Proslavila mě mše za Evu Pilarovou, usmívá se kněz

25. prosinec 2020

„S Evou nás pojilo přátelství. Byla věřící a požádala mě, abych jí doprovodil na věčnost,“ vypráví římskokatolický kněz Marián Pospěcha v Blízkých setkáních.

„Nevím, nakolik mi může lichotit, že mě proslavil pohřeb,“ říká s nadsázkou kněz. „S Evou jsme si rozuměli, povídali jsme si o mnoha věcech v životě, ale dlouho ne o smrti. Když se její život blížil ke konci, Eva to cítila a poprosila mě, abych jí na její konečné cestě doprovodil. Do poslední chvíle si udržela svěžest. I uprostřed bolesti a slabosti zůstala silná. To bylo velmi inspirující. Pro nás blízké byla učitelkou v tom finálním stádiu svého života,“ ujišťuje kněz.

S Evou jsme řádili jako draci

„S Evou jsme si často zpívali. Řádili jsme spolu jako draci,“ vzpomíná Marián Pospěcha. „Pro mě to bylo velké zahanbení, protože žádný zpěvák nejsem. Nebyl mi blízký její styl a neznal jsem moc ani její písničky. Abych se o ní něco dozvěděl, musel jsem poslouchat její texty. Překvapilo mě, že jsou vlastně velmi duchovní.“

Když jsme spolu vystupovali, tak to mělo veliký úspěch. Lidé ji měli velmi rádi. Eva byla totiž úplně normální, neafektovaná a přátelská žena,“ uzavírá své vyprávění host Terezy Kostkové.  

Jaký by měl být kněz? Proč bychom měli zdobit vánoční stromeček? Jaké byly jeho dětské vánoce?

autoři: Tereza Kostková , mis

Související