Revize plynových spotřebičů může zachránit život

3. červen 2014
Jak to vidíte?

Nechcete ničit životního prostředí, svoje zdraví, nebo dokonce i život? Seřiďte si plynový kotel. Poradíme jak.

Zemní plyn je pohodlné a ekologické palivo. Proudí sám až do spotřebiče. Poměr obsažené energie k emisím oxidu uhličitého je nejnižší ze všech fosilních paliv.

Správně seřízený plynový spotřebič produkuje dokonce často lepší emise než spalovací zařízení na biomasu. S jeho používáním jsou ale spojená taky rizika.

  • Zemní plyn i propanbutan jsou látky extrémně hořlavé a výbušné. Zemní plyn vytváří výbušnou směs již při 5–15% koncentraci, u propanbutanu jsou hodnoty ještě nižší.
  • Jsou to nedýchatelné plyny, člověk se jimi může udusit.
  • Výsledkem nedokonalého spalování je oxid uhelnatý, při jeho vyšší koncentraci hrozí otrava.

Při používání plynových spotřebičů pamatujte na dostatečné větrání. Zvlášť po výměně starých oken za dobře těsnící plastová. Problémem může být i rekonstrukce bytového jádra: do šachty, kudy vede plynové potrubí, musí být průduchy.

„Důvodem vysoké koncentrace oxidu uhelnatého ve spalinách je špatný technický stav spotřebiče,“ vysvětlil Ing. Jaromír Špičák, soudní znalec v oboru plynárenství.

Největší neřád? Prach, chlupy a prací prášek
„Výměník tepla zanášejí prachové částice nebo chlupy domácích zvířat. Plynovým spotřebičům umístěným v koupelně nesvědčí ani používání pracích prášků.“ Manipulace s nimi totiž vytváří prach, ten si spotřebič nasaje.

„Čím starší spotřebič, tím obtížnější je jeho údržba,“ doplnil Ing. Petr Štefl, vedoucí technické sekce Českého plynárenského svazu.

Plynové spotřebiče byste si měli nechat pravidelně kontrolovat podle návodu a doporučení výrobce. Plynové kotle je dobré nechat prohlédnout před začátkem topné sezóny.

Instalování detektorů výskytu kysličníku uhelnatého je účinnou prevencí. I tyto přístroje ovšem vyžadují pravidelnou údržbu.

Pokud cítíte plyn nebo se přestal točit plynoměr, volejte 1239. Toto číslo je platné na celém území České republiky.

O seřízení plynových spotřebičů se více dozvíte v iRadiu.

Spustit audio