„Rajčata jsou dobrá na vrásky.“ Odbornice na gastronomii Eva Filipová prozradila recept na jednoduchou rajskou omáčku, kterou milují její vnoučata

12. srpen 2022

Je odbornicí na etiketu a gastronomii. A píše o tom knihy. V Blízkých setkáních se podělila o recept na rajskou omáčku, která je jednoduchá, dobrá a zvládne ji prý každý. Je slušné si ve společnosti stěžovat? Dělá se to v zahraničí? Co soudí o kultu mládí? Mají mít děti mantinely? Je jídlo, které nemusí? Poslechněte si v audiu.

Další její knižní ratolest se klube na svět. „Bude se jmenovat Lahodně s etiketou a budou tam jednoduché recepty, protože nerada stojím dlouho u plotny. A hodně tam píšu o surovinách. Třeba i o tom, že rajčata jsou dobrá na vrásky. To se málo ví. Je to jiná kuchařka a věnovala jsem ji i svým vnoučatům,“ popisuje Eva Filipová.

„Když mi řeknou babi, tak jsem z toho na větvi. Vychovávám je hezky, ale přitom přísně. Když s nimi jdu do restaurace, tak chci, aby se hezky chovaly. V tomhle jsem přísná babička. Nevychované děti nemá nikdo rád.“

Co vaří svým vnoučatům nejčastěji? „Ony milují mojí tomatovou omáčku. Je jednoduchá. Dám na oleji s máslem orestovat cibulku, přidám trochu cukru, rajčata v plechovce, sůl a nechám to dlouho provařit, třeba 45 minut, aby omáčka zhoustla. Rozmixuji, dám do ní kus másla, nastrouhaný parmazán a je hotovo,“ uzavírá spisovatelka a odbornice na etiketu a gastronomii.   

autoři: Aleš Cibulka , eh
Spustit audio

Související