Přepis: Jak to vidí Ivan Hoffman – 13. dubna

13. březen 2017

Hostem byl komentátor Ivan Hoffman.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den přeje Zita Senková. Vítám vás u pravidelné půlhodiny názorů našich stálých hostů. Dnes se dozvíte, "jak to vidí" komentátor Ivan Hoffman. Posílám pozdrav dobrého rána do zlínského studia.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Také srdečně zdravím vás i posluchače ze Zlína.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji. Jak komentátor Deníku vidí druhou kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta, jeho motivaci i šance? Co ukázal sjezd sociální demokracie, a proč polská vláda brojí proti svému krajanovi v Bruselu? Připojte se k poslechu a dozvíte se názor dnešního hosta. Prezident Miloš Zeman bude znovu kandidovat na post hlavy státu. Vy jste to předpokládal, pane Ivane. Co vás utvrzovalo v tom, že se pan prezident rozhodne obhajovat svou funkci pro příští prezidentskou volbu?

Čtěte také

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Tak předpokládal jsem, že bude mít přesně ty důvody, které nakonec i on sám zmínil. Za prvé, že bude cítit důvěru lidí, kteří mu říkají, že by tak měl učinit, že by měl pokračovat, no a ten druhý důvod je, že ho to prostě baví. To je na něm vidět. Miloš Zeman vlastně nikdy, v celé své politické kariéře neměl důležitější pozici, důležitější funkci a tak, pokud mu to zdraví dovolí, tak by bylo nelogické, kdyby se jí zřekl nebo vzdal.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V současnosti se těší pan prezident důvěře více než poloviny národa. Miloš Zeman je považovaný za favorita přímé volby. Co může podle vás sehrát při rozhodování voličů klíčovou roli? Od čeho se podle vašeho názoru bude odvíjet výsledek příští prezidentské volby v lednu 2018?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, většina lidí se snaží analyzovat prezidentovo působení v jeho funkci. Dávají dohromady, co říkal před volbami, co z toho se splnilo, jakým způsobem uspěl nebo naplnil předvolební sliby. Ale já mám pocit, že od tohoto se úplně ta jeho pozice odvíjet nebude. Myslím si, že to základní, co asi funguje, je jakási, jakási chemie. Miloš Zeman byl původně, když si ho člověk pamatuje zamlada, liberálem, byl to elitář, člověk břitký bonmotů a on se postupně během života stal, nejprve teda sociálním demokratem, no a nakonec mám pocit, že je mluvčím lidí, kteří, kdybychom to řekli s Václavem Havlem, cítí, že naše země nevzkvétá. Je prostě hlasem těch, kteří nejsou úplně spokojeni s tím, co se děje a když Miloš Zeman kritizuje poměry a musím říct, že kritizuje i věci, za které nese nějaký díl odpovědnosti, no, tak lidé s ním souzní a mají pocit, že on je teda tím jejich hlasem. No a takovým důležitým bonmotem, který použil, anebo výrokem, který použil Miloš Zeman během té první své prezidentské kariéry, byl výrok, když řekl, že "tato země je naše". To si málo lidí uvědomuje, že je to v podstatě banalita, věc, kterou za normálních okolností by si nikdo ani nevšiml, ale lidé v něm vidí člověka, který hájí ten jejich, ten jejich zájem, tu jejich obavu, vyjadřuje prostě ten jejich, ten jejich strach a říká, že se s tím musí něco udělat, no a já mám pocit, že od tohoto spíš se odvíjí, řekl bych, sympatie těch, kteří Miloše Zemana mají rádi. Naproti tomu samozřejmě je hodně lidí, kteří, kterým nevyhovuje, kterým vadí, ale není jich mnoho a i ti někdy v některých situacích říkají: "Já sice Miloše Zemana nemusím, ale v téhle té věci mně mluví z duše, říká to přesně. To znamená, jeho bude velice těžké porazit právě z toho důvodu, že, že on nemá za sebou nějaké konkrétní výsledky, kvůli kterým by ho lidé dávali, kvůli kterým by ho znovu volili, on nemá odpovědnost za zahraniční politiku, jenom občas něco, něco k zahraniční politice řekne, nemá odpovědnost za vládu. Zde vládne kabinet a návrhy zákonů, které vetuje, tak ho poslanci přehlasují. To znamená, on vlastně skoro ničeho konkrétního ve své funkci nedosáhl, ale, ale spřátelil se s velkým množstvím voličů, kteří ho budou volit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak tedy podle vás naplnil své sliby, které dal v tom roce 2013, respektive, co sliboval v předvolební kampani?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Tak lidé si všímají, že sliboval, že dá do pořádku Ústavní soud, že bude provádět, že bude podporovat ekonomickou diplomacii. To bylo víc takových obecných věcí, které se mu v některých případech splnily. Současně ale slíbil, že bude společnost sjednocovat a každý vidí, že to k tomu teda doopravdy nedošlo, to, to, ta společnost je stále velmi ostře rozdělena na jeho odpůrce a sympatizanty, takže tam asi, asi neuspěl. Ale, jak říkám, to hlavní, ten pocit, že, že mluví za obyčejného člověka, tak to, to se mu podařilo bez ohledu na to, že mnoho komentářů, analýz velmi podrobně po celou dobu jeho prezidentství dokazuje a analyzuje, že vlastně se v něm lidi mýlí, že, že ve skutečnosti je jiný, horší, nejhorší. Ale lidé tomu nevěří, berou to jako takovou nepřejícnost od, od médií, od novinářů, kteří se s ním nemohou smířit, protože měli jiného kandidáta a ten nevyhrál. To znamená, tohle to vůbec nefunguje. Lidé si ten názor doopravdy dělají spíš z toho, jak jo, jak ho oni vnímají, než z těch analýz a navíc si musíme uvědomit, Miloš Zeman je politik do této doby, politik, který chodí mezi lidi, mluví s nimi. Jeho mítinky jsou, jsou plné, zaplňuje náměstí a všude, všude lidé přijdou, vyslechnou ho a mají pocit: "Ano, ten se nás neštítí, nevyvyšuje se nad námi, jde mezi nás." Vlastně se odlišuje od, od toho všeho, čím dnes politici trpí a co je jim vyčítáno. To znamená, tohle to jsou asi jeho, tohle to jsou asi jeho výhody.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte, že ostatní nebo jiní politici nechodí mezi lidi, své voliče nebo potenciální voliče?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Chodí málo a budou muset. To je jasné, protože ten trend je, ten trend je takový, že, že došlo k jakémusi uzavření se v bublině, kdy politici si vystačí sami mezi sebou, ale když se dívají potom na preference, tak vidí, že, že to tak doopravdy nestačí, že se něco změnit musí a mám pocit, že Miloš Zeman na to přišel o něco dřív než ostatní, ale, ale i ostatní budou muset prostě znovu hledat cestu, cestu k obyčejnému člověku, k voliči.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Když jste zmínil, pane Ivane, tu větu, kterou mnozí také kritizovali, že naše země je tedy naše nebo pro nás, naznačujete tím třeba téma té předvolební kampaně, ačkoli pan Zeman oznámil, že nechce vést nebo nebude vést žádnou osobní kampaň, také, že nebude odpovídat na případné výpady protikandidátů, dokonce se nehodlá ani účastnit televizních či rozhlasových debat. Co říkáte vůbec těmto slibům?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Je to strategie, kterou většina lidí, když si ho vyslechla, tak ne všichni s tím souhlasí, ale všichni se shodnou na tom, že to je chytré, že on vlastně nemá, proč by říkal, co bude dělat, když lidé se můžou podívat na to, co dělá a tak dál, tak to má svoji logiku. Za druhé, ve chvíli, kdy ten politik má vysoké preference, tak ... a jde do nějaké diskuse, kde špatně argumentuje, udělá nějakou chybu, teď to všichni rozmažou a vyjde z toho trapně. Tak to doopravdy nemá zapotřebí. To znamená, já myslím, že ta taktika, protože tady se jedná o taktiku, je jednoduše chytrá. Druhá věc je, že když se ptáte na tu konkrétní větu "tato země je naše" ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Tak on naráží na samozřejmě migrační krizi v Evropě. To se dá brát z různých pohledů. Podstatné je, že vlastně nemá pravdu. Tato země v pravém smyslu slova už není úplně naše, jsme vázáni množstvím smluv, které nás nutí reagovat určitým způsobem, nemůžeme si tedy dělat v dnešní Evropě úplně co chceme, pokud jsme součástí NATO, součástí Evropské unie. To znamená, on vlastně neřekl pravdu. Ta země není tak úplně naše, ale vyjádřil přání mnoha lidí, aby byla. Takhle, takhle jsem to asi myslel.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Když říká, že nepovede předvolební kampaň, tak vlastně nejsou jeho veškeré činy, výroky, kroky, vše, co učiní během vykonávání své funkce, svým způsobem kampaň? Nebo lze to považovat vlastně za druh kampaně?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Já myslím, že ano, že máte pravdu, že, že to tak je. On vlastně tu kampaň vede tím, že i když je v médiích a i když nic nedělá, tak tam stejně je, ale je to podobné jako v jiných zemích, kde je přímá volba a kde přichází protikandidát proti stávajícímu prezidentovi. Když se podíváme na moderní historii amerických voleb, tak téměř všichni prezidenti byli zvoleni i do druhého funkčního období, protože právě měli tuto obrovskou výhodu, že už vlastně si na ně lidi zvykli, viděli je, že těmi prezidenty jsou a neustále, neustále byli vidět, možná víc, než ti oponenti. To znamená, toto samozřejmě je jeden z důvodů, proč nemusí chodit do televizí. No a druhým důvodem, proč nemusí, je ten, že když se podíváme na poslední výzkum Masarykovy univerzity, tam médiím věří, anebo tomu, co je ve zprávách, v televizi, abychom byli přesní, věří pouze třetina lidí. To znamená, prudce se snížila důvěryhodnost médií. To znamená, Miloš Zeman, když, když v nich nebude, tak možná naopak si ještě tím i polepší.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaká je příčina vůbec toho poklesu, když jsme se dostali k tomu průzkumu. Já jen upřesním, že vlastně se to zkoumá od roku 2004. Zpočátku nedůvěřovalo novinářům 19 % dotázaných v tom průzkumu Fakulty sociálních věd a loni to bylo 46 % respondentů.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, oni dospěli k nějakým předpokladům, proč to tak je, co se vlastně teda stalo a kdyby se to mělo úplně zjednodušit, tak ty důvody hlavní jsou dva. Jeden je teda ten, že u nás si převážně levicové publikum nesedlo s převážně pravicovými médii. To znamená, média jsou politicky někde jinde anebo novináři, velká část novinářů, někde jinde, než je větší část občanů, tak to je jeden důvod a druhý ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A proč tomu tak je?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, souvisí to určitě s tím, že po změně režimu se novináři identifikovali s novými poměry, s ..., kdybych to měl velmi jednoduše říct, tak se rozhodli, že pomohou budovat kapitalismus a tomu zasvětili prostě své životy a teď se těžko teda přemění, předělají a nějaká další generace novinářů, kteří budou, dejme tomu, neutrální, nebudou, nebudou tak jednoznačně identifikováni s režimem, tak ta ještě nedorostla. Naopak dorůstají novináři, kteří se rovněž velmi silně, řekl bych, identifikují s tím, s tím, s těmi pravicovými ideály, demokratickými, svobodomyslnými. To můžeme říct různě, ale, ale rozhodně ta veřejnost se zase tak úplně s tím režimem neidentifikuje a tam, tam dochází k tomu, že si potom ten čtenář, posluchač, divák myslí, že novinář místo toho, aby ho suše informoval o tom, co se stalo, tak se ho snaží vychovat, že mu, že mu vlastně provádí jakési politické školení a chce ho, chce ho napravit a vyvést z jeho bludů a přivést na pravou míru a na to jsou lidi samozřejmě citliví. No a ten druhý důvod je právě ten, že, že novináři se tím pádem v pohledu mnoha, mnoha posluchačů, čtenářů, diváků nezastávají občanů, nehledají, nehledají příčiny problémů a nepoukazují na ně dostatečně, nýbrž je bagatelizují, obhajují ten stávající režim jako nejlepší ze všech, který jsme kdy měli, no a to samozřejmě vytváří propast mezi, mezi novináři a jejich publikem. Ale já bych k tomu řekl, že tam je, tam je toho víc. Studie zaznamenala, že, že stále víc jsou média bulvární, hodně, hodně respondentů v tom výzkumu podezírá novináře z úplatnosti a tady bych řekl, že nám, že nám teda docela křivdí a navíc hlavně mám pocit, že jsme někdy my novináři kritizováni za něco, co vlastně ta veřejnost poptává, což je například právě takové to mixování zpráv se zábavou, kdy, kdy prostě už to vypadá, jako kdyby, kdyby úplně lidem nestačilo to, že se dozvědí zprávu, ale potřebují se u toho ještě bavit, no, tak tam média vycházejí vstříc tomu, jak se, jak se mění společnost a tady, řekl bych, že jsme, že jsme kritizováno neprávem, ale to je můj pocit subjektivní.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mediální analytik Jaromír Volek z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, spoluautor studie, o které právě hovoříme, říká, cituji: "Nedůvěřující, co se týče médií, vztahu vůči médiím je člověk méně vzdělaný, se základním vzděláním, nezaměstnaný nebo v nejnižší příjmové kategorii. Zdá se, že došlo k tomu, že je nedůvěra vůči médiím manifestována jako výraz vůči společnosti establishmentu." Tolik citace jeho slov v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. Co to bude znamenat pro společnost a demokracii tento prohlubující se, ani ne rozpor, ale rozdílný postoj veřejnosti nebo části a médii?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Tak uvidíme. Teď žijeme v hlubokém míru a můžeme prostě o tom debatovat a všímat si toho, ale nějak, nějak není to, není to žádná nějaká výbušná, řekl bych, záležitost, která by mohla tu, tu společnost přivést do nějaké krize, ale ve chvíli, když se situace zhorší, tak pochopitelně vznikne, vznikne averze vůči, vůči způsobu, jak se vládne, no, tak pak to nemusí dopadnout dobře. To znamená, asi se to nedá podceňovat, ale, ale zase v dnešní době docela, řekl bych, zatím nežijeme v nějakém neklidu, že, že lůza vtrhne na barikády a ti, ti chytří se budou ukrývat ve sklepech, tak to, to, nic takového nehrozí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vraťme se ještě k rozhodnutí pana prezidenta ucházet se opět o post hlavy státu. Jaký kandidát má proti němu šanci z vašeho pohledu? Čím by ideální protikandidát musel oslovit voliče Miloše Zemana?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Určitě, určitě v té přímé volbě bude mít Miloš Zeman četné vyzyvatele a já stále si myslím, že ještě se nějaká zajímavá jména objeví a když říkám zajímavá jména, tak tím myslím, že objeví lidé, kteří budou mít i zajímavou nějakou představu nebo, nebo nabídnou něco zajímavého, to uvidíme, ale je to, je to volba, ve které, pokud nikdo nevyhraje v prvním kole, tak přijde kolo druhé a pokud bude mít Miloš Zeman doopravdy silného soupeře, tak jsou, myslím, karty rozdány, jsou, jsou, je ta situace otevřená, ty karty nejsou rozdány úplně jako beznadějně, že by všechny držel Miloš Zeman, to určitě tak nebude. Bude zajímavé sledovat také, jak v té situaci, když už bude znám výsledek prvního kola, tak co se potom stane, protože za relativně krátkou dobu lze voliče mobilizovat k rozhodnutí, které prostě se těžko předem předjímá. Když se vrátíme k té minulé volbě, tak tam vlastně vznikla strašně zvláštní volba dvou kandidátů, z kterých každý byl jiný, každý měl spoustu nepřátel a to tak vůbec nemusí být teď. Protikandidátem Miloše Zemana nemusí být člověk kontroverzní, budící vášně. Může to být úplný, úplný kliďas, který se lidem najednou bude líbit. Když si všimneme, jak vypadala popularita různých politiků u nás, tak velmi často se vysoké popularitě těšili lidé nenápadní, úředníci, bankéř, to, to, to je fenomén, který je zde u nás přítomen. Může se stát, že proti Milošovi Zemanovi nakonec bude kandidovat někdo, kdo se bude lidem jevit jako, jako dobrý prezident a bude jeho úplným protikladem. Tak to se nechme překvapit, to ještě může být všelijak, ale jaké konkrétně by měl mít vlastnosti, to si, to si úplně přesně představit neumím, ale ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná spíše nabídku, co by měl prezident, ať už to bude Miloš Zeman nebo jiný kandidát, nabídnout voličům?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Když se podíváme do Francie a vidíme Macrona, který nabízí Francouzům evropanství, Evropskou unii, plus k tomu samozřejmě všechno možné jiné a teda čelí vlastně tomu, tomu nacionalismu, vlastenectví, někdo řekne populismu, tak, tak vidíme, že najednou v té francouzské společnosti mnoho lidí si říká: "No, než jít do nějaké divočiny, tak tohle to je prostě sázka na jistotu." A ta jeho hvězda stoupá a je s tímto programem docela populární, ale u nás vlastně to takhle vyostřené není. Těch témat, o kterých se bude rozhodovat, je víc. Postavit tu kampaň jenom, jenom na evropanství, to asi, to asi by samo o sobě nestačilo. Navíc, když se podíváme na průzkumy veřejného mínění, jaká je důvěra občanů v Evropskou unii, tak, tak to momentálně není úplně valné. To znamená, těžko si představit nějaké, nějaké obecné téma, které by mohl nabídnout jiné než Miloš Zeman. Pokud ten protikandidát řekne: "Souhlasím se stávajícím prezidentem, že tato země je naše," no, tak tím vlastně ale je až druhý, už se opakuje, taky to není žádná, žádná výhoda v soutěži se opakovat po protikandidátovi, tak tady je doopravdy, doopravdy těžké. No, jsem rád, že nejsem kandidátem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Bohuslav Sobotka obhájil post předsedy sociální demokracie. Ještě před volbou na brněnském sjezdu žádal o silný mandát, dostal 67 % delegátů ... hlasů delegátů. Jaký vzkaz vyslala členská základna svému staronovému předsedovi? Byl zvolen už počtvrté v řadě.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Do kopce se nepřepřahá, to je jasné, to sociální demokraté, kdyby se vzdali Bohuslava Sobotky, tak by tím mnoho nezískali hlavně, hlavně proto, že nemají za něj žádnou nějakou jasnou náhradu. Do budoucna se spekuluje, že by jednou mohl nahradit Bohuslava Sobotku Lubomír Zaorálek. To je zdatný řečník, politický rutinér, chytrý chlap, prostě toho si člověk umí třeba představit, ale, ale není to zase charismatický lídr, který by těsně před volbami mohl zásadním způsobem přitáhnout voliče. Je potřeba si uvědomit, že sociální demokraté doopravdy nejsou v dobré situaci, protože za prvé mají dluhy ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říkáte, do kopce se nepřepřahá.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
No, ubývají jim nejen voliči, ale ubývají jim také členové a to, to všechno dohromady nevytváří předpoklad pro, pro nějaký klidný spánek, jo, budou to mít těžké. Je to strana zavedená, která vlastně z těch všech posledních zůstala a řekl bych, že voliči v těch minulých volbách si sociální demokraty nechali a dali jim, dali jim ještě šanci. Kromě ostatních stran, které, které prostě prudce propadly v preferencích, tak sociální demokraté vyhráli, ale je potřeba si uvědomit, oni vyhráli, kromě jiného proto, že slibovali udělat něco s církevními restitucemi, pak s nimi neudělali nic. Prostě slíbili, slíbili něco, co v té době lidé chtěli slyšet, ale pak o tom přestali mluvit kvůli tomu, že mají ve vládě koaliční partnery, jejichž zájmy také musí zohlednit a tak dále, ale teď před volbami nic takového silného, nějakou silnou kartu podle mě nemají, protože ukazuje se, že ani ta sázka na progresivní zdanění bohatých jim úplně nevychází, protože ani se nedovedou domluvit, kdy je člověk bohatý, jestliže má 50 tisíc, 70, 90. Podobně jim nevychází sázka na nějaké, na nějaké sociální jistoty, které by chtěli zavést, protože ten volič není jenom příjemce dávek, ale současně je plátce daní a říká se: "Kde na to vezmu, proč to mám platit z daní ..." a tak dál. Těžko se jim hledá nějaká silná karta, něco, co by, co by bylo schopné konkurovat Andreji Babišovi a jeho ANO, které má 32 %, oni mají 15, tak v takové situaci doopravdy se nemění předseda. Tady spíš je předpoklad, že pokud by dosáhli slušného výsledku, ale nevyhráli, tak pak mohou svého předsedu obětovat a vstoupit do koaliční vlády s vítězem, s jiným lídrem. To je třeba taková, taková možnost. Možná, že si ho nechali Bohuslava Sobotku, aby ho pak mohli obětovat. To je těžko říct.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pánové Bohuslav Sobotka a jeho statutární zástupce Milan Chovanec řekli o víkendu, že pokud sociální demokracie nevyhraje a nebude si moct diktovat podmínky, tak bude raději v opozici. Svůj mandát minulý týden obhájil předseda Evropské rady Donald Tusk, podpořily ho všechny země Evropské unie kromě jeho domovského Polska. Co konkrétně mu vládní strana Právo a spravedlnost vyčítá? Proč odmítla svého krajana podpořit?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Tak to jsou důvody, kterým, mám pocit, že vůbec nemůže zbytek Evropy rozumět. Ten konflikt se traduje od vyšetřování letecké havárie, kde zahynul, prostě kde zahynula celá polská elita, včetně prezidenta.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tehdejší prezident a včetně, ano.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Donald Tusk prostě je bratrem zesnulého prezidenta, od té doby nenáviděn, protože podle něj to vyšetřování nezvládl a myslím si, že všechno bylo jinak a tohle to je naprosto osobní věc, která se promítá do nevraživosti konkrétních lidí, no a v dnešní době, kdy Evropská unie je s Donaldem Tuskem v podstatě spokojena, dokonce, když se sejdou, tak o něm hovoří jako o "našem Donaldovi", tam je slyšet prostě, že to je jiný Donald, než je Donald Trump a ... a tak si ho tak nějak považují, zvykli si něj, nechtějí, nechtějí ho měnit, ale, ale současně je zde ten problém, že pokud Poláci doopravdy splní to, čím hrozí, že odteď budou všechno vetovat, s ničím nebudou souhlasit, že budou prostě za takové permanentní potížisty, což doufám, že teda nakonec nebudou, ale je to situace nepříjemná, je to nezvyk, kdy proti, proti názoru a proti vůli vlády nebo země, ze které ten kandidát pochází, je zvolen a navíc takto jednoznačně. To prostě nebude dělat chvíli dobrotu, protože samozřejmě Poláci nechtějí úplně ztratit tvář, no, ale uvidíme, jak to dopadne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Konstatuje komentátor Deníku Ivan Hoffman. Já vám za to děkuji. Mějte se pěkně, na slyšenou.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku
--------------------
Také hezký den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zítřejší Jak to vidí bude patřit pohledu ekonomky Ilony Švihlíkové. Dobrý den přeje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: zis
Spustit audio