Příběhy slavných: Matka Tereza

15. září 2014

Životní příběh ženy, která v sobě našla sílu pomáhat druhým. Byla to vzrůstem maličká bytost. To, co dokázala, bylo ale opravdu obrovské. A ocenil to celý svět.

Byla albánskou dívkou narozenou v Jugoslávii. Ve svých 18letech odcestovala přes Irsko do Indie za zvoleným řeholním životem. V klášteře na himalájských horách se zcela odevzdala Kristu.

Když poznala jeho žízeň po duších těch nejubožejších, jeho touhu pomáhat jim jejím prostřednictvím, řekla odvážné ano.

Matka Tereza z Kalkaty se tak stala pro množství nejposlednějších, nejbezmocnějších, pohrdaných ubožáků, kterých se ujala, celosvětově známou osobností. Je maličkou bytostí, mimořádně oceněnou světem i Bohem.

Svým životem ukázala, že služba nejubožejším není hanbou, ale ctí. A možnost vybudování opravdového míru spočívá jen na lásce.

Říkala: „Přeji si, abyste všichni naplnili svá srdce velikou láskou. Nepředstavujte si, že tato láska musí být něčím mimořádným, pokud je pravá a vřelá. Ne. To, co potřebujeme ke své lásce, je trvalá touha milovat toho, kterého milujeme.“

Hrají: Helena Čermáková, Petr Jarčevský
Autorka: Magda Wdowyczynová
Režie: Michal Bureš
Vyrobil Český rozhlas Olomouc

Poslouchejte od pondělí 15. do pátku 19. září vždy v 9:30 na Dvojce. Audia po jejich odvysílání naleznete také na konci tohoto článku nebo v iRadiu.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.