Rekonstrukce prsu po karcinomu: I brilantní operatér může ženu psychicky poškodit

14. září 2016

Podle statistik na 99,9 % rakovinou onemocníte vy nebo někdo z vašich blízkých. Ženám nejvíc hrozí rakovina prsu. Ale ani taková diagnóza neznamená, že o prs musíte přijít.

„Vždy záleží na typu nádoru, jeho velikosti a dalších podmínkách. Můžeme totiž provést tzv. prs šetřící výkon,“ říká plastická chirurgyně Dva Dřevínková z FN Královské Vinohrady. Pokud budete mít „štěstí“ a vaše onemocnění to dovolí, může plastický chirurg provést i okamžitou rekonstrukci.

Rekonstrukce není vždy ihned

„Provádí se ale jen u malého množství žen. Častější je rekonstrukce s odstupem jednoho nebo dvou let. Podle doporučení onkologa. Pacientka už totiž musí být zdravá.“ Lékař při rekonstrukci používá prsní implantáty, ale může využít i vaši vlastní tkáň.

Třeba břišní lalok, lalok ze zad nebo i výplně vlastní tkání (tukem). „Takové výplně jsou dnes nejžádanější. Ženy totiž nechtějí mít cizí materiál v prsech. Operace ale provádí spíš soukromá zařízení.“ Je to velmi citlivá věc. Volba vhodného chirurga je proto pro psychiku to nejpodstatnější.

Psychika pacientky na 1. místě

„Není to jen o samotné rekonstrukci a kvalitě plastického chirurga. Ten může být brilantní operatér, ale sociálně to nezvládá. Může ženu hodně poškodit.“ O onkologickou pacientku se po celou dobu léčby stará nejen chirurg (i plastický), ale i mamolog, radiolog, onkolog, genetik.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio