S Mojou jsme si navzájem ukazovali potomky, směje se chovatel Marek Ždánský. Co odhalilo Odhalení?

22. červenec 2022

Jak se má gorilí samice Moja? „Viděl jsem ji před půl rokem ve Španělsku. Má dceru Duni, která se teď připravuje na cestu do Prahy,“ popisuje její bývalý chovatel v Blízkých setkáních. Kde teď pracuje? Zajímá se pořád o opice? Kam za nimi cestuje? Vede svoje děti k lásce ke zvířatům? Jak se správně chovat v zoo? Čím je zajímavá Uganda? O čem je jeho poslední kniha?

Duni rozšíří skupinu gorilích samic v pražské zoo. „To vymyslel pan ředitel Miroslav Bobek úplně perfektně a já z toho mám velkou radost. Historie, jak to nazval, tak pokračuje dál.“ Moja ale už dávno není ta malá roztomilá opička. „Je to dospělá samice, která váží kolem 70 kilo. Je to kus gorilí ženský,“ usmívá se spokojeně.

Když za ní Marek Ždánský přijede do španělského parku Cabárceno, vždycky ho pozná. „Prostě přijde a sedne si před vás. Když porodila malou, tak mi jí přinesla ukázat. Říkal jsem si, že to byla třešnička na dortu a že těch 15 let stálo za to. Další rok jsem tam už jel se svými dětmi a navzájem jsme si je ukazovali,“ směje se na celé kolo.

Bylo to šílenství

Marek Ždánský vzpomíná na poprask kolem reality show Odhalení z přelomu let 2005 a 2006, kdy byly do pavilonu goril nainstalovány kamery. „Občas to bylo nezvladatelné. Ve tři ráno mi třeba volala nějaká paní, že Moja má rýmu, tak abych dojel do zoo a dal jí vysmrkat. Lidi začali radit a já netušil, že máme v zemi tolik epidemiologů,“ pokyvuje hlavou.

autoři: Aleš Cibulka , eh
Spustit audio

Související