Sen o setkání s Redfordem mi nevyšel. Omeletky Haliny Pawlowské

4. září 2021

Milí posluchači, co se vám dneska zdálo, ptá se Halina Pawlowská. Omeletky totiž naplnila sny.

Sny mohou být růžové, naivní, mladické, erotické, hrůzostrašné, sladké, splněné i nesplnitelné. Jako ve zlém snu jsem si připadala, když v květnu onemocněl náš pudlík. Veterinář do něj cpal vitamíny, posilující injekce, projímadla… Trvalo to týden. Pak mě přítel uprostřed noci probudil. „Pojď! Něco ti ukážu, tos ještě neviděla!“ Odvlekl mě do kuchyně, kde seděl Vilík a vedle něj maličký bobeček. Za třináct tisíc.

Žádný Redford, ale škrcení v peleríně

Měla jsem se setkat s Robertem Redfordem, mužem, o kterém jsem dlouho snila. Můj scénář k filmu Díky za každé nové ráno zvítězil v soutěži o nejlepší postsocialistický scénář. Soutěž vyhlásila nadace Sundence, kterou založil Redford. Ráda nosím černé peleríny. Jenže Američané byli zářiví, optimističtí a já jako černá můra. Vzala jsem šek za scénář a vyrazila do butiku. Koupila jsem zase pelerínu, ale bílou.

V produkci bylo asi dvacet lidí a zírali na mě. Sedla jsem si na kraj křesílka, kterému se podlomily nožičky. Klekla jsem na pelerínu a začala se v ní škrtit. Nakonec jsem ji roztrhla, vytáhla ruce a vstala. Už jsem nebyla bělostná autorka, byla jsem špinavá, roztrhaná a tekla mi krev z nosu. Do šokovaného ticha jsem řekla: “Báj!” a odešla jsem. A už nikdy v životě jsem toho živého Redforda neviděla!

Kdyby nebylo snu, nepřišla by výhra dnů

Anglickému pekaři Keithu Goughovi se zdálo, že v loterii vyhrál slušnou sumičku. Se svým snem se ráno svěřil manželce Louise "Sni dál," zchladila ho. Kdo by taky věřil na sny! No jo, jenže, co když... Nakonec si manželé šli koupit tiket. Za dva dny zjistili, že v loterii vyhráli v přepočtu téměř 400 milionů korun!

Vašek Šanda v Omeletkách nabídne filmy, které přispívají k romantickému snění. Zjistíte, o čem sní Sabina Laurinová. Uslyšíte povídku Daniely Kryštůfkové s názvem: Kočku? Nikdy! A Halina Pawlowská přidá svůj recept na sladké kukuřičné placičky.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.