Psychiatr Martin Hollý: Radu „Nestresujte se“ považuju za jednu z nejhorších

16. prosinec 2020

„Stresu se zbavit nemůžeme. Patří k životu a bez něj to nejde. Jde o to, jak s ním zacházet, abychom stresem nebyli zahlceni,“ upozorňuje odborník v Blízkých setkáních.

„Nestresujte se“ považuju za jednu z nejhorších rad, protože vede do slepé uličky. Žijeme reálné životy s reálnými starostmi: hypotékami, péči o děti nebo manželskými neshodami. A nějaká ta řešení musíme vygenerovat! Tady je důležité je uvědomit si, že existuje míra stresu, která mě ohrožuje a která je součtem těch jednotlivých maličkostí, které se mi dějí. Je to kumulace v jedné chvíli,“ vysvětluje Martin Hollý.

Přikázané štěstí

„Vánoce se týkají všech bez ohledu na to, jak jsme na tom s naším duchovním životem. Jsou jasným důkazem hlubokých kořenů tradic v nás a jsou odrazem našeho života. Pokud žijeme šťastné období, tak je Vánoce zešťastňují, ale pro jiné je to obtížné období. Vánoce jsou fenomén přikázaného štěstí a pro některé je to mnohem větší trápení,“ uzavírá psychiatr.

Kdy konzultovat své duševní zdraví s odborníkem? Jak nakládat se schopností radovat se? Existuje terénní pomoc pro starší lidi? Je lepší se jich ptát než jim rovnou plánovat?

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související