Rozhlasová Hana Maciuchová. Připomeňte si noblesní hlas herečky v rozhlasových hrách a příbězích

Také stanice Dvojka si připomíná odchod Hany Maciuchové. Patřila po celou svou kariéru k nejobsazovanějším rozhlasovým umělcům, třikrát získala ocenění Neviditelný herec. Na dnešní večer od 20 hodin mimořádně zařazujeme hru Benjamina Kurase Sebeklamy, na webu ji najdete po odvysílání. Po dobu sedmi dní si můžete poslechnout i svěží pohádku v hanáckém nářečí nebo povídku Zikmunda Wintera. Ve všech dílech exceluje Hana Maciuchová.  

Čtěte také

Herečka Hana Maciuchová (1945–2021) pocházela z Olomouce. Dlouhá léta spolupracovala s Českých rozhlasem nejen při natáčení rozhlasových her a pohádek. Byla i čestnou prezidentkou festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. 

Vystudovala pražskou Divadelní fakultu Akademie múzických umění, kde jejími profesory byli Radovan Lukavský, Karel Höger či Libuše Havelková.

Od roku 1965 účinkovala v inscenacích Divadla za Branou a od roku 1971 byla v Divadle na Vinohradech. 

Čtěte také

V poslední době vystupovala v Divadle Ungelt, v Divadle v Řeznické, ve Viole a s monodramatem Žena Vlčí mák v divadlech po celé republice.

Pec pro štěstí

Pohádka Markéty Jahodové s Hanou Maciuchovou, Josefem Somrem a Svatoplukem Skopalem v hanáckém nářečí. 

Pečlivá hospodyňka Rozárka se po chalupě hbitě otáčí jako při muzice a nesnese nikde ani smítko. Její muž, stavitel pecí Antoš, je velmi pilný, šikovný a ručičky má skoro ze zlata.

Tyhle dva však nespojuje jenom pracovitost, ale také horká krev! Jeden na druhého se neustále zlobí kvůli maličkostem, urážejí se a dělají si naschvály.

Pro tu lásku

Scénický obrázek podle stejnojmenné historické povídky Zikmunda Wintera.

Čtěte také

V režii Josefa Melče účinkují Hana Maciuchová, Soběslav Sejk, Jaroslav Kepka a Jaroslav Pešice. Hra byla natočena v roce 1981.

Micura nežere

Rozhlasová mikrohra Daniely Fischerové Micura nežere se točí kolem nemocného psího miláčka, o kterého se bojí především malá Madla.

Natáčení hry Sebeklamy, Hana Maciuchová

Obavy o zdraví pejska se ale snadno mohou stát katalyzátorem k odhalení komplikovaných vztahů, v jejichž průsečíku se ocitá Madlenčina matka Anna. Tu s velkou přesvědčivostí a hereckou proměnlivostí na malé ploše ztvárnila Hana Maciuchová.

Sebeklamy

Ve hře Benjamina Kurase Hana Maciuchová ztvárnila spisovatelku Simone de Beauvoir. Lehce absurdní komedie nás zavádí do Paříže mezi lety 1965 až 1968 a v lehké nadsázce přibližuje vřele rozporuplný vztah spisovatelů Simone se spisovatelem a filosofem a Jeanem-Paulem Sartrem.

Režisér Michal Bureš a herečka Hana Maciuchová

Střetávají se v intelektuálních hádkách o tom, kdo vlastně komu krade nápady, a sledem nečekaných zápletek odhalují sebeklamy, které obestíraly jejich životy i vzájemný vztah. Partnerem Haně Maciuchové je v roli francouzského spisovatele Igor Bareš. Hru v 2013 režijně připravil Michal Bureš.

Markéta Jahodová: Pec pro štěstí (1982)
Hrají: Josef Somr, Svatopluk Skopal, Hana Maciuchová, Jana Andresíková, Jan Faltýnek a Bohuslav Čáp
Dramaturgie: Eva Košlerová
Režie: Jan Berger

Pro tu lásku (1981)
Povídka Zikmunda Wintera v úpravě Mileny Hübschmannové
Hrají: Soběslav Sejk, Jaroslav Kepka, Hana Maciuchová a Jaroslav Pešice
Dramaturgie: Dagmar Hubená
Režie: Josef Melč

Daniela Fischerová: Micura nežere (1991)
Hrají: Hana Maciuchová, Michal Pavlata, Milan Neděla a Klára Tichá
Dramaturgie: Jarmila Konrádová
Režie: Hana Kofránková

Benjamin Kuras: Sebeklamy (2013)
Hrají: Hana Maciuchová, Igor Bareš, Tereza Richtrová, Petr Kubes, Václav Bahník, Jaroslav Krejčí, Olga Kaštická, Josef Bartoň, Kamila Ivanová
Režie: Michal Bureš
Spustit audio