Jsem těžký pařmen. Nejvíc toho napíšu, když se rozdovádím, prozrazuje na sebe znalec etikety Ladislav Špaček

9. červen 2022

Pedagog, spisovatel a popularizátor společenského chování. To je Ladislav Špaček, který se přiznává, že má rád bary a restaurace, kde se dává do řeči s lidmi a pak přichází pozdě domů. O čem je jeho nejnovější kniha Etiketa pro kluky a holky? Jak se chovat ve společnosti tak, aby to vypadlo přirozeně? Jak snášel lockdown a jak se udržuje v kondici? Poslechněte si v audiu.

Má rád ruch velkoměsta a lidi kolem sebe. „Nesmím to říkat často, abych si nezkazil dobrou pověst,“ předesílá v rozhovoru z Radiocafé Vinohradská 12.

„Jsem těžký pařmen. Miluji restaurace, bary a jsem pořád ve společnosti. Tam sedíme, dáváme si jednoho panáka, druhého panáka… A já odcházím domů v jednu, ve dvě a pak samozřejmě píšu. To je největší inspirace! Já toho nejvíc napíšu, když se takhle rozdovádím. Takže když mě potkáte někde v noci, jsem to opravdu já. Někteří tomu nevěří a říkají: To je pan Špaček? Ale on nemá kravatu,“ směje se.

Ladislav Špaček

Zvláštní škola

Mnohé napadne, že by to mohlo mít souvislost s tím, že se narodil v Ostravě a vyrůstal ve Stodolní ulici. „Tam je škola a už jako dospělý jsem s kamarády projížděl Ostravou. Povídám jim: Jé, podívejte, tam jsem chodil do školy! A na budově byla cedule Zvláštní škola. Vysvětloval jsem, že tenkrát to byla normální škola. Samozřejmě, už jsem jim to nevymluvil,“ vypráví s úsměvem Ladislav Špaček.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související