Proti sobě: bitva u Zborova

30. listopad 2014

„Žádám o co nejrychlejší a nejpřesnější sdělení důvodů selhání IX. sboru c. a k. armády u Zborova,“ požaduje vrchní velitel rakousko-uherské armády 3. července 1917. Ostrá reakce rakouských velitelů je pochopitelná. 19. divize Rakousko-Uherské armády byla u Zborova dne 2. července 1917 naprosto poražena.

Proč? Jisté vysvětlení se nabízí. Na obou stranách fronty proti sobě stáli čeští vojáci. Ti, kteří v průběhu minulých tří let přeběhli k Rusům a vytvořili Československou střeleckou brigádu o síle více než 3500 mužů. A proti nim také čeští vojáci, ale v rakousko-uherských uniformách.

Logo

Z hlediska celkové situace na frontách 1. světové války nebyla sice tato bitva velkou událostí, ale pro vznik Československé republiky měla význam zásadní.

Československé legie, které vznikly v Rusku, sice nebyly dobře vyzbrojeny, ale legionářům nescházelo na rozdíl od jejich krajanů na rakouské straně fronty přesvědčení, že bojují za správnou věc - za rozbití Rakousko-Uherska.

Československé střelecké brigádě se podařilo prolomit pevnou rakouskou frontu v šířce 12 km a do hloubky 5 km. Po celkem šestihodinovém boji zajala více než 4000 vojáků a důstojníků – tedy množství přesahující počet samotné československé brigády. Ukořistila 20 děl, velké množství pušek, kulometů a dalšího vojenského materiálu. Na straně československých legionářů bylo mrtvých 167, přes 900 raněno a nezvěstných více než 1300 vojáků.

Logo

„Český národ je velezrádný. Svou dezercí zavinili čeští vojáci smrt tisíců vojáků německých. To není nic jiného než zrada!“ konstatují němečtí poslanci ve vídeňské sněmovně a ostře gestikulují směrem k českým zástupcům. Zborovské vítězství je z hlediska rakousko-uherského státu a říšských Němců zrada. A tento dvojí pohled na bitvu u Zborova trvá ještě dlouho po ukončení 1. světové války.

V dokumentu Petra Mančala Proti sobě můžete vnímat události Zborovské bitvy právě z těchto dvou úhlů pohledu. Autor použil k vykreslení situace dobové dokumenty v podobě deníků, korespondence a oficiálních dokumentů, ve kterých se dochovala cenná svědectví.

Uslyšíte tak vzpomínky Josefa Jiřího Švece, Františka Cence, Bedřicha Opletala, Karla Kutlvašra a Josefa Rezka. V reportážních záběrech hovoří historik Tomáš Jakl.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

Související

  • Do posledního muže: bitva u Verdunu

    Jedna z největších bitev první světové války trvala 10 měsíců. Při bojích o necelých 10 kilometrů čtverečních padlo zhruba 700 000 vojáků.

  • Drina: tažení plné omylů

    Jedna z prvních akcí 1. světové války. Podcenění protivníka, špatné rozmístění armád, nevhodně zvolená taktika vrchního velitele rakouských sil Oskara Potiorka a masakr.

  • Bitvy na Soče: I země byla mrtvá

    Dokument Bronislavy Janečkové vám přiblíží dramata bitev první světové války z pohledu dvou českých vojáků – Václava Kasala a malíře a spisovatele Josefa Váchala.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.