Sexuolog: Umělá menopauza může nastat i ve třiceti. Může nastat i u mužů?

14. květen 2018

Menopauza znamená u žen konec plodného období. Neznamená ale konce chuti na sex. Jak ji zvládat a co s „menopoazou“ u mužů, radí sexuolog a psychiatr.

Umělou menopauzu může zapříčinit gynekologická operace. „Po operaci mě začala menopauza ve 45 letech. Čtrnáct dní po operaci jsem se začala potit, přišly bolesti hlavy, na které jsem netrpěla. A nejhorší bylo střídání nálad, měla jsem až depresivní stavy,“ přiblížila své pocity paní Martina.

„Jak se odstraní vaječníky, nastane menopauza třeba i ve 30. Čím je žena mladší, tím hůře to snáší. Když v operaci dojde ze zdravotních důvodů později, žena se adaptuje lépe než ve 30,“ vysvětluje sexuolog a psychiatr MUDr. Ondřej Trojan. Co ženy při menopauze nejčastěji trápí?

Chuť na sex se může zvýšit

Typické je při menopauze střídání nálad. Ovlivňuje to úroveň hormonů. Snižuje se taky prokrvení poševní sliznice. Pohlavní styk se může stát bolestivým. Trojan proto doporučuje krémy s malým obsahem estrogenů a lubrikační gely.

Poruchy erekce

Dále pak substituční terapii, při níž žena dostává malé dávky estrogenů, které příznaky zmírní. „U většiny žen se chuť k sexu nemění,“ říká lékař. „Menopauza neznamená konec sexu. U některých žen se chuť na sex naopak zvýší, protože už nemohou otěhotnět. Uvolní se.“

Mužská menopauza?

Existuje i mužská menopauza? „ Od 30 se u mužů snižuje hladina testosteronu. Kolem 50 se to může začít projevovat. Nemá to však tak dramatické účinky jako u žen. Může to vést ke snížení sexuální výkonnosti, k depresivním stavům, problémům spánku. I muži mají své dny.“

Ondřej Trojan v takových případech doporučuje například gelové přípravky, které se vtírají do kůže. U žen i u mužů může hrozit i riziko osteoporózy, proto je dobré nechat si udělat vyšetření hustoty kostí.

autor: zk
Spustit audio