Proč je bio hovězí tak drahé? Jasno nemá ani ministerstvo
Víc než polovina masného skotu se v ČR chová jen ekologicky. Maso tak nálepku BIO ztratí jen na jatkách. Kde jsou tedy ty vícenáklady, kterými se omlouvá jeho vysoká cena?
„Bránou k biopotravinám jsou mléčné výrobky a dětská výživa. Ty jsou už i v Česku dostupné za rozumnou cenu,“ myslí si Jan Gallas, ředitel odboru enviromentálního a ekologického zemědělství ministerstva zemědělství. „Cena reflektuje zvýšené náklady na způsob čistého zemědělství. A práci navíc.“
Každý ekologický zemědělec musí být u nás zaregistrovaný. Proto víme přesně víme, že v ČR máme 4236 ekologických zemědělců. Jan Gallas, ministerstvo zemědělství
Sporné bio hovězí
Sporné je to ale u ekologického hovězího masa. Víc než polovina masného skotu se v ČR totiž chová jen ekologicky. Pokud ale jatka nemají registraci pro ekologický provoz, maso nálepku bio ztratí. „Ministerstvo teď zkoumá, proč je u biomasa tak velký cenový rozdíl. Kde se ty zvýšené náklady vůbec berou.“
Cena odráží poptávku
Každý z vás utratí ročně za biovýrobky a biopotraviny asi 200 Kč. Až 60 % jich kupujeme v obchodních řetězcích. V závěsu za nimi jsou pak obchody zdravé výživy a jen 10 % patří farmářskému prodeji. V Německu, Švýcarsku nebo v Anglii jsou běžné velké biosupermarkety. U nás zatím chybějí.
Jak biopotravinu poznáte?
Podle Gallase vždy musí mít označení logem ekologické produkce. Pokud je to výrobek z EU, musí mít evropské logo s lístkem z hvězdiček. Pokud byla potravina certifikována českou Certifikační organizací, případně tady přímo vypěstována, dostane českou půlkruhovou biozebru.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.