Sametka dokáže psa i člověka hodně potrápit

1. září 2015

Pokud jste se někdy setkali se sametkou, dobře víte, jak je to nepříjemné. A pokud ne, tak brzy pochopíte.

Na kůži totiž máte pupínky, které svědí, a to klidně i týden. Problém je, že samotná larva měří jen 0,2 mm. Není tak pouhým okem vidět. Jen, když je jich víc. Napadají hlavně malá plemena psů, a taky lidi.

Je to roztoč, stejně jako třeba klíště. Dospělý jedinec má čtyři páry nohou a nás trápí larva, která se vylíhne v půdě z vajíčka. Ta má tedy pouze tři páry nohou. Aktivně leze na byliny, na trávu, na různé rostliny, na keře.

„A právě tam čeká, až kolem projde nějaký hostitel. Může to být člověk, může to být pes, kočka i ptáci, myši a podobní obratlovci, a na nich tato larva leze,“ říká veterinář Martin Daníček.

Sametka je vybíravá

U lidí má sametka ráda slabiny, kolenní jamky, krk. Zůstane tam tak tři dny a pak sama odpadne. Mezitím se ale zavrtá a začne do rán vypouštět sliny, které obsahují protolytické enzymy. Ty rozežírají tkáň, kterou se sametka živí.

Čtěte také

Najdete je mezi prsty, na uších se vytvoří výchlipce, respektive Henryho kapsy nebo na čumáku. Tvoří pak oranžové souvislé povlaky. Jejich největší výskyt je od poloviny července do půlky září.


Sametka podzimní způsobí velice nepříjemné místní podráždění kůže. Alergická reakce je tak často docela bouřlivá.

Alergie u psa i člověka

Jen jedna larva způsobí docela velký a hodně svědivý pupenec. V případě silného napadení je to ale už nebezpečné, zvlášť u malých psů. „Mívají i neurologické problémy. Pejsek je tak oslabený, malátný, apatický, může mít i problémy s koordinací pohybů.“ Méně zkušený lékař se může domnívat, že jde o encefalitidu, tedy zánět mozku.

To, že šlo jen o napadení roztočem a ne o vážnější problém poznáte rychlým zlepšením po odstranění larev. A to hned do několika dnů.

Existuje nějaká ochrana?

Vlastně neexistuje. Sametky jsou velice odolné proti různým chemickým prostředkům. „Můžete se pouze snažit jejich výskyt minimalizovat sekáním trávy.“ Lidé by pak měli mít při pobytu v přírodě buď co nejméně oblečení, nebo naopak holínky. Ale 100% ochranu zatím bohužel nemáme.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio