Setkání s Janem Šmídem, spolupracovníkem ČRo ve Francii

29. prosinec 2010

Český rozhlas ruší zpravodajský post ve Francii. Nabídli jsme proto ohlédnutí za léty, která jsme v zemi vína a dobrého jídla prožili.

Zpravodaj ČRo Jan Šmíd shrnul prostřednictvím reportážních obrazů pozoruhodnou historii míst, která bychom při návštěvě Francie neměli minout. Zajímali jsme se, co je tím pravým lákadlem k návštěvě země a odpověď byla jednoduchá - spočívá v samotných lidech. Podle našeho hosta se, na rozdíl od nás, dovedou Francouzi radovat ze života: "Není problém potkat dvě babičky jak si s úsměvem povídají o tom, až půjdou do cukrárny a dají si nějaký dortík." Právě šampaňské k tomuto "bezstarostnému" pojetí života rozhodně patří.

Oblast Champagne nese celou řadu příběhů. Jde o region plný statečných lidí a je ironií, že tak skvělé víno vzniká v tak drsných podmínkách. Právě vydaná kniha s názvem Obrázky z Champagně nese typický rukopis, jako ostatně všechna díla z pera autora: "Nechtěl jsem svou práci zatěžovat přesnými adresami a tvořit tak průvodce. Publikace obsahuje příběhy a pocity z míst, která jsem navštívil. Proto vše doplňuji na svých webových stránkách." V regionu lze nalézt malebné kouty jako stvořené k projížďkám na kole a zastavit se lze v idylických vesničkách. Z atmosféry místa pochopíme, že Champagne neznamená jen vynikající víno, ale také nádherný kraj plný pozoruhodných osudů.

"Ve Francii jsem strávil 6 let, a i když žiji trochu v minulosti, v dobách tří mušketýrů a Fantomase, mohl bych tvrdit, že čas prožitý tam se nepočítá." Tak shrnul působení v zemi náš host a zmínil i Paříž jako místo, jdoucí neustále kupředu. V centru města nalezneme nové architektonické experimenty v sousedství historických památek, místní se s tím prý vůbec "nemazlí". Na druhou stranu je tradiční Francie zemí rodin. Není problém přijít na trh a zjistit odkud je mrkev nebo v jakých podmínkách byla vypěstována. Obchodník vám začne vyprávět, jak musela rodina ráno vstát a jít ji natrhat.

Bublina v Paříži

Také jsme se zeptali, o čem diskutují Francouzi nejvíce: "Je to především o jídle a v dialozích najdeme i míso věnované politice. Jestliže Angličané hovoří často o počasí, pak Francouzi o gastronomii." V každém případě, smyl pro humor připadne spíše na stranu Čechů: "Mám pocit že náš humor je vtipnější. Pokud jde o Čechy a Francouz ví, kde Čechy leží, napadne ho asi jako první Milan Kundera. Možná i tuší, že se u nás hraje fotbal nebo pije pivo, ale ne v souvislosti s tím, že jsme zemí piva,“ porovnal dva blézké si národy J. Šmíd.

Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru s moderátorem Vladimírem Krocem...

autor: Jan Sklenář
Spustit audio