Přepis: Jak to vidí Pavel Kosatík – 20. června

20. červen 2014

Hostem byl spisovatel a publicista Pavel Kosatík.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den a dobrý poslech u pořadu Jak to vidí přeje Zita Senková. Dnešním hostem je spisovatel a publicista Pavel Kosatík. Dobrý den.

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Návštěva amerického lingvisty Noama Chomského vyvolala v Česku, zejména v médiích velký rozruch. Na bouřlivý ohlas se nyní zaměříme. Byl nakolik výmluvný a co vypověděl, pane Kosatíku?

Čtěte také

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
Ještě, když to takhle říkáme, tak si říkám, jestli už lidi toho třeba nemají plný zuby, nebo jestli už nejsou potrašeni a jestli nebudou mít pocit, že zase budeme rozebírat, jestli měl nebo neměl pravdu v jednom výroku o disidentech, ale to už fakt si myslím, že je těch 14 dní odbyto. No, tam je, pro mě to bylo nejdůležitější v tom, že on fakt tím způsobem, jak, a možná i bezděčně položil pár otázek tak donutil spoustu lidí tady u nás, aby na to zareagovali. Většinou bohužel jenom novinářů, nebo lidí teda, kteří nejsou třeba ve všemu jemu odborně na výši. Pro mě by bylo hodně zajímavý, kdyby víc vědců se do té debaty ještě vložilo a tak, abych věděl, jestli teda opravdu ta česká věda, nebo ti zástupci, kteří ho pozvali, jestli jsou mu partnery v nějakých odborných debatách, nebo jak oni to vlastně prožívají, protože ty, ty politické otázky, kterými on se taky zabývá, to není to jediné, o čem se s ním dá mluvit, ale abych se teda dostal k tý odpovědi. Tam, víte, tam se ukázalo, jak u nás je strašně těžké vést jiné než osobní debaty. On většinou kladl věcné problémy, nebo věcné otázky. Byly to otázky protivné, týkaly se identity Ameriky, kritizuje Izrael, dělá spoustu věcí, který jsou, když to nazvu eufemisticky, ožehavé, ale já si myslím, že právě tohle to má intelektuál dělat a ať už s tím člověkem souhlasíte nebo ne, tak musíte nějakým způsobem respektovat právo oddělenýho člověka na to, že posouvá někam ten myšlenkovej svět. Že klade otázky, kde těmi odpověďmi ani on sám si není jist a on tady vlastně vydráždil spoustu lidí, kteří jsou zvyklí uvažovat ideologicky, kteří mají pocit, že existujou správné a nesprávné odpovědi a že je možné předem vlastně v té debatě ohodnotit toho spoludiskutéra a trošičku ho prokádrovat a to si myslím, že, mně, mně to přišlo strašně líto, když jsem vlastně ty český reakce četl, protože vůbec nebyly v kontaktu s tím původcem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
-------Pavel Kosatík: Případ Chomsky ukázal, že u nás je strašně těžké vést jiné než osobní debaty-------------
Když říkáte ideologické myšlení. Znamená to tedy, že nám chybí myšlení kritické, které je samozřejmě jiné?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No, nezávisle kritické. Podívejte, já bych to, nevím, jestli je to úplně ten nejlepší příklad, ale napadl mě teďka před chvilkou, když jsem šel do studia. On kdysi asi před 20 lety Miloš Forman natočil film Lid versus Larry Flynt. Pojednává o nehodném muži, pornomagnátovi, majiteli časopisu Hustler, jestli se nepletu, čili je to úplně někde jinde, co se týká společenského uznání, než vědec, o kterém se tady bavíme, ale řeší se tam otázka, jestli ten člověk má právo, vycházelo to z jakési konkrétní kauzy, která se v tom Hustleru zřejmě kdysi odehrála, jestli má právo svobodně zesměšňovat úctyhodnou osobu, jestli má právo na satirické její zesměšnění, které ve skutečnosti tu osobu neponižuje, poněvadž soudný člověk nemůže něčemu takovému uvěřit, takovému zesměšnění, ale jestli na to má právo v rámci jakési společenské kritiky. A ten film velmi jednoznačně došel k názoru, že má a že i takový nehodný člověk, se kterým by, ani já bychom asi nešli hned tak na oběd, kdybychom si mohli vybírat, tak má právo být společensky chráněn jako kritik. No a to, to je mnohem triviálnější situace než ta Chomského. Víte, on ten, ten americký lingvista, kdybychom ho přistihli při tom, že on reprezentuje nějaký zájem, že je ve spojení s nějakou zemí, která prosazuje to a to, nebo s nějakou lobbistickou skupinou, nebo s nějakým, s nějakým bohatým podnikatelem, tak by to bylo samozřejmě jeho naprostá diskvalifikace a debata by skončila. Ale tohle se opravdu neděje. On riskuje sám za sebe a i znova říkám, já ty názory nepodporuju ve všem a vůbec mi nehoví, čili nehájím tady ani svůj nějaký teďka privátní interes, ale to, aby člověk říkal protivné věci, to je opravdu zájem náš všech a na tom stojí naše svoboda. I když se nám nelíbí to, co on říká a i když máme pocit, že on tu svobodu kazí. Tak i tak je prostě velkou silou té Ameriky, že ona mu to dovolí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč se třeba debaty o jeho výrocích, mimochodem to, co zaznělo v Česku, které navštívil Noah, Noam Chomsky poprvé, nebylo nic nového. On v podstatě jenom opakoval ty své názory, které zastává už dlouhou dobu. Proč se třeba debata o něm, alespoň nevím o tom, nějak nevedla už mnohem dříve?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
To je, to se ptáte naprosto správně a to, to je vůbec teda problém debat a možná i těch tady našich. Možná bychom si tady teď mohli slíbit, paní Senková, že už si zde nebudeme povídat, já nevím, o Janu Nerudovi, to jsme teda nedělali a nic proti němu proboha, ale myslím typově, že přece jenom v tom teď maličko zvážním, že v tom českém veřejném prostoru chybí ta jaksi nadnárodní témata, ta skutečně světová. To, čím žijou, a neříkám teď nic nového, když si sednete do letadla, otevřete cizí noviny, tak zjistíte, že úplně jiní myslitelé, úplně o jiných věcech tam píšou a že pokud jde o české zastoupení, takže to fakt skončilo s tím Václavem Havlem a nepokračuje momentálně. No, tak žádná tragédie ne..., nemusíme být na výši pořád, malé národy nemají tuto povinnost a možná ani schopnost, ale mělo by nám to aspoň vadit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Lze říct třeba, pane Kosatíku, že Chomsky možná stiknul nějaký, nebo dotknul se nějakého našeho neuralgického bodu?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
Určitě, ale ať to nevypadá opravdu, že jsem jeho obhájce. Já, já se ho zastávám v té věcné rovině, prostě v to, v té rovině, víte, to myšlení to má, tomu nejde porušit to a jenom pak je to vlastně myšlení, když si nevymezíte, jakési, jakousi bobovou dráhu, kterou pak uháníte a kde jsou stanovené mantinely jakési správnosti společenské korektnosti a my to všichni teoreticky víme, ale když se to pak v praxi stane, že opravdu nekorektní myslitel nám to napálí mezi oči trošku, tak, tak jsme z toho najednou celí ubrečený.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vracím se vlastně k tomu motivu na začátku, na který jsem se ptala, jestli umíme, nehledě teď na tohoto lingvistu, vést věcnou debatu plnou argumentů, bez emocí?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No je to, je to těžká věc a víte, ono většinou se to kritizuje na politice, že tam ty věci rychle sklouzávají k těm osobním tématům, ale tohle nebyla jenom politická debata, ta se týkala i jaksi témat celospolečenských, nebo ne věcí nějakých bezprostředních politických zájmů...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Třeba, promiňte, Akademie věd, ta, pokud se nepletu, jasně oddělila jeho řekněme vědecké zásluhy na poli lingvistiky a jeho osobní názory, se kterými můžeme, nemusíme souhlasit, můžeme s nimi i polemizovat. Jak třeba obecně přistupovat k hodnocení osobnosti, která nějakým způsobem polarizuje?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No asi bychom si, zase, hm, možná bychom si měli vážit té vůle k odvaze, kterou on, kterou, ví, on by si to taky mohl odpustit, já nevím, jestli on je až tak strašně puzen tím dávat protivná témata, která tolik lidí rozčilují, ale je, je to prostě jakási vlastnost jeho myšlení, on nemůže s tím, nemůže si pomoci a i, i to, jak, kolik, víte, ty, ty reakce třeba ty české, zrovna večer včera jsem si je pročítal. Mezi nimi byly některé skutečně udivující, třeba jeden z nejchytřejších novinářů této země se nedokázal s ním vypořádat jinak, než, že napsal: ať k nám takoví lidé nejezdí. Čili my, my vás nechceme. Němci ven, mlčte, jo, prostě to je, je, je to strašně moc se z toho člověk mohl dozvědět.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
K čemu by nás debata, která na konto návštěvy amerického intelektuála, lingvisty proběhla, mohla, měla inspirovat?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
To nevíme, to právě už ani nevíte předem. To je to, že tak, tak, taky vám to může strašně zkazit náladu, to je vždycky riziko toho myšlení. Nemáte záruky, ale to prostě vlastnost člověka. Je, je, neříkám, že někdo může, já bych řekl i povinnost, ale s tím nemusí každej souhlasit, ale prostě od té chvíle, kdy ten první pračlověk začal mávat tou kostičkou a, a dostavila se v hlavě myšlenka, tak to prostě nejde zastavit. No, má to velmi mnoho nebezpečných důsledků, které si nemusíme připomínat, ale je to prostě něco, co nás, co nás definuje.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vášnivé debaty vyvolává i okřídlený lev, památník věnovaný letcům RAF na pražském Klárově. Proč vlastně? Jak vy vnímáte tu debatu?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
Já jsem tam včera šel okolo a všiml jsem si, že je tam hodně lidí a kouká se na to. A to, co jsem zatím o tom četl, včetně komentářů zajímavých autorů, tak se mně zdá, že převažuje hlas takové jakési spokojenosti s tím, že se něco ve prospěch zahraničních letců konečně udělalo, ona to není první socha, víme, že v Kobylisích mají výsadkáři, a, ale to zase jako brát to takhle, že, že když je jedna socha, nemusí..., zřejmě v té společnosti, nebo zcela jistě existoval pocit jakéhosi morálního deficitu vůči národním hrdinům ze západní fronty, našim západním letcům, který se tímhle tím způsobem nějak uspokojuje, což teda je otázka pro společnost jako celek, pro, pro vládní místa, nevím pro koho všeho, jak je možné, že tento deficit tak dlouho po roce 89, že tady pořád trval a že vlastně takovým víceméně náhodným, nebo zdola vyvstalým způsobem řešení, protože ti lidé se sami domluvili a, a s tou iniciativou přišli, tak, takže se to neřeší nějak systémově a tak, čili po této stránce asi by bylo naprostou chybou té soše něco vytýkat. Ale pak je tam teda ještě ta věc jaká, jakési estetiky, nebo výtvarna a já teďka /nesrozumitelné/ výtvarnej kritik, tak musím dávat pozor, abych tady nemoralizoval, ale...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy byste ji, promiňte, té soše, tomu ztvárnění něco vytknul?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
Já bych si ji dovolil, podívejte, každá socha...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to věc vkusu.

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No ano, ale je to taky věc na dlouho a je to věc, která má mnoho významů a jeden z těch hlavních je, že nějakým způsobem pojmenovává tu dobu, ve které ta socha vznikla. A zřejmě teda pro řadu příštích generací, které by z té sochy teoreticky měly poznat, jací my jsme byli. No a mně ta socha přijde například třeba trošičku ukecaná, víte, nebo...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V jakém smyslu?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
Já to řeknu takhle, myslím si, že důležitej pomník by měl nějak dávat najevo, že tvůrce, nebo tvůrci vnímali ten dlouhatánskej výtvarnej vývoj, který předcházel. To znamená, jsou tady jakési dějiny výtvarného umění sochařství a jak to jde a tak a ty nás učí, že od vnějších věcí ti tvůrci byli schopní přecházet k pojmenovávání podstat a v tom 20. století v tom došli fakt hodně daleko, dokonce je otázka, jestli šlo ještě kráčet dál a jestli ten vývoj předznamenaný postmodernou a jakýmsi relativizováním toho, toho, toho vývoje, tak, tak, tak, tak je, jestli nebyl nějakým únikem z nouze, nebo jestli se to dalo řešit nějak jinak, ale já prostě z té sochy, která tady vznikla, nemám pocit, že ten tvůrce bral na vědomí všechny možné ideové významy, které ta, ta věc mohla a měla mít. To je závažná věc a, a on ji zobrazil tak jakoby popisně, popisně zvenku. Ten lev tam má každý chloupek a každý zoubek a víte, to není podst..., no, ale já, já nechci se dotknout těch lidí, kterým na to..., ten, to, to ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já bych, promiňte...

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
To mi na tom vadí, že tady ten historický zájem se postavil do rozporu s tím estetickým, a to se mimochodem u soch poslední dobou tady stává často. Já si namátkou, ale dovol..., poslední věta, jenom si vzpomínám, jak se strašně diskutovalo kolem takové trošku podle mě zvláštní sochy Tomáše Garrigue Masaryka na koni, která před 2, 3 lety byla instalovaná v Lánech, nebo, jak se řeší sochy Václava Havla, kde jsem viděl řadu uvažovaných záměrů a, a, a u drtivé většiny z nich se raduju, že nebyly realizovány, protože o, o, opět je to takového cosi doslovně popisného, co v podstatě rezignuje na možnost vyjádřit ideu něčeho, ta..., ví..., víte v tom umění mě, když v tom necejtíte tu ideu, tak si říkáte, jak, nakolik vlastně ta dnešní doba jejímž ten pomník by měl být výrazem, tak je..., jestli je ideová, nebo jaká vlastně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A lev jako náš symbol?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
Poslyšte..., to, to je...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nebo, jak vy byste si, pane Kosatíku, představoval ztvárnění...

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No, tímhle mě dostanete, já nejsem sochař, tak jistě, že tady neřeknu, jak se to mělo udělat lépe, takže může se to jevit, že jenom frflám a kritizuju, co se udělalo hůře, ale...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A navíc, promiňte...

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No?

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Přišla s tím britská komunita u nás v tuzemsku. Ne my. Jestli jsme třeba, máme právo kritizovat tento dar, když sami jsme vlastně s k tomu, byť ty další sochy existují...

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
Ale tak, ale tak my ho nekritizujeme vaštnostensko vrchnostensky..., víte, já jsem taky četl názory, myslím, že David Černý s tím přišel, darovanému koni na zuby nekoukej, tak to se mi nezdálo, že teda...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Darovanému lvu...

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No, anebo, daro..., no, to se mi teda opravdu nezdálo, že takhle by se k umění mělo přistupovat. Ale a, ani ne jenom kriti..., ale prostě pomník je, i když se to někomu může nezdát, tak je to fakt důležitá věc, je, i to, že se tady o tom bavíme, jo, ně..., skeptik by mohl říct, no, tak je to kus hmoty, koukej se jinam, tím to vyřešíš, ale ono fakt to na lidi hodně působí a, a mnohé to dráždí a jiným to zase může ně..., něco, něco podstatného například o těch letcích sdělit. No a teď jde o to, co je to ta podstata, no.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak myslíte vlastně dál postupovat? Měl by ten pomník zůstat, nebo se přesunout?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No, nezávidím tedy těm, kdo to mají v kompetenci. Ale jenom tak, abych naznačil jako, podívejte, v Praze je navzdory všemu, navzdory sochám od Anny Chromy a podobných podle mě teda quasi sucharů, tak je ro..., Rohnův Kafka, nebo je Jaroslav Hašek na Žižkově, jsou prostě pomníky, který opravdu ukazujou, že tady jako česká, nebo je to samozřejmě mezinárodní sochařská škola, jako je schopná řešit i ty nejsložitější zadání a že pořád můžou vznikat sochy, který vás překvapí, kte..., který vás předem nenapadnou, že by mohly být, ale když je uvidíte jako toho Kafku, tak si řeknete, to je trefeno, celý život jsem na to myslel, nebo myslela a netušil jsem, že to tak je a teď to chápu. To je dobrá socha.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Není to ale přece jenom otázka vkusu, pane Kosatíku? Někomu se to může líbit, někomu naopak ne.

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No já vím, ale je, víte vkus je, vkus můžete mít poučenější a méně poučený, jak, jak taky vkus je úplně to, to slovo je vlastně ambivalentní, je to pojmenování i pro nevkus de facto, že jo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní Věra nám napsala: Právo kritizovat sochu máme, protože si na musíme dívat.

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No jistě, tak pochopitelně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Abychom ukončili toto téma, jak vhodně uctít hrdiny třeba touto formou? Už tady zaznělo, nejste sochař, ale spisovatel, ale třeba do ztvárnění, vizuálního?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
Tak tam se nemůžu dovolit radit, ale já, abych teda odpověděl v tom, v tom světě, v kterým se pohybuju, tak je, je z toho evidentní, že téma není vyčerpáno, že v době, kdy vznikl například Svěrákův Tmavomodrý svět, tak někdo si mohl myslet, že je o západní letce takzvaně postaráno, ale takhle uvažovat nemá cenu, nikdy nejde žádnej historický problém tímto způsobem odbýt, prostě nevyrovnáváme se s tím dostatečně, musíme vymyslet, věc jak to udělat, čili napsat nové podstatné věci a prostě dávat do oběhu lidem tak, aby je to bavilo a aby měli chuť se tím zabývat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V souvislosti se společenskými debatami se často objevuje termín "pražská kavárna"...

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
Ano...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co si pod tím představit?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No, já právě jsem v čím dál větších rozpacích, protože ono se to používá tohle to slovní spojení vždycky když je řeč o nějakých takových pochybných, kdoví jestli intelektuálech, ale každopádně takových vzdělancích, kteří pořádně ničemu nerozumějí, do, do všeho by chtěli mluvit, nemají žádnou odpovědno..., a takových prostě protivných lidech, nebo já nevím, co se tím, co, co přesně se tím myslí, ale vzniklo z toho takové jakési klišé, kteřé si autoři článků půjčujou a už možná ani sami o něm nepřemýšlejí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná jenom do toho vstoupím. Od kdy se datuje tento termín? Jenom připomenu, že vysíláme samozřejmě celostátně, pane Kosatíku.

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No právě, já bych, já žít v Brně, tak bych možná stál o to, aby se říkalo i brněnská ostravská kavárna a, a tak, poněvadž to...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Neexistuje to?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
To není jenom pražský fenomén.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Podobný fenomén, promiňte.

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No, já jsem přesvědčen, že jo, no, no je, je, je to prostě urči..., no, je, já jako člověka, který dřív dokaď míval čas, tak v těch kavárnách trávil hodně času, tak jsem si i říkal, jestli to nemám brát osobně, protože dřív bych tam i v tom doslovém smyslu patřil, ale ne, nemusíme špásovat tímhle způsobem. No, je, je to, je to jakýsi způsob, kterým si dnešní pisatelé v médiích usnadňují situaci a, a snaží se takhle jednoduše označovat své nepřátele. A znova je to ideologická debata. Vidíte vlastně, protože i, i když pojednáváte nepřátele, člo..., člověk by měl správně pojednávat názory, se kterými nesouhlasí a ty by měl nějakým způsobem pojmenovat a, a pak s nimi polemizovat a když bude mít štěstí a bude šikovnej, tak nad nimi třeba dokonce i vyhrát. Ale když je řeč o kavárně, tak pojmenováváte, že vám, že vás někdo někde štve a že je jich víc a že je to nějaká parta, která drží pohromadě a teď poslední dobou čtu, že jsou to vlastně š..., nebo teda, když před rokem vlastně možná se to zrodilo kolem prezidentské volby, protože loni na začátku roku, protože tehdy jsem čítal, že jsou to příznivci Karla Schwarzenberga. Dneska zase čítám, že jsou to odpůrci prezidenta Zemana a kdo ví, jestli to nejsou příznivci Andreje Babiše. Čili ono se to takhle politicky vymezuje ta kavárna a tak si říkám, že možná je v zájmu každého, kdo zjistí, že je nějakým způsobem přímo, nebo nepřímo k té kavárně počítán, aby se bránil tomu, že je hnán do hejna, mezi někam mezi ryby a aby trval na tom, že je člověk a má své osobní konkrétní názory a, a že nechce být v partě, protože je zajímavější, než jenom člen party.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže opět se vracíme k potřebě toho kritického myšlení?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No a toho nezávislého, toho prostě toho, co teda možná někoho může bolet, nebo je takový trošku maličko i komplikovaný, někdy, ale jako označovat nepřátele, to je..., víte, to jste, já nechci tady dělat jako násilné paralely, ale víme už jak z koho všeho se tady v naší milé vlasti v minulých dobách nepřátelé dělali, že jo, byla doba, kdy byli nějací zaprodanci a samozvanci v 70. letech, pak se tady velmi často brojilo a do dnes brojí proti například etnickým skupinám, různé, s různými národy, může někdo se cítit znepřátelen a může vytvářet kavárnu tímhle tím způsobem. No, prostě já si myslím, že kavárna je fajn prostor a neměl by se devalvovat ani v rovině slova tímhle tím způsobem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nemohla třeba taková kavárna, ať je kdekoliv, sloužit třeba právě k nějakým věcným diskusím, argumentům?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No, to je, a to je její skutečný smysl. Takže ono vlastně je to, je ten termín i pseudo, vlastně možná ani vůbec nemá hlavu a patu ve skutečnosti.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pojďme k dalšímu tématu, pane Kosatíku. U příležitosti výstavy Bohuslava Reynka vyšla Bible ilustrovaná reprodukcemi grafik tohoto umělce, jde o dosud nepublikovaný soubor 105 grafik tohoto výtvarníka. Zaujal vás tento projekt? Čím?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No, zaujalo mě to samozřejmě, tak vždycky když se téma Bible dostane do veřejného prostoru a to u nás nebývá každý den, tak je to důvod k radosti, poněvadž ne, nebudu tady, nebudu tady říkat nic nového, když jenom tak maličko připomenu, že je to nejdůležitější kniha našeho kulturního okruhu a že vlastně s ní stojí a padá každodenní život, ať už si to člověk uvědomuje nebo ne. A bývaly doby kdy, když jste přijela do hotelu, tak tam ještě ne, nejsou tak dávno, tak tam nebyla povinná televize na zdi namontova..., přišroubovaná, ale byla Bible v nočním stolku, to už dneska zní...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale existuje to.

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
Jako..., jo, e, e, existuje to...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Třeba v Německu...

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
... Němec, no jistě, no a v ame..., a tak dále, ale u, u nás poměrně zřídka. Setkal jsem se s tím nedávno v Prostějově a užasnul jsem, jestli ty tam, říkal jsem si, jestli to tam nezapomněl nějakej Američan. Pardon.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Představte si, posledně jsem vedle Bible našla i knihu o Budhismu v hotelu.

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
To je neobyčejně tolerantní...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
A nemám nic proti tomu, ale když se vrátím k té Bibli, Reynek, víte, mně na tom, mě to dráždí, no, ta...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čím?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No, že, že ta knížka stojí v levném vydání 7 a v takzvaném luxusním vydání 65 tisíc, to je, to je trošku zvláštní. Z toho podle mě teda plyne, že četba už tam není na prvním místě, ale, že tedy z toho vzniká cosi jako, a nechci se nikoho dotknout, jako parfém, nebo drahá bonboniéra, nebo tak, čili, cosi, co je v rozporu s tím původním zadáním a přiznám se teda, že mě dráždí u to samo pojmenování Bible Reynek, to je jako kdybyste řekla Vojna a mír Pepík, nebo, jo, ne, nechci to vulgarizovat ale to, ten název je prostě dán už tisíce let je prostě hotovej a vy když se k tomu takhle někdo přidává, tak to ne věstí nic dobrého.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vaše léto bude, co se týče knih, ve znamení tvůrčího psaní, nebo spíše odpočinku?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No, tohle bude spíš, no, tak ono i tím psaním se tak nějak dá občas odpočívat, když je to radostný. Já jsem, pokud jde o ten běžnej rok, docela letos vydrncanej z cestování, tak já bych si přál, abych nemusel nikam jezdit a, abych zůstal spíš na místě, pokud se ptáte na toto. Nevím teď jestli správně rozumím.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Měla jsem na také na mysli, jestli třeba budete pokračovat, nebo v přípravě další knihy? Mimochodem je tady dotaz opět na České století.

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
A čeho se týká?

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V jaké je fázi, nebo jestli bude pokračovat?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
Bude pokračovat na podzim, má, je, je to pořád celou dobu stejné, není tam žádná změna, jediné, co ještě není hotové, je natočení toho úplně posledního dílu o rozpadu federace. Jinak ty předchozí, které ještě nešly v televizi, tak už jsem všechny viděl a, a pokud by to posluchače, nebo posluchačku zajímalo, tak za sebe osobně bych si troufal doporučit zejména díl o vzniku Charty 77, protože ten vlastně jedinej z celýho toho seriálu nepojednává o standardní politice, nesedí tam pánové v sakách, proti jiným pánům v sakách, ale je to ta politika zdola, prostě disidenti proti policajtům. Ale je to politika a, akorát, že teda všichni skoro mají dlouhý vlasy a, a někdo je pořád chce mlátit pendrekem. Ale je, je, je, podle mě silnej příběh. Jestli to takhle může člověk říct.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A je pro vás tedy psaní i svým způsobem odpočinkem?

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
No, říkám, může být, když, když dokonce, no ono je to riskantní, když si to člověk, když si při tý práci obrazně řečeno zpívá, tak to taky může znamenat, že je úplně vedle, to se vždycky pozná až na konec.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pavel Kosatík, spisovatel a publicista, host dnešního Jak to vidí. Děkuji a přeji vám krásné léto.

Pavel KOSATÍK, spisovatel, publicista
--------------------
Děkuju, vám taky a na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou. V pondělí se, milí posluchači můžete těšit na právníka Josefa Baxu, předsedu Nejvyššího správního soudu. Příjemný den i nadcházející víkend všem přeje Zita Senková. Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: Pavel Kosatík , zis
Spustit audio