Pro Hollywood byla tlustá! Příběhy slavných: Greta Garbo

1. červenec 2016

5 samostatných audií uvnitř článku. V roli Grety Garbo exceluje Ivana Chýlková.

Poprvé před kamerou stála v roce 1920. Bylo jí 15. Prodávala tehdy ve stockholmském obchodním domě a vybrali ji pro reklamu klobouků. Nechat školy musela kvůli nemoci svého otce. Živila pak celou rodinu. Po pár filmech (prvním byla komedie Tulák Petr z roku 1922) začala herectví studovat.

Tvář a jméno

Na divadelní akademii Gretu Louisu Gustafssonovou objevil režisér němých filmů Mauritz Stiller. Do deníku si tehdy napsal: „Taková tvář se ocitne před kamerou jednou za sto let!“ Stiller taky vymyslel pseudonym Garbo (poprvé se objevil v titulcích jeho filmu Gösta Berling). Stala se Stillerovou hvězdou.

Tlustá bestie

Když dostal nabídku v Hollywoodu (1925), musela s ním. Jinak by neodjel. Hollywoodským filmařům se ale nelíbila… Byla příliš „tlustá“. Dovolili jí točit jen reklamy. Pak dostávala role bestií a potvor. Ona ale chtěla hrát charaktery. Nakonec vyhrála a šla z role do role. třeba jako Mata Hari.


Účinkují: Ivana Chýlková a Martin Písařík
Napsal: Ivan Němec
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016. Premiéra

Mata Hari i švédská královna

Jenže stesk po Švédsku sílil, a tak se vrátila. Nikdo (ani ona sama) netušil, jestli se pak ale někdy vrátí i před kameru. Rozhodl scénář životopisu švédské královny Kristýny. Pečlivě si hlídala soukromí: „Má rodina je jen moje, proč bych ji měla vydávat ostatním?“ ptala se.

Navždy mladá

V 35 letech se poznala se slavným dirigentem Leopoldem Stokowskim (1937), ze sňatku ale sešlo. Pak přišel propadák s filmem Žena dvou tváří (1941) a Garbo se rozhodla, že o ní už nikdo neuslyší. Před kameru se nevrátila ani po válce. Dokázala tak nemožné: Nikdy nezestárla. Zemřela v srpnu 1990.

Podívejte se ve videu na poslední existující filmové záběry Grety Garbo z kamerové zkoušky v roce 1949 na film, který nebyl nikdy natočen.

autoři: lup , Ivan Němec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.