Přepis pořadu Jak to vidí - 6.1.

6. leden 2009

Hostem pořadu Jak to vidí Českého rozhlasu 2 - Praha byl Ivan Hoffman (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad zde také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí Ivan Hoffman

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vladimír Kroc z Prahy zdraví do Zlína. Hosta pořadu Jak to vidí, spolupracovník Českého rozhlasu a komentátora deníků Ivana Hoffmana. Dobrý den.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Já také zdravím.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Šestým dnem předsedá Česko Evropské unii, i když třeba Francouzi předstírají, že si toho ještě nevšimli, jak si podle tebe zatím vedeme?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
No, tak vedeme si, vedeme si asi normálně, standardně, dalo se očekávat, že vlastně zkraje roku něco se, něco se semele, protože asi lidstvo je takové neklidné a nevydrží příliš dlouho, aby prostě byl klid a mír a aby proudil plyn, takže vlastně z kraje roku přišly problémy, které je potřeba nějakým způsobem řešit, ale řeší se asi standardně. Já mám pocit, že se nic zvláštního neděje.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Co vyjádření mluvčího premiéra pro předsednictví Evropské unie Jiřího Potužníka, které vyvolalo mezinárodní rozruch, že totiž tedy postup Izraele je defenzivní, což musel zpětně revidovat?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Ano, on řekl, že to je obranný útok, a to je takový trochu protimluv. Já mám pocit, že celá ta otázka toho blízkovýchodního napětí a konfliktu mezi Izraelem a Palestinou je už tak stará a už tolikrát vlastně se ta situace opakuje, že myslím si, že i lidé, kteří na to téma přemýšlejí a hovoří, mají všichni už vlastně definitivní pevný názor a jako kdyby už pro nějakou diskusi nezůstával nějaký velmi velký prostor. Na jedné straně jsou takoví, kteří říkají, že tam vlastně Židé neměli co chodit a že byla chyba, že vytlačili původní obyvatelstvo a vlastně souhlasí s Palestinci, že by bylo nejlepší je zahnat do moře. Na druhé straně jsou takoví, kteří říkají, že Židé tam vlastně chtějí žít v míru a ve chvíli, když prostě ty rakety přes hranice na ně někdo střílí, tak je přece naprosto legitimní se bránit a udělal by to každý, každá vláda, každý stát, každý národ a zahnat se dobrovolně do moře, že by udělal jenom blbec, to znamená, tak je to rozdělené a dneska vlastně v tom cokoliv nějakého jako, jako nově říct a najít nějaké řešení je, myslím, velice nesnadné, no, a náš mluvčí pro záležitosti Evropské unie se vlastně v jistém smyslu dopustil pravdy, když, když vlastně řekl, že je to obrana proti těm raketám, kterých skutečně v roce 2008 dopadl na Izrael, nějak tisíc pět set, a připomeňme, že rok před tím to byla polovina, to znamená, že ty útoky zesílily, jsou masivní, ty rakety jsou stále větší, mají stále více munice, to znamená, stále více i nebezpečnější, no, a Izrael vlastně má jedinou možnost, jak ty zbraně zlikvidovat, a to prostě přijít, zasypat ty tunely, kterými se dováží vlastně náhradní díly z Egypta do Palestiny a udělat s tím Hamasem pořádek, tak to je, to je vlastně, to se na dálku nedá, Evropská unie by měla čisté svědomí, kdyby mohla říct, že v minulosti udělala všechno pro to, aby těch raket dopadlo méně, ale tady je potřeba říct, že Evropská unie, pokud jde o vztah mezi Izraelci a Palestinci, vůbec neřeší, jak se tam lidem žije, vůbec je nezajímá, jestli tam někdo prostě přežije nebo nepřežije, politika Evropské unie je zaměřená na zájmy Evropské unie. A Evropské unii jde o to, aby bez problémů dostávala z Blízkého východu ropu a nechce být prostě ve zlém, nějakém špatném vztahu s Araby, kteří, kteří vlastně tu ropu vlastní, a to je klíč k politice Evropské unie, která je prostě velice účelová a mám pocit, že těm politikům o nějaké normální lidi, kteří někde trpí, vůbec nejde.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Možná i proto skončila neúspěchem mise Evropské unie, která byla vedena českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem právě na Blízkém východě, připomínám, že izraelská ministryně Cipi Livniová odmítla návrh na příměří a vyslání pozorovatelů, to se zřejmě ale asi dalo očekávat?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
No, to se dalo, protože ty návrhy nebyly žádné, ty návrhy byly, přestaňte útočit, přestaňte, jako zastavte ty operace, ale vlastně jedině tehdy by mělo smysl tam vlastně jet a něco dojednávat, kdyby ta naše diplomacie byla schopna jednat i s tou druhou stranou a zjistit, co je zapotřebí k tomu, aby prostě přestali odpalovat ty rakety a nedávali záminky. Ale pokud vím, tak Karel Schwarzenberg se s Hamasem ani setkat vůbec nechtěl. Ono je to těžké. Z jedné strany Hamas je vnímán od nás Evropy jako teroristická organizace a připomeňme výrok Miloše Zemana před lety, když byl v Izraeli a udělal podobný jakoby skandál, když řekl, že se s teroristy nevyjednává a myslel tím Palestince a pak se to dlouze řešilo a hledal se tlumočník, který to špatně přeložil, ale tlumočník to přeložil dobře. Ve skutečnosti Evropská unie tím, jak dlouhodobě v tom, v Palestině podporovala Fatah a Jásira Arafata, no, tak tím, protože tam prostě ty peníze mizely v naprosto korupčním prostředí bez toho, že by se dostaly k potřebným a jenom prostě několika lobbyistům narůstala konta v bankách. A z toho vlastně dlouhodobě těžil Hamas, který prostě se staral i o obyčejné lidi, budoval síť zdravotnictví, pomáhal potřebným, to znamená, to vítězství Hamasu, ono není nelogické, ten Fatah se prostě zkompromitoval a to, že Hamas vedle té jako dobročinnosti a vedle té práce pro lid má současně jako takový dlouhodobý sen, že porazí Izrael a zbrojí a je militantní, tak to je druhá strana mince, my to musíme prostě z dálky vidět nějak komplexně a uvažovat o tom, jestli skutečně chceme těm Palestincům pomoc, protože, řekněme si upřímně, ve všech konfliktních oblastech je ochota pomáhat tehdy, když jsou v televizi obrázky zmrzačených dětí. Ve chvíli, když se ty obrázky z televize ztratí, tak najednou se ztratí sponzoři, ztratí se i ochota komukoliv pomáhat a ti lidé tam zůstanou zapomenuti a nic se prostě neděje. To znamená, Evropská unie by měla prostě nejprve si sama říct, co chce docílit, co chce vlastně v tom regionu udělat a potom, ať kritizují našeho mluvčího.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Je pravda ale, že ty obrázky, o kterých si mluvil právě teď, bohužel k vidění souboje v pásmu Gazy pokračují a je zřetelný, ta nerovnováha mezi oběťmi a zejména tedy mezi civilisty u Palestinců a u Izraelců, protože tam je to jenom zatím, myslím, tři, čtyři vojáci. V každém případě není i toto záměr Hamasu vyvolat humanitární krizi v pásmu Gazy a poukázat na zlo, kterým je pro něj Izrael?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Tak ono se to říká, že vlastně nechávají třeba odpalovat ty rakety Kássam děti, protože vědí, že tam moderní špionážní technika je taková, že během několika vteřin opačným směrem poletí raketa a než by tam dávali nějakého bojovníka, tak tam prostě to odpálí dítě, to je strašně jednoduché to zařízení, podobně když někdo uskladňuje munici, uprostřed obydlené čtvrti v baráku plném lidí, anebo když továrna na výrobu těch zbraní je, je na nějakém úřadě, tak to samozřejmě svědčí o tom, že vlastně se počítá s tou propagandou a ta válka se vede spíš přes televizi a těch obětí potom je hodně. Druhá strana je, že, z druhé strany si ale musíme uvědomit, že pokud jde Izrael, tak tam je politická situace jako všude jinde napjatá, politici se mezi s sebou před volbami snaží jako předvést voličům a jestliže teď opozice kritizovala vládu z dlouhodobé nečinnosti, tak oni chtějí předvést, že teda nejsou osudy těch civilistů, na které dopadají rakety, lhostejné, to znamená, předvedou takovou akci i ze spektakulárních důvodů proto, protože budou volby a chtějí v nich dobře dopadnou, svět doopravdy není černobílý a k zlosti je to, že vlastně bokem veškeré té politiky a někde v jejím stínu a někde za ..., kde to prostě nikoho nezajímá, prostě trpí obyčejní lidé, kteří vlastně to vůbec nepotřebují, kteří to vůbec nechtějí, kteří ani nepotřebují vést nějaký národní osvobozovací boj, anebo naopak vymýt terorismus na věčné časy. A tito lidé, tito lidé prostě na jejich hlas, prostě se nikdo neptá a ti prostě umírají no, to je k zlosti.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak to vidí komentátor Ivan Hoffman, přepis našeho rozhovoru si můžete vyhledat už zítra na stránkách www.rozhlas.cz/praha.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tady je Český rozhlas 2 Praha, posloucháte pořad Jak to vidí, dnes s Ivanem Hoffmanem, povídáme si mezi Prahou a Zlínem. Ivane, pojďme si povídat chviličku o tom, co děje, už se toho děje dost, od začátku ledna na domácí politické scéně, vlastně neděje, rekonstrukce vlády se odkládá, lidovci a zelení to chtějí ještě probrat na stranické půdě. Zajímavý nápad měl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, že by za jeho stranu mohli jít z kola ven Miroslav Kalousek, on si ale jako ministr financí nevede špatně, zdá se, jak tomu tedy rozumět?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
No, tak ono je zvláštní, že se Miroslav Kalousek do té vlády dostal, protože je typický teda jeden z těch politiků, kterého hlavní předností je, že se mu nikdy nic nedokázalo, ale v okamžiku, když se na něj dostalo, tak se ukazuje, že je to zřejmě velice schopný ministr financí, pomineme-li některá rozhodnutí ministerstva financí, kde ustupuje lobbyisticky už nějakým zájmům, příkladem toho je povolení internetových loterií, ale ..., a tam prostě samozřejmě zase Miroslavu Kalouskovi nikdo nic nedokáže. Ale pomineme-li takovéto jednotlivosti, tak vlastně rozpočet skončil s minimálním deficitem, a to je vlastně něco, podle čeho se hodnotí ministr, ministr financí, to znamená, že asi je, asi je to v pořádku, navíc je potřeba říct, že Miroslav Kalousek je prostě z těch, jak to slušně říct, z těch chytřejších politiků, který prostě umí dobře argumentovat, který vlastně tu svojí práci i umí, řekl bych, poměrně dobře prodat, to znamená, jestliže Mirek Topolánek říkal, že bude odvolávat schopné lidi jenom kvůli tomu, že špatně prodávali svoji práci, no, tak tam má mnoho jiných adeptů. A když už jsme teda u strany lidové, tak asi teda ten hlavní adept je právě pan předseda Čunek, jo, ten teda ještě nikdy nic dobře neprodal.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Je to vůbec dobré v tuto chvíli rekonstruovat vládu?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Podle mě je to celá ta debata kolem toho trapná a dávno je to zbytečné, je otázka, jestli vůbec to mělo smysl od začátku, protože připomeňme si, to byla reakce na výsledek neúspěchu ve volbách, jenže to byly volby krajské, z odstupu se dokonce ukazuje, že vlastně, jestliže se hovořilo o totální prohře vládních stran, no, tak dnes už musíme říct, že tu prohru dokázali v polovině krajů obrátit ve svůj úspěch, sedí v koaličních vládách, platí rozpočty, které připravili politici za ODS v minulosti, jinými slovy, sice opozice vyhrála, ale pak s tím vítězstvím stejně neuměla žádným nějakým jednoduchým přímočarým způsobem naložit, takže všechno jede po starém, to znamená, je vůbec těžké hovořit o nějakém fatálním neúspěchu. Druhá věc je, že vlastně to obměnou vlády se vůbec nezmění situace, kdy vláda má malou podporu, anebo slabou podporu v Poslanecké sněmovně a tím pádem může tak akorát se scházet, schůzovat, popovídat si, ale vlastně už nic závažnějšího bez opozice neprosadí, to znamená, jestli tam sedí ti stávající ministři, nebo jestli tam budou noví, to bude mít pouze optický nějaký možná efekt, ale jinak žádný další, to znamená, já se vůbec divím, že se o tom ještě stále teda debatuje. Politikům se nedivím, ti můžou ztratit tvář, ti ještě, ti něco řekli, a tak teď prostě by to měli asi, asi si oni, myslím, splnit, ale hodně se divím novinářům, že je to ještě baví.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Na Slovensku zavedli euro, to se zase vracíme k financím, my jsme ještě ani, jako Češi myslím, nestanovili termín jeho přijetí. Mělo by nás to nějak znepokojovat?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
No, možná by nás to mohlo inspirovat, protože vlastně předpokládalo se, že se to zavedení eura na Slovensku neobejde bez určitých problémů, předpokládalo se, za prvé, nějaké zdražování a tak dál. A také se očekávalo, že prostě si lidi na to nezvyknou, že s tím budou mít problémy, no, veškeré zprávy, které ze Slovenska přicházejí, jsou zprávy o takové veselé náladě, o dobré náladě, o euforii těch lidí, všichni jsou vlastně pyšní na to, že budou platit normálními penězi a ne nějakou takovou regionální divnou měnou, na kterou možná kdysi, když se zaváděla, byli hrdi, ale dneska si uvědomují, že vlastně je to, je to zbytečné. Když hovořím ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
On to byl možná rekord celkově, vlastně existence slovenské měny, protože nemyslím, nějaká byla v Evropě třeba ještě po kratší dobu.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
To nevím, ale je to možné, je to možné, ale vlastně pro českou korunu to platí taky, ta bude jenom o něco déle, ale chci říct jinou věc, že když člověk hovoří s podnikateli, tak ti jednoznačně všichni zmiňují pozitiva toho, je daleko méně různých převodů v bankách, když někdo podniká ještě i se zahraničím, tak tam je to naprosto jednoduché, to znamená, že zdá se, že vlastně tento příklad by pro nás mohl být takovým poučením, abychom vlastně to neodkládali a provedli tu operaci také a k tomu ještě jeden důvod, který se na Slovensku teda uvádí, u nás politici k tomu mlčí, a to, že vlastně ta jednotná měna vždy bude stabilnější, protože za ni bude jedna obrovská ekonomika celé té eurozóny, zatímco, za těmi jednotlivými místními měnami bude, bude jenom jedna prostě regionální vláda a ty měny budou vždy prostě terčem různých spekulací, to znamená, budou nestabilní, budou nejisté, budou nepřiměřené stoupat, neúměrně klesat, to znamená, že jestli dnes existuje nějaký důvod, proč ještě teda tyhle ty měny nechávat, tak já si umím představit jedině ten, že někdo potřebuje vyprat nějaké špinavé peníze, nic jiného mě nenapadá, nic, žádnou nějakou větší logiku v tom nevidím.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
V pořadu Jak to vidí si povídáme s komentátorem deníků Ivanem Hoffmanem. Dnes se na Praze bavíme o takzvaném prorodinném balíčku, který má podporovat rodiny s dětmi, tak to je jistě iniciativa vlády, ne?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Já myslím, že pokaždé, když, ať už pravice nebo levice, když prostě dělá ta vláda něco, něco pro lidi s jasným nějakým záměrem, takže to je dobře, ono, připomeňme si, že když prostě po převratu před dvaceti lety jsme opouštěli ten minulý režim, který byl typickým centrálním plánováním a tím, že prostě stát se montoval lidem teda kompletně úplně do všeho, tak se tenkrát zdůrazňovalo, že člověk by měl převzít větší odpovědnost za svůj život, víc se o sebe starat, nespoléhat se prostě na paternalistický stát a vyvíjet nějakou iniciativu a že vlastně z té soutěže potom cosi dobrého vzejde. Jenže, jak se ukazuje, nic se nemá úplně přehánět, ono ve chvíli, když prostě ten stát řekne, starejte se o sebe, já stát tady nejsem od toho, abych se staral o lidi, tak k čemu pak ten stát je. My jsme se dostali vlastně do opačného gardu, kdy najednou si začínáme uvědomovat, že ten stát by také mohl něco dělat pro lidi a myslím si, že signálem, že doopravdy se cosi mění v atmosféře je, že i prezident republiky ve svém novoročním projevu hovořil o tom, že by lidé měli táhnout za jeden provaz, že by měli být k sobě solidární, ono může se říct, že to je taková povinná řeč, která má zaznít v tom novoročním projevu, ale já mám pocit, že ne, že prezident je zkušeným politikem a vycítil určitou poptávku lidí po tom, aby se ten stát začal chovat k lidem trošku slušně a myslím si, že je dobře, že s tím takovým, řekl bych prorodinným balíčkem s tou podporou přichází vláda, která se deklaruje jako pravicová, jako teda ta přísná, která šetří a tak dál, protože tím se ukazuje, že doopravdy nejde jenom o to politické kyvadlo, že levice utrácí a pravice šetří, ale že jde o něco důležitějšího.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A pomůže takové opatření nebo taková opatření pomohou zastavit trend stárnutí a postupného úbytku zdejší populace?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Jenom takováhle opatření určitě ne, protože ten trend je založený na, ve velké spoustě různých faktorů, jeden z nich je, že vlastně mít dnes děti je pro ty mladé lidi překážkou v kariéře, překážkou v zábavě, prostě žije se, žije se jinak a lidé si chtějí daleko více a daleko déle užívat, než se trápit s dětmi. A tohle to nezmění žádná dávka a tak dál. Nicméně jde o to, aby ti, kteří se rozhodnou ty děti mít a chtějí je vychovávat a budou je mít rádi a tak, tak aby nebyly vysloveně kvůli tomu diskriminováni, tak já mám pocit, že jde, jde právě o to.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Když jsi mluvil o zábavě, tak zdá se, že se naplňuje rčení, že legrace musí být, i kdyby na chleba nebylo. Ono se to leckde říká jinak. Tiše už začínají vymýšlet vtipy i na ekonomickou krizi, je to naše specifikum nebo takový nadhled lze najít i jinde?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
No, tak mě teď napadá, že shodou okolností včera byla taková relace v televizi, já televizi příliš nesleduji, slyšel jsem to tak periferně perfektním sluchem, ale zaujalo mě to, takoví Kluci v akci, takoví dva mladí kuchaři, kteří prostě vaří a vedle toho velice pěkně žertují a tak, dobírají si jeden druhého, tak se rozhodli zkraje roku, že budou vařit prostě z levných ingrediencí a ukáží, že vlastně i v krizi se dá dobře, dobře žít. Ono to byl takový humor trochu na hraně, umím si představit, že když někdo právě přišel o zaměstnání a teď slyšel, jak oni to celé uzavřeli tím, že si pochutnávali nad chlebem ve vajíčku, granadýrem a rýžovým nákypem, takováto jídla uvařili a říkali, jestli takto vypadá bída, tak ať trvá věčně. Tak to si umím představit, že mohlo někomu i prostě jako zvednout mandel, ale oni jsou takoví bezelstní, dělají si vlastně legraci i sami ze sebe, ze všeho možného, tak jim to asi projde a navíc, to máš asi pravdu, zřejmě je to náš způsob, jak se vyrovnávat s těmi nejobtížnějšími situacemi, najít na všem prostě nějakou legraci, nějakou absurditu a té se, té se smát, mám pocit, že tohle je možná vlastnost, kterou nám některé národy mohou závidět.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ostatně Tomáš Sedláček, možný adept na případně uvolněné křeslo ministra financí, přirovnal krizi ke kocovině, kterou si člověk, který přebral čas od času, musí projít, že to zkrátka k tomu kapitalismu patří.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Já nevím, jestli toho Tomáše Sedláčka občas čteš, ale on je takový typický humorista, to je, on, myslím, je takový mezi ekonomy, takový světlý zjev, který prostě umí užít i selského rozumu a vlastně ty jeho články se dobře čtou, to je jeden z mála ekonomů, které lze dneska číst.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak pojďme k další události nebo k další novince, kterou přináší letošní rok, policie má od ledna nové větší pravomoci, může používat kupříkladu elektrické paralyzéry jako nový donucovací prostředek, kolem toho byla velká diskuse, varovala před tím třeba Amnesty International, protože v souvislosti s těmito prostředky byly zaznamenány stovky úmrtí, třeba jenom ve Spojených státech.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Tam se říká, že od roku 2000 zemřelo tři sta lidí. V některých případech i kvůli obsluze, já nevím, jak je to, jestli ten policista, když vystřelí ty šipky, které na vzdálenost sedmi metrů projdou oděvem a dostanou se člověku tedy vlastně až na kůži a tam potom je ten elektrický výboj, tak ten policista, jestli je schopen ovlivnit, jak dlouho ten výboj bude trvat, anebo ne, ale oni to vlastně všechno u nás ti policisté probírali z různých stran a mám pocit, že jim šlo o to najít alternativu za použití střelné zbraně, což teda může mít ještě horší důsledky, než ten paralyzér. Nicméně nakonec mně se líbí vyústění celé té debaty. Prošlo to, je to v policejním zákoně, tady u nás na jižní Moravě se nedávno konalo školení k používání těchto přístrojů, které, myslím, že už jsou i zakoupené, no, z Uherského Hradiště tam strážníci nejeli a řekli, že oni to nechtějí. Je to zvláštní, oni měli možnost získat jeden další donucovací prostředek ke své práci, ale právě proto, protože vědí, že když střelí někoho se slabým srdcem, anebo s nějakou jinou nemocí, anebo vyleká jí, tak na to může někdo zemřít, tak si řekli, nám úplně postačí ty spreje se slzným plynem, naposledy jsme ho stejně použili před osmi měsíci na nějaké fotbalové chuligány a k čemu by nám to bylo. To je pěkný přístup. Já dokonce si myslím, že by bylo hezké, kdyby policie udělala takovou mapu, kde by byli nejen prostě nehody smrtelné, kde se staly, ale kde by byla i místa, kde se nepoužívají elektrické paralyzéry, abychom věděli, která jsou to ta bezpečná místa, kde jich není zapotřebí a kde není potřeba věci řešit násilím.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Je to originální nápad Ivana Hoffmana. Ivane, ještě ...

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
V Uherském Hradišti, tam je, tam se krásně žije, to už víme.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ještě na závěr, než se rozloučíme, jedna aktualita, kterou si načrtl hned v úvodu, a to je zpráva o tom, že Gazprom snížil dodávky plynu do Evropy na třetinu. Ukazuje se, že tak triviální záležitost, jak někteří i politici tvrdili z počátku, to asi nebude ten plyn.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
To není nikdy, politici mají vlastně takovou, takové know-how, že na všechno vždycky řeknou, že se nic nestane, že se nás nic nedotkne, že je zbytečné šířit paniku a tak dále. A v tom připomínají všechny ty guvernéry těch přímořských měst v Americe, kde je žralok a všichni do poslední chvíle kvůli turistickému ruchu tvrdí, že je všechno v pořádku a pak ten žralok vždycky někoho sežere. Tak to mně si takhle přijde, takhle naivní, ono je jasné, že ty důsledky z toho nějaké budou, protože na Ukrajině soud rozhodl, že je třeba zastavit prostě ten tranzit přes Ukrajinu, to znamená, tam obě dvě ty strany ještě si hodně vjedou do vlasů, koneckonců jde o hodně peněz, všichni jsou nervózní, protože ceny těhle těch komodit klesají a vlastně každý v tom má nějaké peníze a nějaké své zájmy a tak dále, to znamená, že já předpokládám, že z toho samozřejmě nějaký problém bude. A je otázka, jestli potřebujeme, aby nám politici pokaždé jako pitomců řekli, že se nic nestane, že nic nehrozí, že se vlastně vůbec nic neděje, možná by s námi mohli zacházet jako s dospělými a přesně říct, jaká rizika hrozí a že bychom to zvládli.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Konstatuje na závěr našeho dnešního povídání v pořadu Jak to vidí komentátor deníků, spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Hoffman. Náš rozhovor najdete na stránkách www.rozhlas.cz/praha. Ivane, do Zlína hezký den, na shledanou.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Opakuji to, co před chvíli kolega Kudrna, nezmrzněte.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.