Roman Vojtek: "Manželka mě miluje, mám kde bydlet, mám svoje zuby. Je to dobrý“

6. prosinec 2010

Muzikál, činohra, tanec, moderace - všem těmto oborům se věnuje Roman Vojtek, který přišel do studia ČRo 2 – Praha v pondělí (6. 12.).

Narodil se ve Vsetíně, kde nenajdeme žádné divadlo. „V divadle jsem byl jen se školou a představení se mi nelíbilo,“ vzpomínal. Na JAMU se dostal náhodou. „Šel jsem dělat partnera jedné svojí kamarádce a už jsem na škole zůstal. Asi to byl osud,“ poznamenal. Původně prý chtěl "na činohru", ale potom studoval muzikálové herectví.

Dnes pokřtí nové CD "Hity z filmů a muzikálů", které je průřezem toho, co v posledních letech vytvořil na divadelních prknech. „Jsou tam písničky z muzikálů, včetně Dona Juana, který se teprve chystá a napsal ho Vašo Patejdl,“ řekl s tím, že na křest pozval spoustu kamarádů a kmotrů jako např. Sabinu Laurinovou, Jitku Čvančarovou, Moniku Absolonovou, Andreu Kerestešovou a další.

Roman Vojtek

Zajímaly nás jeho dojmy a pocity ze seriálu České televize "Vyprávěj", který nás vrací do doby, kdy v této zemi vládla komunistická strana. Pro R. Vojtka prý představuje hlavně práci se skvělými kolegy. Všechny herce to baví už kvůli dobře napsanému scénáři. „Jsem za to všechno velmi vděčen, i když to zní jako klišé.“ Nabídka na seriálovou roli pro něj byla příjemnou změnou a příležitostí, protože do té doby se věnoval hlavně divadlu. A jak vzpomíná na tehdejší dobu? „Za totality jsem byl malým klukem, ale pamatuji si výlohy, ulice a obchody. Když architekti postavili náš seriálový byt, spousta věcí se mi vybavila.“ Nejčastější výtkou je, že seriál tehdejší dobu idealizuje. „Netočili jsme žádnou kroniku, ale příběh jedné obyčejné rodiny. Ten, kdo byl tehdy zavřený, má asi na totalitu odlišný pohled. Kromě toho, ukazovat šedivé lidi v šedivých kulisách a se šedivými osudy by asi nikoho moc nebavilo.“ Prozradil, že v lednu začne natáčení dalších 16 dílů, kdy se děj přehoupne do 80. let. „Už teď se moc těším, protože na tu dobu si už pamatuji velmi dobře,“ řekl herec.

Vzpomínal také na 1. ročník taneční soutěž Star Dance, ve které se stal historicky prvním vítězem. „Ta nostalgie je velká a byl to jeden z nejhezčích pracovních zážitků.“ Dodnes se vídá se svou taneční partnerkou Kristýnou Coufalovou a dostávají objednávky na různé společenské akce a plesová předtančení. Přes dobrou sportovní průpravu (ve volném čase se mj. věnuje freedivingu, což je potápění bez dýchacího přístroje ) je ale profesionální tanec pro R. Vojtka „úplně jiným druhem pohybu“. Novou soutěž pravidelně sleduje. „Každá řada je jiná, ale ta první byla zásadní, protože, na rozdíl od současných účastníků, jsme vlastně nevěděli, do čeho jdeme.“ Letošní ročník se mu velmi líbí a je přesvědčený, že výběr lidí je snad vůbec nejlepší.


Nyní se věnuje natáčení pohádky režiséra Karla Janáka "O 12 měsíčcích". Hraje tam „mladíka, který se vrací do své rodné vesnice a potká Marušku. Jak to všechno dopadne snad už všichni tuší,“ řekl s tím, že to bude jeho poslední role „mladého jinocha“. Už se totiž na tyto role příliš necítí. S Marií Poledňákovou se chystá točit druhý díl filmu "Líbáš jako Bůh", která má dále mapovat osudy hlavních hrdinů. Natáčet by se mělo hlavně v Maroku. Víc prý zatím nemůže prozradit.


Kromě práce se intenzivně věnuje rodině a své dceři Editě (jmenuje se po jeho sestře, která žije v Bolívii. Ona zase pojmenovala svého syna, který se narodil současně s Editou, po svém bratrovi Romanovi. „Takže jsme si to takříkajíc vyměnili.“) Otcovství mu změnilo život, i když největší díl zodpovědnosti leží na jeho manželce. „Jsem zkrátka šťastný chlap, který zjistil, jak je to bezvadné mít děti.“ A jak bilancuje svůj letošní rok? „Seriál Vyprávěj se pořád líbí, manželka mě stále miluje, mám kde bydlet, jsem zdravý, mám svoje zuby. Je to dobrý.“

Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru s Vladimírem Krocem.

autor: eh
Spustit audio