Přepis pořadu Jak to vidí - 25.5.

25. květen 2009

Hostem pořadu Jak to vidí Českého rozhlasu 2 - Praha byl novinář a komentátor Jan Macháček. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad zde také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí Jan Macháček ...

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pěkné pondělní ráno 25. května, sluníčko svítí, doufám, že jste dobře naladěni i v pondělí. Se mnou ve studiu sedí Jan Macháček, komentátor Respekt.cz, tak se jmenuje ta stránka, kam píšete své komentáře. Pěkný den, vítá vás i Daniela Brůhová.

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
Dobrý den.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste zalistoval hned dnešním vydáním novin, něco vás v nich zaujalo?

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
Tak asi jsou důležité nepochybně ty věci, které se týkají České televize a těch předvolebních spotů, i volby ředitele. A asi je určitě podstatné to, co se týká rozpočtu na příští rok, to znamená, jaký bude schodek, to vyplývá z včerejších rozhovorů ministra financí a bývalého ministra financí v Otázkách Václava Moravce, tak to by určitě stálo za to.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Já vím, že se ekonomikou zabýváte poměrně intenzivně, důchodci, důchody, Janota a smutní Japonci, tak se jmenuje jedna vaše glosa, kdybychom se vrátili k tomu deficitu rozpočtu, jak to vidíte?

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
Tak já bych nejprve řekl, že my jsme byli vlastně v tom prvním období, kdy krize do Česka dorazila, vlastně věcně jsme následovali to, o co se snažila většina ostatních zemí v Evropě, možná i všude ve světě, to znamená, vlády se pokoušely jaksi aspoň trochu vybalancovat ten hluboký propad ekonomický nejrůznějšími stimuly a ty stimuly samozřejmě měly být, jak na straně daní, to znamená, zjednodušení a případně snížení některých daní a na druhou stranu to měly být zvýšené státní výdaje, které jaksi měly zabránit tomu nebo omezit dopady toho propadu, který je stejně velmi razantní, přichází zvenčí, ale všechny tyto věci, a to vám asi potvrdí i ti ekonomové, kteří pracují v tom vládním poradenském výboru, jaksi počítali s tím, že ta krize do konce roku přejde, nebo že přejde v druhé polovině letošního roku, což, jak se ukazuje, byla příliš optimistická prognóza. A takže vlastně také proto, že rozpočet na letošní rok je postaven na naprosto špatném odhadu růstu, to znamená, je to rozpočet schválený, který počítá s růstem plus čtyři celé osm procenta, ve skutečnosti to bude podobné číslo, ale se znaménkem minus, takže vlastně místo stimulu příští rok budeme mít rozpočet, který bude muset být ve srovnání s tím letošním velmi restriktivní, to znamená, místo dalšího plánovaného utrácení to budou další velmi bolestivé škrty. Na druhou stranu, pokud se mluví o tom, že budou zmrazeny mzdy ve státní správě, tak ..., nebo pro všechny státní zaměstnance, nejenom ve státní správně, to samozřejmě týká i učitelů a tak dále, tak tam je potřeba si uvědomit, že se nepočítá zase s nějakým velkým nárůstem inflace, to znamená, ceny patrně zůstanou takové, jaké jsou, takže by to tak bolestivé být pro ten státní sektor samozřejmě nemělo. A navíc v dnešní době lidé, kteří pracují pro stát nebo pro nějakou státní instituci, jsou poněkud, mohou spát poněkud klidněji, než lidé, kteří pracují v soukromých firmách, kde především v oblasti průmyslu to asi spousta lidí, i těch nejobyčejnějších i kvalifikovanějších dělníků nemá zrovna klidný spánek, takže ... a dokonce v soukromé sektoru můžeme každý den číst si zprávy o tom, jak se ve firmách snižují mzdy, jak se odboráři nebo i zaměstnanci dohadují se zaměstnavateli, že radši přistoupí na nějaké snížení mezd, než aby byli propuštěni, takže vlastně z tohoto pohledu zmražení mezd pro státní zaměstnance, se které vlastně prakticky jistotou kvůli tomu, je to jeden z důvodu, proč máme tu nepolitickou úřední vládu, protože ona to jaksi snáze prosadí, toto, tuto nepříjemnou věc.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To jsou všechny ty dopady špatného odhadu konce krize. Vy jste říkal, že odhad byl konec tohoto roku, případně podzim tohoto roku?

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
No, odhad byl, když vlastně se, byly první výstupy z toho, z toho NERVu, toho Národního ekonomického výboru, který přišel s tím balíkem opatření, tak oni vlastně počítali, že krize letos přestane a na tom byly, na tom byly postaveny jejich, jejich návrhy, ale tohle to zrovna bych jim úplně nevyčítal, protože vlastně oni dělali to, co se snažila dělat většina zemí, všude ve světě, co bych vládě a politikům vyčítal, je, že tu krizi vůbec podcenili, ale to se týká loňského podzimu a konce, konce léta. A toho, že ten NERV měl vzniknout o půl roku dřív a ne až v lednu, ale, a pak je samozřejmě určitou slabinou nebo významnou slabinou ten rozpočet, který je schválen s tím, na základě odhadů toho vysokého růstu, což ve skutečnosti znamená de facto velký rozpočtový stimul, přestože vláda v rétorice se jaksi stavěla proti velkému utrácení, tak tím, že schválila tento rozpočet, tak vlastně de facto připravila pro letošní rok velké utrácení, které bude muset příští rok poměrně razantně skončit.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste říkal, že vám vadí, že politici krizi podcenili loňský rok. Myslíte si, že ovoce budeme sklízet nejen tento rok, ale i další léta, jak o tom mluvíte?

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
No, oni tu krizi sice podcenili, ale i kdyby jí nepodcenili, tak by zase toho tolik nevymysleli, protože to si musíme zase uvědomit, jsme uprostřed volební kampaně a slyšíme nejrůznější hesla o tom, kdo krizi zavinil a nezavinil, tak tady je potřeba si uvědomit, že skutečně v České republice tu krizi nezavinil vůbec nikdo, ta krize přechází skutečně zvenčí, český bankovní sektor neměl řádné problémy s nějakými toxickými půjčkami nebo s přílišným poskytováním hypoték těm, kteří, vlastně u kterých se dalo počítat, že přijdou problémy se splácením a podobně, přestože ta míra toho zadlužování narostla, nikdy tady nebyly srovnatelně dramatická čísla například s tím, kolik mají lidi kreditní karty a tak dále. Velice málo jsme byli závislí na kapitálovém trhu a jeho volatilitě nebo takovým těm výkyvům, takže skutečně ta krize přišla zvenčí, ale my jsme otevřená ekonomika integrovaná se světem propojená, vlastně jsme takový ten článek toho globalizačního řetězce. A pokud jsme z osmdesáti procent vlastně závislí na dovozu a vývozu, naše ekonomika, tak je logické, že ta krize nás postihla velmi tvrdě. Ale samozřejmě neměli bychom snímat z vlády odpovědnost, že tu krizi podcenila, protože to je prostě fakt a na druhou stranu, i kdyby jí nepodcenila, bylo by to trochu odlišné, ale nebylo by to vůbec dramaticky odlišné.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Macháčku, zajímal by mě váš názor na to, jestli si myslíte, že na tom prodlužování krize má vliv i jednání vlád jednotlivých, které vlastně sanují dluhy bank, které odstartovaly tu krizi.

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
Tak samozřejmě, protože to ozdravění toho bankovního sektoru je podmínka nutná, nikoliv postačující toho, aby se ten růst a prosperita zase časem vrátily v globálním měřítku, protože toto je globální krize, která postihla úplně každého. Tak dokud trh nebude mít pocit, že jsou ty plány správné a že banky znova, nejenom, že jaksi byly státem zasanovány, aby nezbankrotovaly, ale znova získaly chuť do toho půjčovat peníze a chuť k riziku, protože půjčovat někomu peníze, to je, ať, kdybych půjčil třeba já vám nebo vy mně, nebo kdybychom byly banka, to vlastně není v tuto chvíli z tohoto pohledu rozdíl, půjčovat peníze je prostě riskantní podnikání, takže teprve, až banky dostanou znovu chuť k riziku a k normálnímu úvěrování ekonomiky, tak ta krize přestane, ale do té doby se to nezmění, zatím jsme v tom stádiu, že se podařilo bankovní sektor zachránit tak, aby se nezhroutil, což je už asi v tuto chvíli jasné, že se to podařilo, stálo to obrovské peníze a teď je otázka, jak obnovit jeho funkčnost.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy tedy souhlasíte s tím, že ta sanace toho bankovního sektoru byla správná?

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
No, ono to bez ní nejde, protože když vám vzniknou v ekonomice nějaké ztráty, tak je někdo musí zaplatit, to nejde tak, že ty ztráty jaksi zmizí, takže on je vždycky musí někdo zaplatit, to je jedna věc. A druhá věc, že od té doby vlastně, co je trh trhem a obchod obchodem, tak vlastně do značné míry stojí na úvěrech, což zase teď žijeme v takové době, kdy zase můžeme slyšet nejrůznější slogany, jak je zadlužování strašné. Samozřejmě zadlužování, bezhlavé zadlužování je nesmyslné, ale poskytování úvěrů je úplně normální věc, na které kapitalismus, řekl bych, dokonce stojí, to znamená, podniky si berou úvěry na provozní činnost, na investice, na akvizice dalších podniků a tak dále, spotřebitelé si berou úvěry, ono je vlastně i normální, že lidé i podniky ve stejný čas samy spoří a samy si berou úvěry, to se nějakým způsobem kombinuje. Je dokonce běžné na Západě, že když třeba vaše děti studují a je vám kolem čtyřiceti, tak jste nejvíce zadlužen a pak vlastně se ta křivka zase vyrovná. To jsou všechny normální vlastně věci a bez toho úvěrování vlastně nemůže život v tržní ekonomice existovat, takže proto je to klíčové, aby vlastně se to obnovilo nějakým normálním způsobem.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká Jan Macháček, dnešní Jak to vidí reprízujeme večer od třiadvaceti hodin a pěti minut.
Český rozhlas 2 Praha je vaším ranním společníkem, vlastně už dopoledním. V Jak to vidí se zamýšlí nad ekonomickou krizí a nad jejími důsledky komentátor Respektu.cz Jan Macháček. Tento pořad najdete jak ve zvukové podobě, tak také jako needitovaný text na našich webových stránkách www.rozhlas.cz/praha. A já bych se ráda vrátila k tomu ekonomickému tématu, důchody, důchodci, tam, jak se bude krize dotýkat této skupiny lidí?

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
No, já si myslím, že záleží na tom, na čem se shodne samozřejmě vláda, před tím než situaci důchodců začala vláda projednávat, tak já jsem zaznamenal výrok nového ministra práce a sociálních věcí, kde vlastně říkal, že by v důsledku krize měli důchodci dostat přidáno, tam mě trošku zarazilo, měl jsem pocit, že vlastně je to výrok takový skoro předvolební, protože přestože ho říká ministr úřednické vlády, tak já zrovna při vší úctě k důchodcům nemám, nevím, proč by měly důchodci dostávat přidáno zrovna ve chvíli, kdy v soukromém sektoru běžně mzdy klesají, kdy se lidé bojí o práci a jak jsme říkali před tím, ve státní správě budou mzdy zmraženy nebo pro státní zaměstnance. Důchodcům se indexu, důchody podle inflace, dokonce za této vlády nebo za vlády, která odešla, vzrostly důchody reálně, to znamená nad inflaci okolo pěti procent za celou tu dobu, co vláda vládla, což jsou poměrně, což je poměrně razantní zvýšení. A já samozřejmě souhlasím s tím, že, že pokud rostou ceny, protože důchodci se nemusí bát o práci většinou, protože pobírají důchod, pokud rostou ceny, tak je samozřejmě nutné a vlastně to předpokládá i zákon, aby se důchody indexovaly podle inflace, ale v situaci, kdy je ekonomika v obtížích, je asi, není správné, aby relativně proti zbytku populace důchody rostly, když jim nebudou spíše klesat, tomu nerozumím, protože důchodci vlastně nejsou přímo postiženi tou krizí, protože nejsou to dělníci, kteří se bojí, že budou, že zítra přijdou o práci.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
No, ale pokud ceny rostou, tak tam by měli potom nárok.

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
Ale ceny nerostou. Když ceny rostou, tak samozřejmě je správné, že vláda zvyšuje důchody, dělá to částečně ze zákona, částečně na základě nějakého svého instinktu v souvislosti v volbami, to je zase normální všude na světě, ale když se relativně všem ostatním daří hůř, tak není asi důvod, aby se zrovna důchodcům mělo dařit líp, i když to asi budou poslouchat neradit, tak se jim omlouvám, ale je to tak.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To je názor Jana Macháčka. My postoupíme dál a vy jste mluvil také o volebních spotech, které šly v České televizi, Český rozhlas je odmítl vysílat, byla na něj podána žaloba, ty spoty mají rasistický podtext, tam, co si o tom myslíte?

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
No, tak já jenom si myslím jediné, že bylo správné ty spoty zakázat, to neříkám kvůli tomu, že jsem tady na půdě instituce, která je zakázala, to je, myslím, jasné. A co je tvrdý rasistický výrok, to už i bez jakékoliv složité právní analýzy měli dneska už i lidé, řekl bych, se střední školou umět posoudit, protože když se používá výraz jako konečné řešení cikánské otázky, tak je to vlastně úplně jasné, na co to naráží a co se tím mění, samozřejmě zase každý ředitel takové instituce, protože každé rozhodnutí může být, musí být právně nebo může být v právním státě přezkoumáno soudně, tak samozřejmě musí umět riskovat i to, že by třeba případný takový soud, kdyby, protože možná je všechno, kdyby narazil na nějakého, řekl bych, nejapného soudce, tak může třeba i prohrát, ale to je nějaké riziko podnikání nebo řízení takové instituce, ať už je soukromá nebo veřejnoprávní, ale já si myslím, že je jednoznačně správné, že ten, že ten spot nebyl puštěn, podle mě by nebyl puštěn nikde v Evropě, nikde v Evropské unii.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A Český rozhlas se bude bránit proti žalobou, takže tam potom skutečně soudy budou rozhodovat. Vy si myslíte, že by Český rozhlas mohl tento spor prohrát, vy jste naznačoval.

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
Tak víme, jak je to v této republice se soudy, máme tu dokonce případy, že, což je skutečně do nebe volající, týká se to například exekutorů, ale mohli bychom jmenovat desítky jiných případů, kdy obecné soudy neposlouchají nebo se neřídí nálezem Ústavního soudu, což je neuvěřitelné a máme tady stovky a tisíce bohužel soudních rozhodnutí, které, kterým zdravý rozum nerozumí, ale doufejme, že se situace v soudnictví zlepšuje, že to dopadne dobře i pro soudní, i pro Český rozhlas.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Máte něco konkrétního namysli teď, když říkáte, že se soudy neřídí nálezy Ústavního soudu?

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
Ano, je to tedy ten případ, nedávno o tom zajímavě psali v Lidových novinách, kdy Ústavní soud rozhodl, že odměny exekutorů se musí, musí být adekvátní vlastně výše toho, nebo odpovídat výši toho vymáhaného dluhu a že exekutor musí prokázat, popřípadě když chce získat větší odměnu, proč a to se bohužel, jak v tom článku bylo zcela jasně dokumentováno, neděje, a na základě rozhodnutí obecních soudů se to právě neděje. Takže ..., ale těch případů by asi bylo víc, ale tohle je z poslední doby, tak si myslím, že to jako příklad stačí.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě to jako příklad stačí. Myslíte si, že se s tím dá něco dělat, může veřejnost nějak poukazovat, protože tohle je velmi specifická záležitost?

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
Dá se s tím dělat pouze to, že na to budou upozorňovat média, nevládní organizace a tak dále, případně v normální zemi má ještě tu kontrolní funkci opozice, která cokoliv se vlastně špatného děje, tak to je úloha médií, aby opozice občanských organizací, aby vyvinuly tlak, jinak já si obecně zase myslím na druhou stranu, že situace v českém soudnictví se zlepšuje, že je to profese spíše nadějnější, ale je to proto, že to bylo tak hrozné, že už to asi horší být nemohlo. Jsou proti tomu i beznadějnější profese.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Nevidíte to příliš kriticky?

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
No, nevidím, samozřejmě je člověk poněkud zmasírován tím, že média píší samozřejmě o těch špatných rozhodnutích soudců a když nějaká soudce rozhodne dobře, chvályhodně a racionálně, tak to většinou není zpráva, málokomu to stojí za komentář, tady by se zase nad sebou měly zamyslet média samozřejmě, ale jinak já si myslím, že stav policie a soudnictví byla vlastně v této zemi v určitém okamžiku asi jedna z nejstrašnějších věcí, která výrazně asi podlamovala tu naší transformaci od totalitní společnosti k právnímu státu. A říkám, už se podle mého soudu postupně zlepšuje.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže jsme na dobré cestě podle vás?

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
No, v tomto ohledu ano, ale relativně na dobré cestě samozřejmě.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak jemně kriticky uvažuje Jan Macháček, komentátor Respektu.cz.
Jak to vidí, které slyšíte, uslyšíte i v repríze dnes od třiadvaceti hodin a pěti minut, hostem je Jan Macháček. Vy publikujete na Internetu. Já jsem si našla takový článek, který mě velmi zaujal, jak nevypadá krize, glosa o každodenní ekonomice, vy tam srovnáváte současnou ekonomickou krizi s krizí třicátých let ve Spojených státech.

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
No, já, jsem vlastně mě to napadlo napsat ten článek, když opouštěl nahrávání pořadu o ekonomických krizích v České televizi historie EU, kde za těmi diskutujícími za námi byly velké velkoformátové fotografie, kde byly vlastně fotografie z té krize v třicátých letech, to znamená fronty nezaměstnaných i hladových lidí zachumlaných v kabátech čekajících na nějakou polévku od Armády spásy. Tak samozřejmě jsem si uvědomil, že jak asi fotogenická bude jednou v učebnicích tato krize největší za posledních osmdesát let, protože když se člověk občas podívá do světa, jsem nedávno třeba byl v Americe, tak moc těch příznaků té krize samozřejmě nevidí, obecně se mluví o tom, že lidé prodávají třetí auto nebo si ho nekupují nebo i to druhé případně, když máte letní byt nebo chatu, tak prodáváte letní byt nebo chatu nebo jachtu. A i v New Yorku, kde jsem se pohyboval hodně, kde vlastně by teoreticky mělo být až sto dvacet tisíc propuštěných bankéřů, tak samozřejmě jsem si vůbec nevšiml, že by nějak přibylo třeba bezdomovců. Na druhou stranu, kdybych cestoval po Americe více, to znamená i do nějakých menších měst někde daleko na západě, tak asi by se dalo polemizovat, že možná některé příznaky už lze vidět, to znamená, že někteří lidé, kteří třeba přišli o dům, bydlí v autech a na těch autech mají cedulku, že ta auta jsou na prodej, ale i tak to je vlastně úplně něco jiného, není to, není to masový, není ta krize zatím, doufám, že to tak zůstane, nikomu není zima, protože levné čínské oblečení skutečně na této planetě je k dispozici už pro každého za pakatel a něco k jídlu, to asi taky vlastně, takže ty příznaky jsou samozřejmě nesrovnatelné, ale otázka je, co to potom vlastně je za krizi, když zapomeneme na ty čísla, když ta krize není tak dobře vidět. Ono dneska na mnoha místech českého venkova třeba, protože taky rád cestuju po České republice, tak vím, že jsou celé vesnice, kde vlastně skutečně nikdo nechodí do práce a jsou tam lidé na podpoře a jednou za týden dojedou do Lidlu a tam si nakupují všechny možné věci se slevou a ani do hospody nechodí, protože je to moc drahé, pijí prostě levné lahvové pivo a nějak vlastně přežívají, jestli jsou spokojeni, to je druhá otázka, ale nemá to příznak žádného sociálního dramatu. Takže možná se může stát, že se toto jakoby přenese třeba více do měst, ale znovu nevím, jestli ta krize bude viditelná a fotogenická.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Já jsem četla na Internetu takový zajímavý článek o krizi, kde se popisuje příběh, jak do jednoho francouzského městečka na jihu, které je zmítané krizí, přijede Rus, ubytuje se v hotelu a předá stoeurovku tomu hoteliérovi, ten okamžitě běží k prodejcům ryb, aby jim zaplatil svůj dluh. Ti běží zase zaplatit své dluhy dál. Až potom večer přijde s tou stoeurovkou nějaká lehčí dáma, která tam podniká v tom městě, aby zaplatila svůj dluh tomu hoteliérovi za ten pokoj. A večer se vrací do hotelu i ten Rus a říká, že si vezme zpátky tu svou stoeurovku, protože není spokojen s ubytováním a odjíždí. A i když vlastně tam žádné peníze nezůstávají, tak celé městečko je oddluženo.

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
To je krásný příběh, to se mi opravdu líbí, škoda, že jsem to nečetl já, že bych to mohl použít do sloupku.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale možná, že to je příběh této krize, která je tak trošku virtuální.

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
No, ona není úplně virtuální, asi kdybychom si pozvali někoho z neurologie nebo psychiatrie, tak skutečně ten stres pro mnoho lidi, kteří pracují v soukromém sektoru, je velký a oprávněně velký, protože propouštět se teprve bude více, i když v České republice já bych odhadoval, že úplně nejhorší scénář je, že může být třeba nezaměstnanost dvanáct procent, i teď je pořád relativně nízká, ale propouštět se ještě bude, samozřejmě představte si, že pracujete ve firmě, kdy nevíte, kdy to, jestli to spadne právě na vás a kdy a tak dál, tak to není samozřejmě nic příjemného, i když i nadále si můžete udělat teplou večeři, ale má to velký určitě vliv na psychiku a nervy a tak dále.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To říká Jan Macháček, komentátor Respektu.cz. Děkuji za to, že jste věnoval svůj čas Českému rozhlasu 2 Praha.

Jan MACHÁČEK, komentátor, Respekt.cz
--------------------
Děkuju za pozvání.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Přeji hezký den. Zítra, vážení a milí posluchači, uslyšíte Ivana Hoffmana, dalšího publicistu. Dobrý poslech přeje Daniela Brůhová.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Macháček
Spustit audio