Rakovina prsu u muže je vzácná, ale možná

12. únor 2015

Rakovina prsu se v České republice diagnostikuje ročně u více než 7000 žen. Statistiky ukazují, že přibližně na 100 nemocných žen připadá jeden muž. To znamená, že jde o přibližně 70 mužů, kteří se začnou s rakovinou prsu léčit, přibližuje Tomáš Büchler, přednosta Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice v Praze.

„Muži, kteří mají v rodině prokázánu mutace tzv. BRCA genu, by určitě měli chodit na vyšetření a měli by se vyšetřovat a měli by hlavně o tom onemocnění vědět,“ vysvětluje lékař na Dvojce.

„O genové odchylce se většinou dozvědí, když má rakovinu prsu nebo vaječníků nějaká žena v jejich rodině. U pacientky se vždy provádí testování. A taky se provádí u příbuzných.“

„Pokud samozřejmě má ale kterýkoliv muž nějaký problém, bulku v prsu, krvácení z bradavky nebo něco podobného, určitě by měl navštívit lékaře, to je jasná věc.“

Dotazy posluchačů

osoba
--------------------
Tady je Tomáš Finger, místostarosta Prahy 17. Ještě jednou dobrý den. Já mám takový dotaz, existuje několik metod diagnostických jakým způsobem zjistit sníženou kvalitu mléčné žlázy u žen a nakonec i u mužů, jak jste říkali, ale jedna z těch metod, konkrétně elektroimpedanční, ta se v České republice v podstatě vůbec nepoužívá a myslím si, že klienti jsou do značné míry troufnu si říct rentgenologickou lobby trošku uváděni v omyl, že jenom ta hlavní metoda, to znamená rentgen mléčné žlázy je prostě ta, která je jistá. Ví pan doktor něco o tom, o té metodě diagnostické elektroimpedanční?

docent, MUDr. Tomáš BÜCHLER, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice v Praze

--------------------
Já si myslím, k té otázce elektroimpdenční vyšetření prsu znám spíše z odborných konferencí, když se tomu někdo věnuje výzkumně, přednáší tam nějaké výsledky, ale není to validovaná metoda vyšetření prsu na té úrovni jak máme mamogram, jak máme vyšetření ultrazvukem nebo potažmo magnetickou rezonanci prsu. To jsou vyšetření, u nichž proběhly klinické zkoušky s velkými soubory pacientů, u mamografie a ultrazvuku snad až miliony pacientek a ta vyšetření jsou v současnosti považována za dostatečná. Samozřejmě my se určitě nebrání, já nejsem představitel určitě radiologické, nejsem ani radiolog, ale my se nebráníme jakékoliv metodě, která by zvýšila záchyt a přispěla by k lepšímu screeningu nádoru prsu. Ale myslím, že u této metody si ještě musíme počkat na další klinické výsledky, počkat na jejich validaci.

osoba
--------------------
Dobrý den, Olga, dětská dorostová lékařka. Chci se zeptat, pubertální mastopatie u chlapců, pokud působí obtíže, zda stačí sonografické vyšetření, případně opakování toho vyšetření po půl roce? Pokud to působí obtíže a chlapec chce tu žlázu odstranit, jestli je to vhodné nebo ne a zda je nějaké pracoviště, které by mělo s mastopatiemi u těch pubertálních chlapců zkušenosti?

docent, MUDr. Tomáš BÜCHLER, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice v Praze
--------------------
V pubertě často dochází k určité hormonální rozladě, to se projevuje samozřejmě náladou, řadou dalších věcí, kůží se to projevuje a může se to projevit u některých mladých mužů zvětšením, zvětšením prsné žlázy. Je to záležitost, která samozřejmě není nádorového původu, vyšetření ultrazvukem by mělo být dostatečné a mamogram u takto mladé populace doporučován většinou není bez dobrého důvodu a důvod je ten, že přece jenom během mamografie dochází k určité expozici radiaci a tou v tomto mladém věku není příliš vhodné. Jestli znám nějaké pracoviště, bohužel neznám, je to velmi častý problém, který řeší spíše dorostoví lékaři. Nevím o tom, že nějaké pracoviště by se na to specializovalo, ale možné to je.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Hádková. Já mám, prosím vás, takový dotaz. Ještě bych se vrátila k tomu předchozímu, k té odpovědi, ale já bych se ráda zeptala jak se potom při kladném zjištění té pubertální mastopatie u chlapců, jak se to potom řeší?

docent, MUDr. Tomáš BÜCHLER, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice v Praze
--------------------
To je podle mého názoru, ten dotaz, máte pravdu, předtím se ptala posluchačka i na to zda se to má operovat? Já se domnívám, že se to operovat nemá, protože to není nádorového původu a podle mě se, pokud se zjistí, že je to zduření, které je benigní typické pro pubertu, že podle mého názoru se s tím nemá dělat nic, protože samozřejmě nechcete takto mladého člověka vystavit nějakému lékařskému zákroku, který by mohl být zbytečný.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná bychom se ještě mohli vrátit k mužům, kteří onemocní rakovinou prsu. Je ta léčba té rakovinu prsu v něčem jiná než léčba u ženy?

docent, MUDr. Tomáš BÜCHLER, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice v Praze
--------------------
V podstatě jiná není, ale muži jsou často přicházejí v pokročilejších stádiích a důvod je ten, že u muže se často na ten nádor prsu nemyslí. V dnešní době přece jen edukace pokročila do té míry, že my se velice málo kdy, občas se to stane, ale málo kdy se setkáváme s nádory prsu u ženy, které jsou, u nichž dojde k nějaké třeba ulceraci, to znamená narušení kůže, že ty nádory prorostou až takovéto velikosti, to se naštěstí až tak často nestává. U toho muže jednak ten prs je menší a jednak ti muži přece jenom váhají s tím vyšetřováním, a proto často přichází nebo může se stát, že přichází později než právě ty ženy, na něž je ta edukace zaměřená.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.