Prý je dítětem štěstěny, nemá rád konflikty a životem se snaží „probruslit“. Sedí popis sangvinika třeba na Karla Gotta?

4. červenec 2016

Ten nejšťastnější z lidských typů. Co když je ale laděný pesimisticky? A co od něj čekat jako od partnera?

Hlavním rysem sangvinika je láska k lidem v okolí. Pokud je jeho ladění optimistické, je to královská kombinace. „Můžete za něj jen děkovat,“ říká psycholožka Marta Boučková. Má v sobě hravost, naivitu, veselost a ještě k tomu miluje společnost. A své štěstí rozdává i dalším.

Sangvinik má rád spokojený, pohodlný a šťastný život. To stejné dokáže nabídnout i svému okolí. Má to ale své limity.

Marta Boučková, psycholožka

Opravdu ale nemá žádná negativa? „Výraznější negativní stránka je jeho malá vytrvalost.“ Jakmile se objeví problém, rychle si najde jinou cestičku. Taky si z ničeho nedělá „velkou hlavu“. Má kolem sebe vždycky hodně lidí, nedělá mu problém je vystřídat. Nejčastěji se mu tak vyčítá povrchnost.

Jaký je partner?

Pokud je laděný pesimisticky, je skoro vždycky poslem špatných zpráv. Stále sice miluje společnost, ale zásobuje ji tragickými scénáři a událostmi. Jaký je partner? Záleží smozřejmě na přidružených osobnostních vlastnostech. „Obecně ale platí, že i když nedotahuje věci do konce, u těch důležitých udělá výjimku.“

I do partnerského života se ale snaží vnášet pohodu, veselost, optimismus a lehkost. „On život sám o sobě je dost těžký a náročný, takže vám ho sangvinik přece dokáže udělat snesitelnějším,“ dodává Boučková.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio