jiné druhy, to jsou ti malí slimáci a tak dále, jenomže oni všichni ti slimáci dorostou a tím jak dorůstají, tak se zvyšuje i jejich potřeba neustále konzumovat a likvidovat to, co se dá. Prostě slimáci jsou na trávu, tak na plevel, na rostliny, tak hlavně na naše výpěstky, které máme na zahrádce a bohužel zaměřují se opravdu na všechny druhy zeleniny. Já pokud si představím ty svoje záhony, tak bych řekla, že jediné, co jim nechutná, je asi pórek. Moc nejdou na cibuli a řekla bych, že zůstal ušetřený ještě hrách a tím to končí, protože jinak se pustili do rokety, pustili se do červené řepy, do salátu, nesmírně jim chutná plodová zelenina ať už jsou to okurky, dýně, cukety, brambory dokonce. Takže si myslím, že jsou to škůdci opravdu bych řekla katastrofální.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Já si myslím, že dokonce bychom měli zdůraznit, že se vrhnou i na afrikány.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, přesně tak.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
O těch se často říkalo, že afrikánu se nedotknou a vysazovat afrikány, tak mám tu zkušenost, že dokážou nádherně afrikány celé ožrat. Ale myslím si, že my trošičku možná i sami přispíváme, že těch slimáků je takové množství. Když se podíváme nejenom na naši zahradu, ale hned za ten plot, tak často to jsou plochy, které se roky nesekají, neobdělávají, to všechno vlastně napomáhá množení, výskytu a přezimování slimáků. A popravdě řečeno, já, když se podívám kousíček od naší chalupy, tak vidím složené u sousedů různé hromady letité hnijícího dřeva, starého nábytku na půl shnilého a podobné věci, a tyhle ty hromady vlastně jsou pro ty slimáky zase ideální věc, přitahuje je to, zalézají pod to a zase, čili vytváříme jim podmínky. Tak pozor na to.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Honzo, já bych ale ...
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Já ještě jenom jak je to s kompostem, protože to je také hromada něčeho.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, to určitě taky, ale já bych jenom si, já bych jenom podotkla, že když jsem byla malá, tak všechna tahle ta situace, o které Honza tady mluví, to znamená tráva za plotem a prakticky to, že nemáme sousedy a že tam jsou opravdu louky, tak to tam bylo vždycky a je to tam až do dneška, když jsem byla malá, tak jsme v životě neměli problémy s takovýmhle škůdcem jako byl tedy slimák španělský. Takže tady určitě zas bych podotkla nějaká zřejmě chyba je, prostě se sem musel zavléct a zdomácněl tady.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Slimák lesní a slimák španělský, ještě kdybychom je popsali a řekli si, jestli ten jeden z nich je horší než ten první.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Honzo, ty je máš rád.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Já je opravdu miluju, myslím si, že oni jsou oba dva dost nebezpeční, ale my jsme teď v posledních letech vysazení hlavně na toho slimáka španělského, který je sem tedy opravdu zavlečen, je to takový ten hnědý až do oranžova se vybarvující slimák. Teď teda Stáňa se velice krásně tváří, úplně je vidí před sebou.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Zvláště, když vám přelezou přes botu třeba a podobně a vy si toho nevšimnete.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Takže to je tedy ten problém číslo 1, pak samozřejmě i ten slimák lesní, ale on je to i slimáček, to je takový ten malinký, menší druh, ale všechny nám škodí na té zelenině a samozřejmě likvidují. Takže všechny tyto druhy likvidujeme. Nebudeme asi likvidovat hlemýždě, to jsou ti s tým domečkem, s tou ulitou, protože jednak oni sice také ožívají, ale ne tak intenzivně, zřejmě jich není ani takové množství, takže tam si myslím, že je lepší vzít je, někam je odnést a oni se většinou nevracejí zpátky. NIcméně se slimáky jako takovými bojovat musíme.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A teď jde o to jak?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Tak a teď jde o to jak.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Tak já začnu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Babo raď, možná tím bych začala.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ne, začnu já, protože vím, co potom budeš mít ty, a já začnu nejdřív těmi lidovými metodami, které se doporučují, ale je to na odzkoušení, takže aby nám potom někdo nenadával za to, že jsme poradili něco, co mu nefungovalo. Tak, mezi lidové metody například patří obsypat záhonky roztlučenými skořápkami od vajec, nebo plevy, čili jakmile začnou žně, utíkat za kombajnem, nasbírat si plevy a těmi obsypat záhonky nebo natrhat si čerstvé kapradí a tím kapradím obložit záhonky, přes kapradí oni nejdou. Dnes dokonce se i prodává dřevovlna, což je vlastně dřevitá vlna, kterou se dřív vykládaly nějaké keramické věci, které se přepravovaly, tak tím obložit rostliny, ono to má ostré hrany, slimák přes to nejde. Nebo obsypat zákony vápnem, přes vápno slimák nepřejde. Takže to patří do takových těch lidových metod. Určitě bych ale varoval před jednou strašnou lidovou metodou, a to je solení slimáků, tou solí je pravda, se slimák sice zlikviduje, ale na druhou stranu si sypeme vlastně chlorid po zahradě a zasolujeme si příšerným způsobem zahradu, takže prosím nesolte slimáky na záhonech, tím si hodně škodíte. Tak, a teď už je na tobě taková ta třešnička, ta biologická metoda.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Dobrá. Tak, další takovou biologickou metodou, která se osvědčuje už bych řekla hodně let, i když ji málokdo zase zná, je využití parazitických hlístic. Jedná se o přirozené nepřátele právě pro ty slimáky a jejich použití je velmi snadné a velmi jednoduché. Prostě a jednoduše krabička s hlísticemi, kterou si přineseme domů, tak se rozpustí nebo se dá do vody a tou vodou, kde jsou ty hlístice, se zalejí místa, kde se slimáci pohybují. Ideální je udělat tohle to všechno po dešti, protože slimáci se vyskytují hlavně, když je vlhko a navíc ty hlístice začínají pracovat okamžitě. Ta jejich činnost spočítá v tom, že oni pronikají do toho slimáka tím jeho dýchacím otvorem, to je na té přední straně těla, na té hlavě takovej otvor, kudy ta hlístice vnikne dovnitř, naruší trávicí trakt toho slimáka, ten přestává během několika hodin konzumovat, začíná jakoby měnit svůj tvar, mění i svoji barvu a vlastně on prostě zajde. A vzhledem k tomu, že tam mezi těmi slimáky existuje takzvaný kanibalismus, to znamená, že oni navzájem se požírají, pokud tam některý je zeslabený nebo je vidět, že prostě končí ten jeho život, tak ti zdraví se do něho pouští a oni vlastně i ty hlístice se přemísťují do těch dalších slimáků a tím se přemísťují nebo roznášejí si je ti slimáci sami po celé zahradě a tímhle tím způsobem je to naprosto ideální. A potom ještě další možnost, která je tedy nejen formou zálivky, ale i formou i postřiku, to můžeme provádět, protože ty hlístice jsou mikroskopické, takže projdou jakoukoliv tryskou ať už tedy používáme na hadici nějaký rozprašovač nebo cokoliv, takže i to je možné. A navíc, když je třeba vedro jako teď a my si mylně myslíme, že slimáci zmizeli nebo že je jich trošičku míň, tak to všechno není pravda, protože oni se jenom na chvíli schovali a čekají až zase bude vlhko. Tak je možné použít takzvaná návnadová prkénka nebo návnadová stanoviště, to znamená, že se rozmístí po zahradě taková prostě opravdu prkna nebo jakkoliv desky a pod ně můžeme ty hlístice zase nalít, protože slimáci se stahují do vlhka do těch prkýnek.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Já mám ještě otázku k tomu, co ostatní obyvatelé zahrady, teď třeba ježek nebo domácí zvířata a nebo i teda ten hlemýžď, pokud ho nechceme likvidovat, protože ten patří do toho jakoby našeho prostředí.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ty hlístice jsou přirozenými nepřáteli, přirozenými predátory právě pro ty slimáky pouze, takže nemusíme se obávat, že by poškodily domácí zvířata nebo třeba ježky nebo užovky nebo ropuchy nebo cokoliv jiného, takže tady nemusíme mít obavy. Honzo, máš k tomu ještě něco?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
K tomu asi už nic, to bylo přímo bych řekl vyčerpávající.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Děkuju.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Nicméně si myslím, že asi přece jenom mezi ty nejčastěji používané způsoby likvidace je použití chemických granulí. Jsou to takové ty modré granule, které se rozsypávají na záhonky. Samozřejmě musíme být opatrní na domácí zvířata, protože tento přípravek je sice pro ně toxický, ale na druhou stranu se vyrábí ve formě, kdy je odolný dešti, což si myslím, že je výborná věc, protože deštivé počasí a zase čekáme v těchto dnech přívalové deště, to nezničí. Takže rozsypat lehce, jenom vrstvičky slabounké mezi rostlinky, určitě nedělat nějaké hromádky, to je úplně zbytečné a spíš dodávat zase další. Takže třeba po týdnu, po 10 dnech přidat další návnadové granule. Ty granule ty slimáky velice snadno a rychle zlikvidují, ten slimák během dvou, třech dnů vlastně uhyne, takže ta účinnost je velice rychlá a myslím si, že často je nutné při výsadbě rostlin okamžitě začít s aplikací těchto granulí, nečekat na to, než ty rostliny ten slimák zlikviduje třeba za jednu noc.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Já jsem ještě četla o přírodním prostředku, který má v sobě fosforečnan železitý, který se vyskytuje běžně v přírodě, tak je to taky možná volba?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, je to vlastně jakoby biologická obměna těch chemických granulí. Tento přípravek, o kterém jste, Stáňo, mluvila, je zase odolný dešti, naopak deštěm nabude a pro ty slimáky je ještě vábnější a hlavně není tedy pro domácí zvířata nebo pro ježky toxický.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, také posluchači dostanou svůj prostor samozřejmě prostřednictvím telefonních linek. Takže připomínám posluchačům 221552525 je telefonní číslo, také samozřejmě připomínám i kontakt po půl 11 2.rozhlas.cz, možná stihnete rychle ještě napsat otázku na naší adresu jejakaje@rozhlas.cz.
/ Písnička /
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
V Poradně jsou dnes Jan Kopřiva a Ludmila Dušková, spolupracovníci časopisu Recepty prima nápadů. Dnešní téma je hodně zajímavé, hodně potřebné, máme i hodně dotazů. Dobrý den, zdravíme z našeho studia. Haló, haló, ano.
osoba
--------------------
Dobrý den můžu? Já jsem se slimákama teda bojuju, teďka letos se mi vyskytli v ulitce takový ty podlouhlý a taky sajou malinký jakoby šnečky, ale co s mravencema? Slimáky ty už tak nějak všechny metody zkouším a úspěšně, ale mravence mám všech barev, druhů, velikostí a všade, nevím, co s nima a mně připadá, že vysajou i krček z jahodníku, že snad mi žerou, i když nabobtná hrách v zemi, protože ...
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, takže se zaměříme na mravence teď momentálně.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Já tedy bych řekla takto, my vám to neřekneme, protože my totiž mravence chystáme do některé dalších z relací, takže poslouchejte Český rozhlas Dvojku a myslím.
osoba
--------------------
A další pátek, dobře.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Další pátek, neříkám, že další pátek, ale určitě zařadíme mravence.
osoba
--------------------
Dobře, děkuju. Na shledanou.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, kdopak je další, dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady Kašparová, střední Čechy. Prosím vás, já jsem se chtěla zeptat, kde by bylo možno získat ty hlístice?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Tak, teď tady prst ukázal na mě, my samozřejmě vám říct tu adresu nemůžeme, nicméně takto, já vám to trošku přiblížím, hlístice se dají koupit ve specializovaných zahrádkářských prodejnách. Vím, že v Praze jedna taková je. Neprodávají to žádné supermarkety, protože ony na to nemají technické zázemí, ale v malých zahrádkářských prodejnách to je možné koupit.
osoba
--------------------
Ano, a mohla bych se vyjádřit k těm mravencům?
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, můžete.
osoba
--------------------
Pomáhá prášek do pečiva.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Aha, dobře, nebo kari jsem také někde slyšela i jsem to i zkusila.
osoba
--------------------
To nevím, ale s práškem do pečiva máme dobré zkušenosti.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, dobře, děkujeme moc, zdravíme dalšího posluchače nebo posluchačku, už jste u nás.
osoba
--------------------
Ano, Dvořáková, dobrý den, já mám dobrý zkušenosti s těma hlísticema, ale protože to není úplně nejlevnější záležitost, tak buďto přímo na obale a nebo v některém vašem odborném časopise jsem četla, že se do těch postřikovačů nemají dávat, že ten tlak je zničí ty hlístice, takže nevím, ale aby si je lidi, já jsem to totiž sama zkusila a pak jsem se dozvěděla, že jsem si je možná tím natlakováním toho postřikovače zničila.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Tak, já bych se tohodle zase ujal. Tam se samozřejmě udává jednak průchod trysky zhruba půl milimetru, to je samozřejmě klasická tryska v postřikovači a jinak ten tlak v těch klasických postřikovačích, které doma se používají, tak ten je opravdu nezničí. Tam by je zničil nějaký vysokotlaký postřikovač za traktorem, to asi by mohlo k tomu dojít, ale tady se nebojte, je to přímo určené do postřikovačů a i dodávající firma to udává, že to je do postřikovačů.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Je tady také otázka ještě, jestli ty granule třeba nemohou potom kontaminovat tu půdu, na které pěstujeme zeleninu, to se ptala tady posluchačka Hanka, jenom rychle z mailu.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, to je správný dotaz, nebudou kontaminovat půdu, protože ony se odpaří, ony se vlastně odpaří a nejdou do půdy.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Další otázka, dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, můžu?
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Berková, Dobříš, všechny zdravím, všechny vás poslouchám pravidelně a chci jenom říct taky jsem kupovala hlístice, taky dobré zkušenosti i další přípravky proti různým potvůrkám, jak já říkám, ale řekla bych pomalu stoprocentní je vzít si zdravotní rukavice, lékařský, takový ty tenký průsvitný v noci baterku, jít po zahradě, vzít sklenici, v který je buďto trochu octa nebo soli a sbírat a nedovedete si představit jaký množství skutečně jich posbíráte maličkých, velikých, to je od já nevím pomalu půl centimetru nebo ještě menší, po ty obrovský veliký a během chvilky neleze z tý sklenice ani jedna jediná. Takže na určitou dobu je pokoj, ale tím, že je zamořený všechno v okolí, tak se to nedá, je třeba to znovu opakovat, znovu zkoušet, ale když půjdete já nevím dva, tři dny po sobě, tak z těch já nevím 75, 100 za tu noc jich pak seberete 10 možná 15, pak už nic pomalu. Ale chce to po čase zase.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
To je všechno pravda, jenomže když jedete na tu zahrádku jednou za týden, tak to se nedá absolutně zvládnout a navíc tahle ta možnost připadá v úvahu asi pro lidi, kteří si tam u té zahrádky zřejmě bydlí. Takže jinak, kdo tam dojíždí jednou za 10 dní nebo týden, tak to není možné.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
A ještě teda já bych k tomu dodal, ta migrace těch slimáků je tak ohromně rychlá, že když to jeden den sesbíráte, tak do druhého dne nebo přes druhou noc nám tam nalezou na velké vzdálenosti.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tady je ještě také poznámka nebo otázka jak využít pivo, kelímek nebo sklenici částečně naplnit pivem a zahrabat po okraj země. Jana z Prahy se na to chystá, tak jestli s tím máte dobrou zkušenost?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Máme, dokonce jsme to jednou ukazovali v nějaké reportáži, že je možné naplnit i půlky melounů právě tím pivem.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Vydlabaného teda.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Vydlabaného melounu samozřejmě, a tak se opravdu výborně nachystají a je jich celá řada, co se tam utopí vlastně v tom pivu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, další otázka, jenom aby to pak někdo nevypil teda omylem náhodou. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, ano, už jsem to já?
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jste to vy.
osoba
--------------------
Ano, tak tady je Dostálová Praha západ, já vás všechny zdravím, především pana Kopřivu a paní Duškovou a jsem strašně ráda, že pan Kopřiva připomněl tu sůl. Já se tady namluvím těm sousedkám, aby si nesolily zahradu, proboha vždyť stačí tady silničáři, co nám tady zasolí silnice, a já už jsem ten nápad svůj jednou posílala do Receptáře, jak já je nejdřív omráčím a pak je naložím do toho blátíčka a používám je jako úžasnou smradlavou zálivku do kompostu a na kytičky, to je jedna věc, a protože je sbírám každej den, to už je takovej folklór, takže já denně sbírám slimáky, ale protože teď odjíždím, tak jsem si před týdnem u pana Kopřivy koupila ty takový ty světle modrý granulky a je to asi úžasný, protože je vůbec nikde nevidím, asi se odstěhovali umřít domů, jak jsem říkala. Takže je to bezvadný.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, přesně.
osoba
--------------------
A jinak já ty hlemýždě taky mám ráda, já říkám to je ozdoba zahrady, tak já je vždycky vyhodím někam a oni na večeři zase přijdou zpátky, tak je zase vyhodím kus dál a oni stejně nepřežijou zimu, takže já ty ulitky potom sbírám a barvím je mám z nich takovou výzdobu z toho dělám. Takže já děkuju.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Taky děkujeme.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Také děkujeme. Já dám ještě k tomu sběru těch hlemýžďů, já to také sbírám a odnáším je tak za plot, ne k sousedům, ale vedle k poli. Tak jestli oni, takovou cestu asi neurazí ne?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Urazí.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Kolik, kolik metrů?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Desítky metrů.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Desítky metrů, vrátí se zpátky k nám zase, jo, dobře. Tak, ale je to docela hezká práce někdy. Ještě v rychlosti potom jenom kolik těch granulí vůbec třeba potřebujeme na metr čtvereční nebo na hektar a jak často vlastně v té sezóně použijeme a pak i na ty hlístice to samé vlastně.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Ano, tam je to celkem jednoduché. Já bych to řekla, Honzo, ve stručnosti, 45 granulí na metr čtvereční.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
A je to jednoduché dávkování, protože ten přípravek má takovou speciální lžičičku a tou se přesně odebere těch 45 granulí.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, teď tady ještě poznámka z mailu, mám velkou zahradu i slimáků jsem si užila neskutečně. Mám pocit, že jsou už malinko na ústupu a co si myslím hodně důležité je sbírat, sbírat a zase sbírat, sesbírala jsem jich snad tisíce, tak dobře i tak můžeme. Tak dnešní téma, ti mravenci budou teda přespříště nebo až pak ten další týden?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
Jako do léta se ještě na ně dostaneme.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Já jsem na ně také zvědavá, protože mně mravenci rozryli prostě celou cestu, mám kačírek a oni dokázali se probojovat i skrz ten kačírek a vynést tu hlínu z pod toho kačírku ven, tak to je pro mě záhada, jsou-li to vůbec mravenci, jestli to nejsou nějaké vosičky nebo někdo podobný.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Recepty prima nápadů
--------------------
No, nicméně děkujeme a máme aspoň téma pro příště.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ta, já zdravím a posílám vás na chat Ludmila Dušková, Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Recepty prima nápadů 2.rozhlas.cz.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka