To se nepovede každému! Vyprodaná Lucerna oslavila 1000. díl Toboganu

16. leden 2015

Dvouhodinový speciál začal v sobotu 17. ledna 2015 tradičně v 11:00 hodin. Živě ho z vyprodané Lucerny opět přenášela Dvojka. Na webu chystáme i video sestřih.

Od první myšlenky uplynulo už 25 let. Ve vedení Toboganu se vystřídali čtyři moderátoři. S pořadem v 90. letech jako moderátor začínal legendární rozhlasák Tomáš Sláma.

Do svého předčasného odchodu měl na kontě 563 vysílání. Po jeho úmrtí se tohoto postu ujal Petr Jančařík, Jaroslav Dušek a následně Aleš Cibulka. Ten tisícím Toboganem oslaví svůj 396. díl a 11 let s pořadem.


Exkluzivní hosté 1000. dílu
Hana Maciuchová, Vilma Cibulková, Luděk Munzar, Miroslav Donutil, Petr Jablonský, Ivan Rössler, Saša Veberová a sourozenci Tomáše Slámy. Eva Pilarová s Moondance Orchestra Martina Kumžáka a Lucie Bílá za doprovodu Petra Maláska.

„Aby těch oslav nebylo málo, 28. února odvysílám svůj 400. Tobogan. Jak jsem se dozvěděl, zábavný a živě vysílaný pořad, který by fungoval bez přestávky 25 let, je raritou nejen v Česku, ale i v Evropě. A být jeho součástí? To je vlastně splněný moderátorský sen,“ říká Aleš Cibulka.

Videopozvánka Aleše Cibulky. Klikněte na obrázek!

Vzpomínky otců-zakladatelů

„Tomášovi Slámovi do moderování moc nechtělo,“ vzpomíná otec myšleny Toboganu Ivan Rössler. „Po dlouhém přemlouvání nakonec kývl. Po letech mi přiznal, že ho bolel žlučník a chtěl mít ode mne pokoj.“

Že Tobogan přežije čtvrtstoletí, by prý tehdy nikoho ani ve snu nenapadlo. „Tomáše Slámu a Aleše Cibulku považuji za velké rozhlasové profesionály. Ale také za lidi s velkým srdcem. Jinak by ten pořad tak dlouho ani dělat nemohli,“ připomíná Miroslav Dittrich, šéfredaktor Českého rozhlasu Dvojky.

Záznamy ostatních Toboganů najdete v iRadiu.

Spustit audio