Richard Hindls: Z každé stokoruny zaplatí průměrný Čech celou třetinu za bydlení. Na druhém místě je tabák a alkohol

6. květen 2015

V Česku si ze své stokoruny pořizujeme trochu jiné produkty, než je tomu třeba v Rakousku, Francii nebo na Slovensku. V nákupu alkoholu jsme předběhli i zemi vína, tedy Francii.

U nás tvoří největší položku spotřebního koše výdaje na bydlení. „To ale neznamená, že jsou tady dražší byty než třeba ve Francii. Ale nákldědnější je to u nás z hlediska struktury výdajů. Je to způsobeno tím, že máme pořád vysoký podíl nájemního bydlení,“ říká statistik Richard Hindls.

Proč je bydlení tak drahé?

V praxi to znamená, že z každé průměrné stokoruny zaplatíte celou třetinu za bydlení. Kromě vybavení domácnosti se sem započítávají náklady za plyn, elektřinu, údržbu bytu a další položky spojené s bydlením. Takzvaně navíc je u nás ale nájem. „To v jiných zemích už moc není. Ani na Slovensku.“


Richard HindlsSledování komodit spotřebního koše se zhruba před 15 lety sjednotil a sleduje se stejných 12 komodit celé Evropy. Je ale jasné, že třeba ve Francii se kupuje jiné pečivo než třeba na Slovensku nebo u nás. Máme taky jiný systém zdravotnictví než třeba ve Španělsku.

Alkohol a tabák vedou

Druhou největší položkou je jídlo. Velký podíl má útrata za alkohol a tabák. „Za alkohol utrácíme daleko víc než třeba Francouzi, kde se víno pije proudem. Utrácíme dokonce víc než země, kde se pije ještě víc piva než u nás.“ Může za to náš způsob života. Spotřeba se u nás blíží k 10 %. Ve Francii jsou to 4 %, na Slovensku přes 5 %.

Češi necestují

Zajímavé je sledovat srovnání nákladů na dopravu. Průměrné výdaje u nás jsou až o polovinu menší než v Rakousku nebo ve Francii. „Tam jsou lidé daleko víc zvyklí cestovat auty. Asi mají i lepší stav železnic a dalších forem dopravy.“


Richard HindlsNaše mzda roste nominálně jinak než reálně. Z každé stokoruny nám totiž své ukusuje inflace. Ta je postavena právě na struktuře spotřebního koše.

Výdaje za školství

A kolik vydáte za školství? „Ten podíl výdajů se pohybuje někde pod jedním procentem. Méně než jednu korunu dáváte na školství, protože jádro školství je zdarma.“

Jaká je soušasná míru nezaměstnanosti v Česku? Jaké jsou odhady evropských statistiků vývoje ekonomiky v roce 2015? A jak vypadá zákonný postup při jmenování profesorských kandidátů? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Richard Hindls , zis
Spustit audio