Jako když pumpa špatně odčerpává vodu. Taková jsou chronická srdeční selhání

16. srpen 2018

Chronické selhání srdce je častější ve vyspělých civilizacích. I díky tomu, že se dožíváme vyššího věku. Alespoň to tvrdí docent Štěpán Havránek z 1. Lékařské fakulty UK. A jaké jsou příznaky? Nestíháte svým vrstevníkům a jde na vás dušnost.

„Chronické srdeční selhání je dlouhodobý problém na rozdíl od akutního srdečního selhání. Srdeční selhání je situace, kdy srdce je slabé a nedokáže přepumpovat dostatečné množství krve tak, aby pokrylo metabolické nároky celého organismu.

Chronická bolest? Ideální je navštívit Centra pro léčbu bolesti

migréna

Akutní bolest signalizuje, že se něco děje v těle. U chronické bolesti nemusí být zjevná příčina, ale lidé stále bolest cítí. To může přinést deprese, úzkost.

Jako když máme selhávající čerpadlo, hromadí se nám voda ve sklepě, nejsme schopni odčerpat nebo naopak jenom odkapává z kohoutku a není dostatečně silný proud,“ říká docent Štěpán Havránek z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Jenže zatímco u akutního selhání se vše děje najednou v rychlém tempu (například infarkt), u toho chronického je to dlouhodobé. „U chronického jde například o dlouhodobě neléčený vysoký krevní tlak srdce, který dlouhodobě poškozuje srdce a může vézt až k jeho selhání.“

„Jedná se o poměrně rozsáhlý problém, který postihuje českou populaci tak jako populace v rozvinutých západních evropských a zámořských zemích. Jedná se o desítky až stovky tisíc lidí, kteří tímto onemocněním trpí. Ale zřejmě bude ještě poměrně velká zóna pacientů, kteří mají srdeční selhání, a my o nich stále nevíme,“ dodává.

Mezi příznaky dušnost a otoky

A právě ve vyspělých zemích trpí chronickým selháním více lidí. Podle odborníků je to logické, protože mají i více civilizačních onemocnění. „Nejčastějším takovým zástupcem je ischemická choroba srdeční, tedy situace, kdy se ucpávají věnčité tepny a dochází k nedostatečnému vyživování srdečního svalu.“ A také se dožíváme delšího věku, takže máme šanci se srdečního selhání vůbec dožít.

Mezi typické příznaky chronického onemocnění patří například námahová dušnost. Dobrým příměrem tedy je, pokud pacient začne být dušnější než jeho vrstevníci. S přibývajícím věkem je lidské tělo méně výkonné, a pokud nestačíme svým vrstevníkům, tak je to do jisté míry zarážející a alarmující.

Dalším příznakem typickým jsou otoky dolních končetin, které typicky jsou symetrické a postihují obě dvě končetiny, nejenom jednu. „A takovým klasickým příznakem je, že ten otok se vyskytuje navečer.“

autor: and
Spustit audio