Sedm pohádek Jindřicha Balíka

10. listopad 2019

Pravidelní posluchači Hajaji jeho veršované pohádky dobře znají. Toto jsou příběhy, jejichž hlavními hrdiny jsou především zvířata. Čte Igor Bareš.

Čte: Igor Bareš
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno v roce 2013

Za co dostal křeček pochvalu

V létě se hezky lenoší, ale skoro každé zvířátko dobře ví, že když je venku hezky, nesmí se zahálet a musí se sbírat zásoby jídla na zimu. Protože hlad nechce mít ani veverka, ani medvěd, ba ani zajíc nebo myška. Tušíte už, za co mohl dostat křeček pochvalu?

O stříbrném žebříku a o meruňkových knedlících

Teplý a voňavý den je sice příjemný, ale když mu chybí sluníčko, není to ono. Kam se slunce schovalo a kdo ho dokáže najít?

O kohoutkovi a slepičce

Pohádku o kohoutkovi a slepičce zná snad každý. Tato je jí podobná, a přece jejiná. Hádejte, kdo slepičce pomůže: údržbář, automechanik, řezník nebo kohoutek?

Jak veverka Dagmarka dostala chuť na něco sladkého

V pohádkách mají i zvířátka někdy chuť na bábovku. Od koho získala veverka Dagmarka mouku, cukr, vajíčka a ořechy?

Jak si kočka Modroočka kupovala klobouk

Nosit klobouk není jen tak, musíte chodit vznešeně a zvolna, jinak by vám spadl z hlavy a bylo by po parádě. Jestli si kočka Modroočka koupila svůj vysněný duhový model, to vám poví Hajaja.

Není nad domácí stravu

Zajíc Zelínek se rozhodl, že jednou poobědvá ve městě a vyhlédl si k tomu restauraci U zeleného listu. Jestli mu chutnalo zelí, které dostal na talíř, to uslyšíte od skřítka Hajaji.

Kam se rozběhl zajíc Ouško

Zajíc Ouško se jednou ráno probudil, a protože mu kručelo v břiše, rozhodl se, že si na snídani doběhne na kraj světa. Myslíte, že tam opravdu dorazil?

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio