První posel z Anglie: Parašutista Pavelka minul v říjnu 1941 cíl. Ty, kdo mu pomohli, čekala smrt

10. květen 2015

„Tatínek to neudělal proto, že by byl hrdina. Byl to zkrátka slušný a čestný člověk, který neváhal pomoci druhému v nouzi,“ myslí si Miloslava Krejčová. Její otec spolu s dalšími dvěma čeledíny ze statku v Koudelově pomohli parašutistovi Františku Pavelkovi. Změnili tak osudy své i mnoha dalších lidí.

Bezprostředně po okupaci Československa v roce 1939 se začal formovat domácí odboj. I ten zahraniční. Dnes už je dobře známá jeho důležitost, úkoly a úspěchy. Přesto jsou příběhy, které až dosud nebyly důkladně zpracovány. Jejich účastníci zůstávali v pozadí, mimo větší pozornost odborníků.

Takový je i příběh tří statečných čeledínů z Koudelova, nedaleko kterého seskočil v noci ze 3. na 4. října 1941 František Pavelka, jediný člen paradesantního výsadku Percentage. Vinou navigační chyby se ocitl o několik desítek kilometrů dál, než byl očekáván příslušníky domácího odboje.

Odbojá síť byla sledována

Nezbývalo než požádat o pomoc místní obyvatele. Ti nezaváhali, i když museli dobře vědět, že tato pomoc je trestána smrtí. Poskytli parašutistovi úkryt a napojení na místní odboj. Jenže odbojová síť byla už delší dobu sledována. Došlo k rozsáhlému zatýkání a vyzrazení dalších spojení.

Pomník u Koudelova. Zprava: pamětnice události M. Krejčová, archivář V. Šustek a vnuk jednoho z čeledínů F. Grad

Byl zatčen i František Pavelka a s ním také tři čeledíni z Koudelova. Jejich životy ukončil rozsudek Lidového soudního dvora v Berlíně: všichni čtyři byli v lednu 1943 popraveni. Paní Miloslava Krejčová si dodnes pamatuje na hrůzné okamžiky, kdy tatínka a další čeledíny zatýkalo gestapo.

Jejich smrt nebyla zbytečná

Je ale přesvědčená, že by tatínek nejednal jinak. „Udělal to, co by udělal každý slušný člověk.“ Je přesvědčená, že i když byli parašutista Pavelka a jeho tři pomocníci popraveni, nebyla jejich smrt zbytečná. Jejich statečný čin vypovídá o odhodlání, odvaze, čestnosti a také síle, se kterou se velká spousta lidí nechtěla nechat pokořit a zlomit.

Na jejich odvážný čin bychom neměli zapomenout ani dnes. Jen pár kilometrů od Koudelova stojí pomník s pamětní deskou. Instalovali jej tam místní obyvatelé. Právě proto, aby se na příběh parašutisty Františka Pavelky a také jeho tří statečných pomocníků z Koudelova nezapomnělo.

Spustit audio

Související