Senioři a karanténa: Odpovědi na nejčastější otázky

16. březen 2020

Senioři patří k nejohroženější skupině obyvatel. Jak se mají vyrovnat s vyhlášenou pandemickou situací? V Kávě o čtvrté odpovídala vedoucí linky seniorů centra Elpida Kateřina Bohatá.

„Lidé se často potřebují jen ujistit, že tomu rozumí správně. A taky si občas potřebují dozjistit nějakou informaci. Třeba tuší, že mají zůstat doma, nikam nevycházet. To je velmi dobré nařízení, jak minimalizovat riziko nakažení i přenesení té nákazy na někoho jiného.“

Čtěte také

„Někdy volají lidé, že je těch informací moc. V rádiu se zprávy opakují, aby je slyšeli i ti, kteří dřív u rádia nebyli. Ale ten senior je zprávám vystaven každou hodinu a je jich opravdu moc. Když vypnou rádio a zapnou televizi, je tam to samé,“ vysvětluje Kateřina Bohatá.

Co tedy prakticky dělat během karantény?

Já doporučuji něco jako informační detox: na chvilku rádio vypnout a pustit si oblíbené písně na deskách nebo na magnetofonu. Nebo si zpívat, číst si, listovat fotoalbem, zavolat kamarádce a ptát se jí na obyčejné věci, jako co vaří nebo co její zahrádka. To pomůže tomu, kdo to udělá, ale i té kamarádce. Protože i ona potřebuje chvíli myslet na normální život i v té mimořádné situaci.

Velmi užitečná je manuální činnost, protože snižuje hladinu vnímaného stresu. Takže jakýkoli úklid, mytí nádobí, přesazování květin. Tvořte třeba rodokmeny, třiďte fotografie, připravte fotoknihy, až zas bude nějaká slevová akce, tak to tam jenom šoupnete. Nebo si můžete připravit jarní šatník.

Velmi užitečné je nevypadnout z denního rytmu. Denní rutiny na nás působí velmi uklidňujícím dojmem.

Musí senioři zůstat jenom doma?

Je užitečné jít na čerstvý vzduch. Ale dodržet tu doporučovanou vzdálenost od jiných osob. Nějaké ty dva až tři metry. Když půjdete ven, rozhodně ne na náměstí. Spíš někam, kam chodí málo lidí a kde se s nikým nepotkáte. Ideální je vlastní zahrádka, chalupa...

Koho požádat o pomoc s nákupem?

Senioři nám volají a říkají, že nemají nikoho, kdo by jim donesl nákupy, kdo by jim něco zařídil, vyzvedl léky. Toho seniora pak směřujeme k tomu, kde si o to může požádat. Velmi intenzivně teď spolupracujeme třeba se skauty. Abychom rozšířili stabilní síť sociálních služeb a pomoci, která v ČR je. Skauti mají pobočky ve všech regionech.

Linka seniorů centra Elpida

  • volejte na telefonní číslo 800 200 007
  • s jakýmkoli dotazem
  • linka je ZDARMA

Jak desinfikovat zakoupené potraviny?

Pakliže vám nákup někdo doručí, ideálně si všechno omyjte, přesypte do jiných nádob. Staré obaly vyhoďte a pořádně si umyjte ruce. A předtím si nesahejte do obličeje. Stačí umýt obyčejným mýdlem, jenom tomu věnujte ten čas.

Jak desinfikovat chleba?

Pakliže se bojíte, kupujte zatím pouze balené pečivo. To by mělo být vyráběno za nejpřísnějších hygienických opatření. Doma ho z obalu vybalte a ten obal likvidujte. Na površích by ten vir neměl být až tak dlouho.

Jak si desinfikovat ruce? Pomůže jablečný ocet nebo benzín?

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby dezinfekce obsahovala alkohol. Benzín bych nebrala. Když už, tak líh. WHO ale taky říká, že jestliže si ruce myjete aspoň 30 vteřin, stačí úplně obyčejné mýdlo.

Ocet funguje jako desinfekce, ale je to kyselina. Hrozí poškození kůže a mikrooděrky, které vstup viru usnadní. S desinfekcí to nepřehánějte. Důkladňe si ruce umyjte mýdlem.

Jak se pozdravit s jinými lidmi?

Dá se mávnout, zamávat nebo to i říct: „Podal bych vám ruku, ale nepodám.“ Nebo: „Objal bych tě, ale necháme si to na jindy.“

Jak se koronavirus šíří?

  • kapénkami
  • vzduchem
  • při kašli
  • při kýchání
  • hovorem
  • delším kontaktem na vzdálenost cca 2 metry

Jak se chránit?

Důležité je postupovat tak, jak při klasickém respiračním onemocnění:

  • vyhýbat se kontaktu s člověkem, který jeví příznaky onemocnění
  • dodržovat základní hygienická pravidla, pravidelně si mýt ruce mýdlem a vodou
  • používat dezinfekční prostředky
  • nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí

Jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním, by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání řádně užívat (nejlépe jednorázové) kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou!

Jaké jsou příznaky onemocnění?

  • Horečka (v 87,9 % případů)
  • Suchý kašel (67,7 %)
  • Únava (38,1 %)
  • Zahlenění (33,4 %)

S kým se poradit?

Linka 1212 slouží jako rozcestník pro občany, kteří hledají informace ohledně koronaviru. Pokud jsou linky obsazeny, volejte přímo na příslušnou krajskou hygienickou stanici.

  • 1212 – informační linka v souvislosti s koronavirem
  • 724 810 106 / 725 191 367 / 725 191 370 – informační linky Státního zdravotního ústavu
  • 800 200 007 – informační linka centra Elpida

Co mám dělat, pokud pociťuji příznaky onemocnění?

V případě zdravotních potížích odpovídajících popisu COVID-19, zůstaňte doma a kontaktujte svého registrujícího lékaře, popřípadě místně příslušnou krajskou hygienickou stanici, kde vám poskytnou informace o dalším postupu v závislosti na zjištěných skutečnostech.

Jak je to teď s lázeňskými pobyty? Jak navštěvovat seniory? Poslechněte si ze záznamu.

autoři: Tereza Stýblová , rota
Spustit audio

Související