Proč je vidět Měsíc ve dne?

19. březen 2016

Máte doma zbytečné knihy? Darujte je někomu, kdo z nich bude mít radost. S touhle jednoduchou myšlenkou se majitelka jedné reklamní agentury Eliška Štěpánová pustila vloni poprvé do organizace festivalu Literatura (ne)žije.

Vyzvala všechny českobudějovické čtenáře, aby „poslali knihu dál“. Shromáždila darované tituly ve své literární kavárně Měsíc ve dne a s pomocí dobrovolníků je pak rozdala na náměstí Přemysla Otakara II.

Úspěch prvního ročníku nakonec překvapil i ji samotnou. Lidé přinesli víc než 7000 knih. „A vůbec to nebyly nějaké podřadné tituly,“ vzpomíná. „Naopak, dostaly se sem i opravdové poklady,“ připojuje. O to větší pak byla radost těch, kdo si knížky během festivalu rozebrali.

Přijďte si ke kavárně pro knihu

Letos už mohla Eliška Štěpánová ono „ne“ z názvu akce odstranit. V Českých Budějovicích literatura žije, a to nejen během tří dubnových festivalových dnů. U kavárny a galerie Měsíc ve dne v Nové ulici vznikla totiž už vloni pouliční knihovnička z darovaných knih a mnozí lidé si tam zvykli chodit pro čtení.


V ulici vedle sebe žijí jak původní nájemníci městských bytů, tak noví majitelé bytů podstatně luxusnějších a patřičně drahých, doplnění o pestrou směs cizinců (včetně Nepálců). Taková snaha může přinést do sousedských vztahů pozitivní tón.

Neutuchající energie

Elišku Štěpánovou oživování veřejných prostor baví. Právě v Nové se pokouší o zavedení sousedských slavností, společného grilování a vybudování parčíku, kam by si lidé mohli přijít popovídat a posedět.

K portrétu Elišky Štěpánové patří i neutuchající energie zaměřená na charitu nebo podpora studentského časopisu. Ne všechny její projekty byly úspěšné. Leckdy musí sáhnout i hluboko do vlastní kapsy. Ale nezdá se, že by ji problémy mohly odradit. A optimismus je zřejmě na místě.


Proč je vidět Měsíc ve dne
Autor Hana Soukupová
Dramaturgie Lenka Svobodová
Hudba a technická spolupráce Libor Soukup

Kdyby totiž někdo před dvěma roky předpověděl, že se kulturně ospalé České Budějovice brzy změní v dějiště jednoho velkého knihotoče, asi by tomu nikdo nevěřil.

Cyklus Dobrá vůle poslouchejte každou sobotu od 18:30. Záznamy pořadu najdete po odvysílání v Archivu pořadů.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.