Příběhy slavných: Ferdinand Porsche

17. srpen 2015

Rozjetím nové automobilky ve Wolfsburgu postavil na kola téměř celý svět. A pak se ho jako Hitlerův konstruktér a SS-Oberführer pokusil přejet. Anebo to s tímhle českým rodákem bylo jinak?

Brouk, Austin-Daimler, Prinz Heinrich, Mercedes Benz, AutoUnion a Ferryho sportovní model 365, který dostal poprvé jméno Porsche. Jména modelů, na jejichž konstrukci se podílel, zná skoro každý. Málokdo ale už ví, že se vizionář Ferdinand Porsche (1875–1951) narodil ve Vratislavicích u Liberce.

Český klempíř

Jeho rodný dům stále stojí. V Čechách prožil Ferdinand Porsche celé mládí a dokonce až do svých 59 let měl i české občanství. Tatínek Antonín byl majitelem klempířské dílny, a tak se i Ferdinand vyučil klempířem. Studovat do Vídně odešel v 18 letech v roce 1893.

Vídeňský dělník

Ve Vídni pracoval v továrně Jacoba Lohrera. A už v roce 1900 vystavoval v Paříži svůj první automobil. Jeho velkým snem ale bylo postavit lidový automobil. Když nepochodil u automobilek Austro-Daimler i Mercedes-Benz, zřídil v roce 1931 vlastní konstrukční kancelář.

Německý konstruktér

Projekt „Volks Wagen“ zaujal samotného Hitlera. Začíná se stavbou továrny a sériovou výrobou. Původem sudeťák Porsche, teď už jako člen fašistické NSDAP a SS-Oberführer bez českého občasntví, pracuje i na návrzích tanků, děl a obrněných vozidel. Třeba vojenské verzi brouka KdF-82 Kübelwagen.

Americký a francouzský zajatec

V jeho továrnách doslova potí krev ruští zajatci. Po válce je Porsche zajat Američany, ale propustí ho. Je pozvaný do Francie, která mu nabízí spolupráci. Nakonec končí ale znovu ve vazbě, dokud ho tribunál pro válečné zločiny neshledá nevinným. Vyhne se tak osudu třeba Louise Renaulta.

Sám sebou

V roce 1947 už pokračuje na návrzích dalšího automobilu, tentokrát společně se synem a pod značkou Porsche 356. O rok pozdějí spolu založili automobilku. Dlouho si jí Ferdinand Porsche neužil: 30. ledna 1951 po mrtvici ve Stuttgartu zemřel. Bylo mu 75 let.

Připravili: Michal Mašek a Petr Horák.
Vyrobeno v Českém rozhlase Sever

Poslouchejte od pondělí 17. do pátku 21. srpna. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v iRadiu.

Wolfschanze. Hitler, Ley, Porsche (bez čepice, s knírkem) a Göring
autoři: lup , ČRo Dvojka
Spustit audio