Přepis: Jak to vidí Vladimíra Dvořáková – 12. června

12. červen 2014

Hostem byla Vladimíra Dvořáková.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dnešním hostem je profesorka Vladimíra Dvořáková, politoložka, dobrý den.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Dobré ráno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Uplynul rok od zásahu policie na Úřadu vlády, který vedl k jejímu pádu a novým volbám. Jak se, paní profesorko, díváte s odstupem času na celou kauzu, její vyústění, její rozměr politický, společenský, morální?

Čtěte také

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Rozměr byl samozřejmě obrovský, pokud zásah policie trestní stíhání, obvinění, nakonec i obžaloby se dotýkají nejvyšších funkcionářů státu a vlastně ovlivňují i politický proces, tak to ukazuje na obrovskou závažnost svého případu a ukazuje i na míru problému, který tento stát má a který má tato společnost. Jinak ta kauza, takové jakože by policisté způsobili pád vlády, já bych tuto kauzální souvislost neviděla. Prostě určité chování, jednání na vládě vedlo nakonec k tomu, že došlo k policejnímu zásahu a samozřejmě ty signály, že některé věci neprobíhají standardním způsobem, ta společnost měla dlouhodobě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co všechno se odkrylo. Jaké problémy?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
My vlastně moc netušíme, co všechno se odkrylo. My víme, že některé věci se odkryly v tom smyslu, že bylo ukončeno vyšetřování.půjde a byla dána nebo bude dána obžaloba, v téhle chvíli se připravuje snad další obžaloba. Problém je, že některé věci se dozvíme pravděpodobně, pokud to budou veřejné soudy, ale třeba u těch obžalob, které se dotýkají možnosti úniku informací a poskytování informací tajných služeb soukromým osobám, pravděpodobně v případech, které pro ně byly velmi zajímavé. Tak to by pravděpodobně asi probíhalo bez účasti veřejnosti, což je vždycky problém. Takže tohle to jsou jedna věc, už je po tom roce, už jsou některé kauzy nebo části toho případu uzavřeny, ale ono je tam nejrůznější propojování, takže tam by opravdu problém, aby se některé kauzy řešily zvlášť. Na to je odvolání, soudy řekly, že má nebo je právo, aby se to podalo zvlášť. Myslím si, že to bude do značné míry zjednodušené a některé věci samozřejmě dořešeny nejsou nevíme, jestli budou dořešeny. Samozřejmě vždycky je jen podezření, když takový zásah začíná, ale to vyšetřování také bylo mnohem komplikované, protože samozřejmě pokud šlo o to uplácení poslanců, tak je rozhodnutí Nejvyššího soudu, že vlastně tito poslanci vyšetřování býti nemohou, protože se na ně vztahuje imunita nebo nemohou býti vydáni. A v tom okamžiku samozřejmě ta policie nebo to vyšetřování je omezeno, protože velmi důležití lidé, kteří tedy byli případně upláceti, tak nemusí s policií nějak spolupracovat, nemusí podávat žádné informace. Tím se tedy důkazy samozřejmě shánění také hůře, ale uvidíme, jak to bude pokračovat dále.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Právě sama už jste to teď řekla. Poslanci, kteří byli ve vazbě, byli propuštěni, takzvaní kmotři čelí obvinění za úplně jiné prohřešky. Padla zatím první obžaloba před pár dny, kolik se tedy toho odehrálo nebo kritici vytýkají, že vlastně se to vyšetřování příliš táhne.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Já si nemyslím, že se to příliš táhne. Ono to spíš ukazuje na složitost toho vyšetřování. Tady opravdu najde o to, aby někdo přišel, vzal obálku a někomu ho dal. A teď jako jde o to, že my si zjistíme a najdeme nějakého svědka, který ví, jak se to předalo. Tohle to je mnohem složitější věc, která je v různých podobách propojena. Jestliže je zde tedy to podezření a je dána obžaloba ze zneužití tajných služeb a pravděpodobně bude dána obžaloba pana Rittiga, který dostával informace od paní Nagyové o tajných službách, podle toho, co se píše v tisku nebo který měl dostávat tyto informace. Tak to je jedna rovina, to je řekněme, v těchhle těch korupčně klientelistických sítí vlastně ta rovina, která poskytuje těm lidem informace, jestli někde hrozí nebezpečí, nehrozí nebezpečí, na co si dát pozor. A vlastně brání tomu určitému vyšetřování nebo umožňuje jim se pohybovat v tom prostoru, který potřebují. Jiná věc je potom ovlivňování už třeba konkrétních zakázek, kdy se dostaly určité informace, zase poskytují se informace o těch zakázkách, ty zakázky se nějakým způsobem třeba dopracovávají tak, aby se hodily pro určitou firmu. To je zase trochu jiná aktivita, ale mohou v tom být opravdu samozřejmě titíž lidé. Samozřejmě pak mohou být ti, chceme něco prohlasovat, koho dostaneme do těchhle dozorčích rad, koho dostaneme do těchto správních orgánů, kdo nám tedy odstoupí v parlamentu nebo kdo nám bude v parlamentu hlasovat tím nebo oním způsobem. A to jsou věci, které vlastně dělá ta určitá síť, možná organizovaná skupina, ale není to prostě jeden případ, který by se dal došetřit. Někdy je tam vidět logická souvislost, a já to poslední, co bych dělala, bych opravdu tlačila na orgány, které to vyšetřují, protože si myslím, že tady skutečně se musí v maximální možné míře získat informace, prověřené informace a pokud ty informace budou na to stačit, dát obžalobu, která bude u soudu průchodná. Ne dávat prostě teďkom máme momentálně něco a nevíme, jestli to bude ověřené. Takže je to hodně náročná práce, určitě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak ty události z loňského června změnily Česko, paní profesorko, a v čem?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Já si myslím, že změnily. Ono to trošku bylo jako možná takové určité vyvrcholení těch pocitů, kdy se dělo mnoho věcí, nefunguje. Uvědomme si, že by nemusel být politologem a nemusel by sledovat vrcholnou politiku, stačilo, když si chtěl vyměnit řidičák, stačilo, když si chtěl zaregistrovat auto. Stačilo, když chtěl běžné věci, dostával sociální dávky nebo nedostával. Vlastně takový ten pocit, že tedy tady takřka nic nefunguje. Taková ta frustrace z toho byla hodně velká a mám pocit, že možná toto zapůsobilo trošku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to nějaké prozření?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Já nemyslím jako prozření, ale byla tam možná určitá naděje, že vlastně se to tedy tímto skončí a bude to lepší. Ono to samozřejmě ty věci se neřeší tak rychle, nejde to tak rychle. Je pravda, že kdo říkal, že ta mobilizace občanů proti těmhle těm aktivitám trošku jakoby utichá tak jak nejsou tolik těch skandálů v souvislosti se současným vládnutím, ale to je samozřejmě otázka a my nevíme, co bude za nějakou dobu, ale hlavně tady pořád nejsou nastaveny kvalitní institucionální bariéry a zdá se, že mnohé věci prostě pořád procházejí. Já dodnes nemohu pochopit, když jsem sledovala třeba to ministerstvo spravedlnosti, co se děje, takže někde je vybrána komise, není proti ní námitka. Řeknou se kritéria výběru, není proti nim námitek, podle kritéria výběru se někdo vybere, začnou se objevovat námitky z nejrůznějších podob, které vůbec nesouvisí s těmi kritérii, které byly nastaveny. To znamená, pokud byla špatně nastavena kritéria, mělo to být předtím řečeno. Pokud byla špatně nastavena komise, mělo to být řečeno také předtím. Nebo pokud by se na to přišlo později, říci: Ano, takhle se to vybíralo nějak divně. Ale nejednou, protože podle pravidel nevyhrál ten, kdo se očekává, tak se hledá prostě další důvod, proč soudce, který to vyhrál, nejmenovat. A mně to moc připomíná situaci, kterou veřejnost sledovala. Určitě si vzpomenete odvolání pana ministra Pospíšila. To tehdy vlastně souviselo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dva roky už?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Ještě možná víc. S Lenkou Bradáčovou, a on byl odvolán, protože chtěl, aby byl na hodinu odvolán, to přece byla velmi komická situace a pak nastoupil pan ministr Blažek, který váhal, ale ten tlak, aby byla jmenována, tak byl tak velký, a nakonec jí jmenoval. Říkal, že nenašel žádný důvod, proč jí nejmenovat, což je absurdní, protože tam jsou důvody, proč někoho mám jmenovat, byla navržena. A tady u toho soudce mi to připadá, že je také krásné - prošel výběrovým řízením, splnil všechna kritéria, která byla dána a momentálně se hledají důvody, proč pana soudce nejmenovat. Jako paní ministryně říká: tak ji musím tady ještě mi poslal nějakou petici a někdo mi poslal list. Prostě hledají se důvody, proč někoho nejmenovat. A to je úplně opak, opak logiky, než je v té demokratické společnosti běžné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak to změnit? Proč ale k tomu dochází?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Protože ten systém tady je skutečně napaden tou korupcí. My můžeme hovořit o systémové korupci a je tam snaha vlastně ten systém má vždycky své ochranné mechanismy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Promiňte, to znamená, že ten náš nemá ty ochranné mechanismy?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Jako ten korupční systém má u nás velmi vypracované ochranné mechanismy. Já nevím, proč dodnes ještě není vyřešen problém pana Janouška. Při jakékoliv nehodě tohoto typu, si myslím, že co měl teď myslím dopravní nehodu, tak už to většinou dořešeno nějakým způsobem bývá. Ale tady vlastně, vezměte si vrchního zametače, jak se říkalo, tak tady byly ty bariéry. Někdo na soudě, někdo na zastupitelství. Někde policie, proč se u nás bojuje o policejní ředitele? Najednou máme dva nebo měli jsme dva. Tam je jasně vidět, jak tyto věci, které mají být vlastně neutrální, kdy profesionálové řeknou: Ano, to je výborný soudce, komise z profesionálů to vybere a není možné, aby pak někdo z ulice říkal: Hele, ten je špatný nebo ten se nám nelíbí a podobně. Takže u nás vlastně se nastavili mechanismy, aby bylo vždycky někdo možnost jak to zdržet, vyšetřit, změnit zástupce, který to dozoruje. Tyhle ty mechanismy tady fungují a vlastně jakákoliv snaha to vlastně ohrozit, vstoupit do toho prostoru. Tak okamžitě má tyhle ty velmi silné obranné mechanismy a ne vždycky si to veřejnost uvědomuje.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaká je ale cesta ven z tohoto problému?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Dodržování pravidel. Jako není o čem se bavit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
I když je ale evidentně mnozí nebo řada nedodržuje?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Jako popravdě řečeno, nechť ministryně spravedlnosti řekne, jestli došlo k porušen pravidel při jmenování tý komise, jestli došlo k porušení při projednávání a tím to končí. Jako samozřejmě, pokud by se zjistilo, že ten dotyčný soudce tedy je momentálně vyšetřován, já nevím, za nějaký trestný čin, tak asi to byla nová informace, ale takhle, že on někde a něco a jeho rodiče, to prostě se oddaluje něco a čeká se, jestli se nenajde něco, proč ho nejmenovat a to je prostě absurdní demokracie.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem jak vy rozumíte tomu sporu mezi paní Válkovou a paní Marvanovou?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Já si myslím, že to nelze bagatelizovat na spor dvou lidí, kteří si nesedli, ačkoliv předtím byli myslím, že hodně přátelsky zaměření.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Otázka je, jestli a kdo do toho opravdu vidí.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Já do toho nevidím v tom smyslu, že prostě neznám ty názory jednotlivých osob vzájemně, ale to co interpretuju, protože jak sleduji ten vývoj a ty otázky, které se na tom ministerstvu řešily, tak ten konflikt šel i kolem exekucí, to znamená, jakým způsobem odměny advokátů a jakým způsobem vlastně tady změnit ten zákon o exekucích, protože je skutečně nemravný. To se nedá jinak říci. A tam myslím, že ty názory byly rozdílné. Potom ten konflikt se týkal tady toho jmenování soudce podle výběrového řízení a v té komisi byla i paní Marvanová. A pak si myslím, že tam je ještě jeden potenciální konflikt, o kterém se tady moc nehovoří nebo byl a to byly svěřenecké fondy, kdy by měly být vlastně projednávány s novelou Občanského zákoníka a tam si myslím, že také došlo k rozdílu názoru na danou otázku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vracím se, paní profesorko zpět k mé první otázce. Jak vlastně celá kauza, která začala přesně před rokem, změnila Česko v tom smyslu, co jsme si uvědomili a jestli jsme se poučili a v čem?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Poučili jsme se možná v tom, že to skutečně není jednoduché tyhle ty věci dořešit a dokázat. A že ty skupiny jsou schopné vlastně se docela bránit. To je to, o čem jsem hovořila. Já si nejsem úplně jistá, jestli si všichni uvědomili, že nejlepší obranou jsou nastavený kontrolní mechanismy. Něco, co nutí ty politiky, aby se chovali určitým způsobme. Já, když vidím, když se diskutovalo ten zákon o státní službě, také už jsme tady o něm hovořili.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A pořád ještě není.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
A pořád není a uvidíme ještě, co s tím udělá sněmovna, tak mnoho lidí jako říká: Ale podívejte se, on mi tady někdo bude moci najmenovat toho mého spolupracovník a a já si přece chci vybrat toho nejlepšího odborníka a to říkají čestní, slušní lidé, ale neuvědomují si, že oni tam také nemusí být čestní slušní lidé, takže tam nebudou vybírat ty nejlepší odborníky, ale budou si vybírat někoho, kdo bude schopen dělat špinavou práci, kdo bude schopen vlastně nebo nechá je dělat cokoliv a tak dále. Takže tady musí to být neutrální a může se stát samozřejmě i při výběrovým řízení dobře nastavený, že se nevybere dobrý člověk, ale je to pořád lepší, než když kdokoliv si může kohokoliv najmout jako poradce, funguje tam někdo, kdo vlastně řídí ten úřad za pana Topolánka vlastně všichni fakticky věděli, že mnoho věcí řídí vlastně pan Darík, který neměl žádné postavení oficiální. Měl tam kancelář na úřadu vlády někde. A teď najednou si říkáme a to za té minulý vlády to byla paní Nagyová s Rittigem? Když se na tohle to podíváte, kdy se říká, že se viděli skoro každý den a v jaké podobě, to je přece není normální jako v tomto státě, aby se takto řídil.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máme šanci to změnit? Budeme klást větší důraz, nová vláda na kontrolní mechanismy?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
My uvidíme, jako já říkám, něco je ten zákon o státní službě a myslím si, že ne všichni politici si uvědomují, že opravdu je vlastně dobře, když je proti nim i určitá bariéra, kdy je někdo nemůže tlačit do něčeho, protože to prostě nejde. I v té podobě, která je kompromisní, by to byl krok dopředu proti tomu, co je v současnosti. Nám se projmul zákon o NKÚ o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolní úřadu. Považuji to za velmi důležité, ale už tam zase byla taková snaha, že by vlastně NKÚ měl řešit jenom zákonné pochybení, což není pravda. NKÚ má řešit, jestli se jedná hospodárně a to jestli někdo porušil zákon, samozřejmě pokud na to přitom přijdou, tak upozorní na orgány trestné v činném řízení, ale není NKÚ, kdo by byl policistou. Má řešit, jestli se prostě. Takže jisté kroky tu jsou, ale jde to velmi těžko.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dva dotazy pro vás: "Paní profesorko, Dvořáková, jak vnímáte informace o tom, že na našich školách je vyšší věkový průměr učitelů, přičemž už se ale nehovoří hlavně o vysokých školách, na kterých se běžně setkáváme s důchodci učiteli. Vždyť přece studuje dost studentů doktorandské studium a ti pak těžko asi najdou uplatnění na vysoké škole."

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Samozřejmě může to být otázka uplatnění na vysoké škole, ale může to být také otázka, jestli ti lidé chtějí zůstat potom na vysoké škole, protože ty podmínky nejsou úplně ideální, platové podmínky nejsou nějak lukrativní, to je jeden z důvodů, proč třeba učí na mnoha školách. A další věc jako podmínky pro vědu, že by člověk opravdu dostával prostředky z toho, že se věnuje vědecké práci, tak jsou také velmi omezené a musím říct, že třeba, kdy se dostávám na pedagogické fakulty, tak obecně situace na vysokých školách, na pedagogických fakultách je nesmírně tristní. Mně je těch lidí hrozně líto. To jsou ti učitelé prostě učí obrovské množství studentů, obrovské množství hodin. Nemají vlastně moc šanci dostat se k vědě. Ta věda není vlastně nedostanou se ke grantům. A je to takový začarovaný kruh, kdy vlastně nějaká ta kvalita nejde nahoru, a přitom to není o tom, že by ti lidé nechtěli dělat a já si myslím, že mnozí mladí lidé prostě odcházejí. To ta práce je náročná a hodnocena je dosti špatně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Když jste zmínila se teď o grantech, jak vůbec vnímáte, hodnotíte ohlášenou rezignaci pana Matějů s vedením Grantové agentury České republiky.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Tak já si myslím, že odchod pana Matějů přivítali mnozí pracovníci vysokých škol s velkým nadšením, protože, myslím si, že by se měla řada věcí prošetřit, jak fungovala grantová agentura jako její různé zvěsti, v kolika grantech pan Matějů figuroval nebo nefiguroval. Jak se doplňovali lidé, když někdo odešel z těch panelů na mateřskou dovolenou, kdo tam přicházel bez nějakých vlastně kontrolních mechanismů, ale to jsou věci, které nevím, nemohu ověřit, ale bylo by asi dobré, kdyby se udělala celková analýza toho, jak to fungovalo, jaké tam byly případně zájmové skupiny a propojení. Ale ono šlo o to, že třeba ta agentura, která je na provoz velmi drahá a to už bych teď nebrala jakože za to může pan Matějů, velmi drahá, i když nevím kdo vymýšlel ten systém elektronický, ale opakovaně padala, připravujete grant, dáváte ho přímo on-line, teď vám to různě padá, chcete na tom dělat, ono to nefunguje, protahuje se podání grantů o několik měsíců, to je další věc.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ten hlavní problém, v podstatě nastavení, opět jsme u toho systému, hodnocení vědy, podle jakých kritérií?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Právě ,to už souvisí s tím, že vlastně tady nejsou jasná kritéria hodnocení vědy. Věci mají ten kafemlejnek, kde se dávají jakési body a přepočteno na peníze a ten kafemlejnek se také mění. My se třeba na konci roku dozvíme, jak budou hodnoceny výsledky za ten předchozí nebo za předchozí dva roky. Vlastně z toho vyplývá,že na školách není potom ta koncepce vědy, vědecký tým nevytvoříte za týden, nevytvoříte ho ani za měsíc. To chce určitý rámec bodování a třeba GaČeR, když začínal pře X lety, tak se řeklo, a to bylo asi v souladu s politikou vlády, že tam budou velké projekty, načež teď myslím centra excelence, velké projekty delší doby, jenom že velké projekty se dají první rok, druhý rok na třetí rok, protože pořád se financovaly ty velké projekty a už nebylo na žádné projekty a tak se jenom řeklo, že se budou dávat jenom malé projekt a rušily se projekty, odmítají proto, že byly příliš velké a zase, buduju velký tým nebo buduju malý tým. To přece já neudělám to, že 14 dní připravuju přihlášku, to musí být mnohem delší dobu, takže vlastně nikdo neviděl, nakonec situace byla taková, že v těch grantech se uspokojilo asi 17 % žadatelů a běžně se uvádí, že pro národní agentury, nemyslím mezinárodní, který se sem dají, ale národní, který vlastně jsou nastaveny tak, aby pečovaly o rozvoj vědy. Tak pokud to klesne pod 30 %, tak je to likvidační.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Evropská rada pro výzkum udělila za rok 2012 302 pokročilých grantů a z tuzemska uspěl jen jediný.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
To je další věc, že ta nastavování těch grantů je poměrně náročný. Chce to zázemí. Ve svý podstatě na těch zahraničních univerzitách máte lidi, kteří jsou prostě placeni, takže oni umí napsat grant, nede o tu vědu jako takovou, ale o napsání toho grantu, všechny tyhle ty věci a nedělá to špičkový vědec. U nás tím, a teď ty granty třeba nevyjdou, ale u nás jako vám nikdo nezaplatí. Máme tady lidi, kteří radí k tomu, jak dělat a jsou výborní, ale nikdo vám nezaplatí to, aby tuhle tu přípravu, protože šance, že to vyjde, je hodně malá. A odkud ty peníze vezmete? Spolufinancování, je to obrovský množství problémů, které by se mělo řešit a mělo by se řešit nějakou dlouhodobější koncepcí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Další dotaz pro vás od pana Milana, cituji: "Dnešní vysokoškolská scéna je pěkný guláš. Lze získat velmi exotické tituly i téměř bezpracně a téměř každý si může otevřít vlastní vysokou školu, takže už není otázkou, jaký má absolvent titul, ale odkud ho má. Proč nevytvoří akreditační komise oficiální ranking vysokých škol a univerzit třeba se třemi skupinami, a) excelentní, b) akceptovatelný průměr a podprůměr, c) šrot.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Nevytvoří to především proto, že jí to zákon neumožňuje. Zase jsme v demokracii a každá instituce může dělat pouze to, co jí zákon umožňuje. A za druhé, ono je to otázka, co je excelentní. Budu-li mít vysokou školu bakalářského typu zaměřenou na přípravu výborných profesionálů, kteří se uplatní v té praxi, já ji mohou považovat za excelentní školu tohoto typu a stejně tak mohu mít univerzitu, která bude mít i doktorské studium a bude to velmi mizerné a já budu říkat, že to je škola, která je velmi špatná. To znamená, my potřebujeme si trošku ujasnit, jaký typ školy a jaká kritéria a podle čeho hodnotíme. Ale musím říct, že pozitivně hodnotím, že i řada zaměstnavatelů si vnímá, kdo přichází z jakých škol a musím říct, že někteří, absolventi některých škol už začínají mít silné problémy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zdá se, že v mnoha věcech systémových hlavně nemáme příliš jasno v naší zemi?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Nemáme, protože tady se od počátku odmítaly koncepce. My nemáme koncepci ničeho. Vezměte si, naše diskuse o obraně. Jako my přemýšlíme o tom, budou tady vojska nebudu tady vojska, k čemu, co my tam děláme, co budeme profilovat v rámci nějakého obranného systému. My nemáme představu o školství? Před šesti lety, nebo sedmi jsem slyšela pana Topolánka, který říká: Musíme nabírat další a další studenty. Přitom to bylo jasný, že to je vlastně cesta do pekla.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Konstatuje profesorka Vladimíra Dvořáková, politoložka. Já vám děkuji za rozhovor a přeji vám hezký den.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka
--------------------
Hezký den.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: zis , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.