Schovanky by se divily

27. září 2014

Skupina dobrovolníků ze Spolku klášter Chotěšov řadu let vdechuje život zdevastované kulturní památce, bývalému premonstrátskému klášteru v Chotěšově.

Dominantou obce Chotěšov ležící 20 km západně od Plzně je barokní konvent kláštera. Byl založený na počátku 13. století velmožem Hroznatou.

Po nejrůznějších historických peripetiích byla budova v roce 1878 pronajata sestrám řádu Navštívení Panny Marie. Ty zde provozovaly věhlasnou dívčí internátní školu.

Éra devastace započala válečnými událostmi v roce 1939 a vyvrcholila začátkem 50. let minulého století, kdy objekt kláštera obsadila armáda.

Klášter začal ožívat

V roce 1998 se zrodilo občanské sdružení pro záchranu a oživení kláštera. Skupina několika zapálených vytrvalců v čele s architektem Janem Soukupem mimo jiné vykonává činnost průvodcovskou, badatelskou, propagační, organizuje výstavy, koncerty.

Veškeré příjmy ze vstupného, darů, nájmů a dotací putují na opravu budov. „Je to o velké trpělivosti,“ říká jeden z dobrovolníků.

Podle biskupa plzeňské diecéze Františka Radkovského je dobře, že se dnes najdou lidé, kteří se dobrovolně starají o zděděné kulturní bohatství a kteří chtějí kultivovat minulým režimem „zpustošenou zemi“ nejen hmotnou, ale i tu v našich duších.

Pořad připravili Miroslav Buriánek a Tamara Salcmanová, dramaturgie Lenka Svobodová, technická spolupráce Jiří Emil Silovský.

Poslouchejte v sobotu 27. 9. 2014 na Dvojce od 18:30 nebo pak následně v iRadiu do 27. 10. 2014.

autoři: Miroslav Buriánek , Tamara Salcmanová
Spustit audio