Skoro žádné mléko, trochu kakaa a hodně cukru. Tohle si mažete na chleba! Přesto výsledky dTestu překvapí
Test zdravotní nezávadnosti lískooříškových pomazánek.
Ve 14 testovaných lískooříškových pomazánkách tvořil polovinu obsahu cukr. Třetina byl tuk a o zbytek se dělí další složky (v závislosti na výrobci). Všechny výrobky měly až 13 % lískových ořechů, 13 % jiných ořechů a 6–10 % kakaa. Nejmenší podíl měla mléčná složka (sušené mléko nebo syrovátka).
Časopis dTest zajímala zdravotní nezávadnost výrobků. Plísně sice nenašli, zato mykotoxiny. Naštěstí ale ne v ohrožujícím množství. „Všechny pomazánky byly hodnoceny buď velmi dobře nebo dobře. I ta, co dopadla nejhůř, dopadla uspokojivě. Se známkou 3,“ vysvětluje Olga Šlesingerová.
Nejlepší výsledky dTestu měly všechny tři testované výrobky značky Nutella:- první dvě příčky obsadily výrobky z Německa a Itálie
- třetí pak Choco´la lískooříšková pomazánka (Penny)
- DeRit organic chokoreal hazelnut (výrobek pro vegany, tedy bez mléka)
- lískooříšková pomazánka z Billy (s mlékem)
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.