Richard Hindls: Proč Češi pracují déle, ale s nižší produktivitou než Němci?

12. leden 2018

Česko má nejnižší nezaměstnanost v Evropě, zlepšuje se situace i na místech vyhlášených velkou poptávkou po práci. Teprve v loňském roce se Česko dostalo do desítky nejdůležitějších německých ekonomických partnerů.

Čech pracuje déle než Němec, ale ani náhodou nedosáhne jeho produktivity práce a ani jeho mzdy. Proč? Podle statistika Richarda Hindlse máme pořád horší organizaci práce, míň moderních technologií a taky tak nezapojujeme poslední výsledky výzkumu do praxe.

„Jsme tak o 20 % za vyspělým Západem, kterému jsme se ale přestali přibližovat v produktivitě práce. Ještě v 90. letech to vypadalo, že je rychle doženeme. Dnes se bohužel nepřibližujeme ani k paritě kupní síly.“ Německo má přitom nižší tempo HPD, a to je dokonce podle nejnovějších dat jejich nejlepší výsledek od krize před šesti lety.

Budeme někdy pracovat míň?

Zastánci pokroku v roce 1930 odhadovali, že za sto let budeme pracovat pouhých 15 hodin týdně. „Postupem času to tak jistě bude. Je třeba říct, že v roce 1830 se pracovalo 69 hodin týdně,“ připomíná Hindls.

Už dnes se v některých zemích mluví o čtyřdenním pracovním týdnu. „Asi k tomu směřujeme, ale já se toho asi nedožiju. Nejmodernější technologie přesune valnou část lidí z průmyslu do služeb a bude víc volného času. Co ale pak s ním?“

Nejvíc pláčou zaměstnavatelé

S nízkou nezaměstnaností roste mj. tlak na zvyšování mezd, je přetlak o dobré pracovníky. Zaměstnavatelé tak mají špatný spánek. „Když dostanete zakázku a musíte odsouvat termíny, protože nemáte lidi, tak to určitě problém je.“

Nakonec o ni buď přijdete, anebo ji sflikujete a zákazník vás nakonec opustí úplně. Situaci navíc podnikatelům orientovaným na vývoz komplikuje i mMírně posilující koruna. Logicky se tak nabízí obsazování volných pozic pracovníky ze zahraničí.

Logo

Cizincům se nevyhneme

„To už je dnes ale otázka pro politiky, ne pro ekonomy.“ Podle statistik za rok 2017 přijal cizince každý šestý český podnik. „Náš svět se stále zmenšuje, ať chcete, nebo ne. Jakmile budete nějakými zákony volnému pohybu zaměstnanců bránit, tak se hráz stejně jednou protrhne.“

Je to prý přirozený a nezadržitelný vývoj. Stejně je to s našimi lidmi, kteří za hranicemi studují, tráví dovolenou… Migrace lidí za prací není rovnoměrná ani v samotné Evropě. Už dnes jdou lidé ze slabších zemí „za lepším“.

autoři: lup , Richard Hindls , zis
Spustit audio