„Relaxuju na sále. Nemám u sebe mobil,“ vtipkuje Pirkův nástupce Ivan Netuka

7. leden 2020

Být přednostou Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEMu je prý pro něj závazek. „Jan Pirk i jeho předchůdci jsou tak velká jména, že nebylo jednoduché navazovat,“ přiznává.

„Přistupoval jsem k tomu s velkou pokorou. Jan Pirk i jeho předchůdci jsou tak velká jména, že nebylo jednoduché navazovat. Člověk se těšil, ale je za tím velká práce a zodpovědnost,“ vzpomíná profesor Ivan Netuka na chvíli, kdy se stal přednostou.

„Jako mladý sekundář jsem si říkal, jak ten život bude jednodušší, až se stanu zkušeným operatérem. Ale byla to naivní představa,“ připouští v Blízkých setkáních Terezy Kostkové.

Operace? Radost!

Chod kliniky, administrativa, výchova mladé generace... K tomu pravidelně operuje. „Je možné být nehrajícím kapitánem daviscupového týmu, ale není možné být neoperujícím přednostou kliniky kardiovaskulární chirurgie,“ glosuje.

„Operační sál je pro mě velká radost a místo největšího klidu. Nemám u sebe mobilní telefon, nemusím podepisovat žádné papíry a můžu si ten výkon užívat s týmem na operačním sále s trochou dobré hudby. Je to velký relax. Jsem šťastlivec, kterému je práce koníčkem. A těším se na operační sál.

Jaký byl cíl jeho cesty do Kazachstánu a co se mu tam přihodilo? Jsou cesty chirurgů do zahraničí běžnou záležitostí? Zažil ve své profesi zázrak?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.