Profesor Martin Vokurka: Patologická fyziologie je krásné dobrodružství

4. březen 2024

Patologická fyziologie je specifickým lékařským oborem. Krátce řečeno studuje příčiny a mechanismy vzniku nemocí. „Nepitváme, jak se může na první pohled zdát,“ usmívá se. O co mají studenti největší zájem? K čemu musí směřovat výuka? Jakou roli hraje v organismu železo? Není mu líto, že nechodí v bílém plášti po nemocnici? Proč a odkdy je jeho koníčkem poezie? 

„Patologická fyziologie zkoumá, jak a proč organismus funguje špatně,“ vysvětluje profesor a přednosta Ústavu patologická fyziologie a děkana 1. LF UK.

Třeba srdce. „Nefunguje tak, jak má a my zkoumáme, co to pokažení způsobilo a hlavně co se v tom pokažení děje,“ snaží se vysvětlit. „K překvapením dochází, i když ne neustále. Medicína je široká a fascinující.“

Od výsledků práce Martina Vokurky a jeho kolegů se odvíjí léčba pacientů. „To propojení je nádherné. I teoretické zkoumání je krásné dobrodružství. Když vidíte, že to má dopady i v praxi, každému to udělá radost. Takto bychom se měli snažit vést i studenty. Že i teoretické věci, které se musejí učit, pronikají do lidských životů.

„Tím, že poznatků je hodně, výuka musí směřovat k tomu, že studenti musí přemýšlet. Dnes si mnoho informací najdete, ale to nenahraditelné a nezaměnitelné, co jim můžete dát, je způsob myšlení,“ uzavírá profesor Martin Vokurka v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související