Proč si bezdětná šestatřicítka hledá partnera hůř než stejně stará žena se dvěma dětmi?

3. červenec 2018

„Mužů je 48 procent, žen 52. Dřív byly kláštery, vdovy se už znovu nevdávaly. Dnes je spousta rozvedených, kteří to zkoušejí podruhé, potřetí. Řada žen chce ještě dítě,“ říká doktorka Kateřina Cajthamlová.

Ve vyšším věku je na výběr menší počet partnerů. Je třeba sladit společné zájmy, promítá se tam zkušenost z předchozích vztahů. Myslíte taky na svoji cestu, možná nechcete žít s někým pohromadě, a vyhovuje vám vaše svoboda. To jsou důvody, proč je to ve zralejším věku složitější.

Šanci má u mladších mužů

„Pro paní Michaelu mám špatnou zprávu: bezdětné ženy 35+ plus mají úplně nejhorší šanci. To už má lepší šanci žena ve stejném věku se dvěma dětmi. Muži si říkají, že děti živí někdo jiný, a pokud partner nestojí o rychlou otcovskou roli, může být ten úžasný rytíř,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Paní Michaele doporučuje hledat muže v nižších věkových kategoriích. „Ať zaloví přes sport, nastaví veselou tvář, a má vysokou šanci. Tato skupina zatím nezaopatřených mladíků je z hlediska vrstevnic nežádoucí. Navíc jsou v nejlepším věku plodnosti.“

mladší muž a starší žena

Padesátnice se seznámí nejsnáz

Naopak lehké to prý mají ženy 50+. „Muži se nebojí nechtěného otcovství, ženy mají už dospělé děti, volný čas a většinou umějí vařit. Mají vyřešené bydlení, nejsou v závislé pozici, jsou rovnoprávnými partnerkami. Často po nich letí mladí muži,“ vysvětluje Cajthamlová.

„Pro muže je důležitý půvab, a aby mu žena důvěřovala. Pro ženu je důležitý pocit bezpečí. Kvalita mluvy, výběr témat, kultura, to vše zvyšuje vaše šance.“ A jak by se měla seznámit nesmělá šedesátnice? „Měla by zajít do skupiny lidí, kteří jsou blízcí. Seznámit se přes přátele na nějaké oslavě, různé kroužky a podobně.“

autor: zk
Spustit audio