Proč sůl v ráně pálí, když na jazyku chutná?

16. prosinec 2014

Co se děje, když se dostane sůl do rány? Jakou funkci má v našem těle? To Meteoru prozradil neurofyziolog prof. František Vyskočil z Fyziologického ústavu AV.

Sůl se v krvavé ráně rozpouští. Rozpadá se na kladně nabité ionty sodné a ionty chloridové. Buněčná i nervová membrána má kanálky, kterými sodné ionty propouští do nitra buňky. V buňce vzniká nerovnováha elektrických nábojů. Sůl neboli chlorid sodný, zničí rovnováhu, kterou v buňce zajišťuje chlorid draselný.

  • Vědci radí začínajícím kolegům. Jak se v mozku zkoumá smutek? Zapálení svíčky kouřem. Proč nás pálí sůl? Měkké tělní implantáty. Vědecké omyly.
0:00
/
57:24

Draselné ionty v buňce jsou základ veškeré bioelektřiny. Je to naše buněčná baterie. K jejímu zničení dojde, když se díky podráždění otevřou buněčné kanálky pro sodík. Sodné ionty tečou dovnitř. A ty kladně nabité sodné ionty v podstatě svým nadbytkem vybíjejí buněčné baterie tím, jak procházejí kanálky do nitra nervových zakončení. A to vybíjení je potom elektrický impuls, který se šíří podél nervu do mozku. Kromě toho sůl odnímá vodu z té tkáně, která je poraněná, a to zahušťování mění koncentraci v nervovém vlákně. Vede to k tomu, že buňka reaguje tím, že vysílá jakoby SOS přes míchu až do centra bolesti.

Sůl v ráně to je peklo, ale v jídle? Na co potřebujeme sůl?

Sůl potřebujeme k tomu, aby sodík mohl, když je podrážděný nerv, anebo sval, vniknout dovnitř buňky a vyvolat akci. Upozornit na to, že se svalem není něco v pořádku. Proto ho musí být určitá hladina v krvi. Denně potřebujeme 2 až 4 gramy soli, aby se nám doplnila hladina chloridu sodného v krvi.

Je soli ve stravě dost?

Nejen, že je jí dost, on je soli nadbytek. Prakticky do všech potravin se přidává velké množství chloridu sodného. Takže Češi ho zkonzumují asi tak 4krát víc, než je zdrávo. Protože sůl je ve všem, v chlebu, v uzeninách, v pizze.

Čím sůl škodí?

Sodík zatěžuje ledviny. Při jeho nadbytku je jejich filtrační mechanismus tak zatížen, že to může vést až k selhání ledvin. Zvýšená hladina soli působí špatně také na výstelku cév, a tam může dojít k rychlejšímu aterosklerotickému poškození. Sůl díky tomu zvyšuje krevní tlak, a to je riziko infarktu a mozkové mrtvice.

Jak se zdravě stravovat, bez přebytku soli?

02874681.jpeg

Běžně v čerstvé zelenině, v rybách i v čerstvém masu máme dostatek soli, aby se nahrazovala dávka kolem 4 gramů, co potřebujeme. Protože každá potravina je solena, tak by bylo ideální už neodsolovat. To je zlozvyk. Každý, kdo přesoluje, má znecitlivěné chuťové receptory pro sůl, takže se pak dožaduje více a více soli. Na sůl si můžeme vytvořit návyk jako na drogu. Takže všeho s mírou.

autor: Petr Sobotka

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.