Přepis: Jak to vidí Erik Best – 9. listopadu

9. listopad 2016

Hostem byl americký novinář Erik Best.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Příjemný dobrý den přeje Zita Senková. Dnešním glosátorem je Erik Best. Dobrý den, vítejte.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Donald Trump míří do Bílého domu. Co to přinese Spojeným státům i světu? Poslechněte si analýzu dnešního hosta. Dobrý poslech. Řečeno s jistou nadsázkou, pane Beste, má Amerika to nejhorší za sebou nebo před sebou? U toho prvního mám na mysli nesmírně osobní a špinavou předvolební kampaň.

Čtěte také

Erik BEST, americký novinář
--------------------
To ještě nevíme, protože jak se dívám na monitor, tak klesají trhy a očekávám, že aspoň nějakou dobu to bude pokračovat. Otázka je, co bude dlouhodobější, to neznamená za 6 měsíců, ale spíš za 6 dní a jestli trhy přijmou Trumpa s tím, že bude to standardním prezidentem, anebo jestli se rozhodnou, že ne a že přináší obrovské nejistoty a nejasnosti.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Byl to souboj, jak se psalo, špatného s mizerným, neboli výběr ze dvou zel. Jeden anglický historik Roberts to popsal jako souboj mezi klaunem a podvodnicí. Proč právě vlastně tito dva lidé se utkali v tom finále?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
No, když člověk mluví takhle, tak to znamená, že hodnocuje ty osobnosti, ty osoby, a místo toho, aby vůbec mluvili o tom, co hodlají dělat, jakou mají politiku a myslím si, že to je součást té, té, toho problému tentokrát, protože místo toho, aby diskutovali kandidáti o tom, co hodlají dělat, tak většinou se média soustředily na to, jak vypadá, jak mluví, co mají ve skříňkách a ve skříňce a tak a tak dále, takže když se díváte jenom na tu politiku, tak máte jiný obraz a nemyslím si, že jsou to zvlášť špatní lidi v tom smyslu, že by byli nějak jiný, jiný než normální, normální Američan, ale každá strana se rozhodla tentokrát, že musí využít ty nejsilnější zbraně, aby porazily toho druhého a bylo to oboustranné, nebylo to jenom na straně republikánů.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to překvapení pro vás takové vítězství Donalda Trumpa?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Já jsem včera v Blesku předpověděl, že tak to dopadne, takže z tohoto hlediska ne, ale opravdu si myslím, že média, zvlášť v Americe to špatně odhadla. Nevím, jestli záměrně Trump říká, že průzkumy byly zmanipulované. Je taky otázka, jestli voliči vždycky přiznávali, pro koho hodlají volit a ale je problém, protože nám do hlavy tlučili rok, skoro rok a půl, že Trump je špatný člověk, bude špatným prezidentem a najednou toho člověka máme jako prezidenta a jak říkáme my v Americe, že povede svobodný svět a to znamená, že ta, to neočekávaná událost je o to větší, protože nám říkali celou dobu, že nesmí vyhrát. Nejenom, že nevyhraje, ale že nesmí. Prezident Obama několikrát opakovaně říkal, že, že je Trump nezpůsobilý se stát prezidentem a co řekne dneska, zítra, že je stále nezpůsobilým? Anebo už není? A co se změnilo během těch 24 hodin?

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Trump se vedl mnohem lépe vlastně, než předpovídaly ty předvolební průzkumy. Ovládl nejenom ty tradiční republikánské bašty, zase Hillary Clintonová ty demokratické, ale Donald Trump kromě toho získal i většinu klíčových států, včetně Floridy a Ohia. Zřejmě ani on sám nečekal takový úspěch. Co myslíte, Eriku? Co nakonec rozhodlo, když se podíváme možná i na to, kdo volil Donalda Trumpa. Například podle analýzy CNN byla rozhodující skupina voličů ve věku mezi 50 a 46, 64, pardon, lety.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Průzkumy říkaly celou dobu, že většinou jenom naštvaní bílí muži podporují Trumpa a evidentně to není pravda, nikdy nebyla, nebyla pravda a v tom je ten problém. Já jsem vždycky říkal, že jsou dvě otázky klíčové. Ta první otázka je, jestli můžeme věřit průzkumům a evidentně příliš ne, protože dopadly jinak. A ta druhá, druhá otázka a je už zodpovězená otázka, a ta druhá otázka je, jestli Trump je opravdu kandidát, který jde proti establishmentu. To znamená, jestli opravdu Republikánská strana si ho nepřála a i nadále svým způsobem ho nebude chtít, anebo jestli jenom našli způsob, jak nás balamutit, nám přesvědčit, nás přesvědčit, že bychom měli si vybrat člověka, který jde proti establishmentu, ale ve skutečnosti třeba nejde proti establishmentu, protože ty strany většinou vědí několik let dopředu, koho chtějí. To neznamená vždycky, že ten kandidát vyhraje v primárních volbách, ale většinou ano, že vědí dopředu. Tentokrát to vypadalo tak, že má vyhrát Bush, když byl vyloučen, tak přišel Trump a Republikánská strana nás přesvědčovala, že ho nechce. Bushovi nebyli na straně Trumpa, dokonce prohlásili, že hodlají volit Clintonovou a otázka je, jestli to nebyla, nebyl trik, jak získat hlasy těch voličů, který právě Bushe nechtěli, ani Clintonovou, ani Bushe a stále ta otázka existuje. A je stále důležitá, protože my nevíme, jak bude postupovat Trump, až bude prezidentem, anebo dokonce dneska, zítra, pozítří, protože ještě zbývají 2 měsíce, než se stane prezidentem, a jestli opravdu se bude chovat jako člověk, který jde proti establishmentu, anebo jestli se stane dalším Bushem, dalším Obamou a bude provádět podobnou politiku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Může jít proti establishmentu, když republikáni obhájili většinu v Senátu?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Částečně asi ano, protože prezident je ten, kdo rozhoduje, jak poslat bombardéry, a Obama tento rok, málokdo to ví, ale tento rok jenom v letošním roce Obama poslal bombardéry do 7 států. To znamená, že bombardoval 7 států a prezident to může, může změnit. A určitá skupina neokonzervativců v Republikánské straně určitě bude proti, ale prezident Trump by to teoreticky mohl změnit a to je právě ta otázka, jestli hodlá změnit tu politiku, kterou mimochodem už kritizuje i čeští, kritizují čeští politici, Lubomír Zaorálek tu politiku minulý týden kritizoval. Takže otázka je, jestli to myslel vážně, anebo jestli se stane prezidentem establishmentu a bude dalším Bushem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co bude s dalšími nebo s tím, to zanechává Barack Obama, mám na mysli teď konkrétně zdravotnickou reformu, zákaz vůči ní, klimatickou dohodu. Jak chce Donald Trump dál postupovat?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
To taky je otázka, protože nevíme, jestli to myslí vážně. Konkrétně zdravotnictví tam možná bude nějaká snaha více privatizovat ten systém. Otevřeně se o tom mluví, není, není jasné, do jaké míry to myslí. Myslím si, že zdravotnickým pojišťovnám to víceméně teď vyhovuje, ne ve všech státech, ale do určitý míry ano. Takže není, není, není příliš jasné, co se týče dalších věcí, Ústavního soudu a tak dále, tak opravdu bude mít možnost více ovlivnit tu současnou politickou scénu než standardní politik, který přišel, třeba paní Clintonová, to je ta změna může být podstatně větší, ale zase my nevíme, jestli to opravdu myslí vážně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Bude, pane Beste, Donald Trump lepší než by byla Hillary Clintonová?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
To nevím, dokonce, kdybych byl zastáncem pana Trumpa, bych to možná nemohl říci, protože já se snažím se na to dívat s nadhledem a to znamená, že pro mě spíš ta otázka je, jestli chceme pomalejší pokles Ameriky, anebo rychlejší pokles. Paní Clintonová představuje pokračování toho existujícího procesu, což je takový pomalý pokles, to znamená, že Amerika se stahuje ze světa do určité míry v jiným smyslu, více je angažovaná třeba na Blízkém východě, vyvolává konflikt s Ruskem, do určitý míry taky s Čínou a paní Clintonová by v tom pokračovala. Je možná riziko nebo jak to mám nazývat, že se to urychlí za, za Trumpa v tom smyslu, že ten pokles bude jasnější, rychlejší, finanční trhy ho nepřijmou například a opravdu můžeme zas začít pochybovat o pozici dolaru ve světě, což je klíčový, klíčový moment. Taky ale to může dopadnout tak, že, že ten pomalejší poklesu bude pokračovat, protože když Trump přijde tento týden, příští týden, za měsíc a řekne, že nehodlá provádět takové razantní změny, tak může, může ten rozdíl mezi Trumpem a Clintonovou být vlastně minimální.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Viděl jste mezi těmi uchazeči v boji o BíLý dům kandidáta, který by na rozdíl od těchto dvou ten pokles minimálně přibrzdit, ne-li zastavil?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
To ne, nevidím. Samozřejmě víc o tom mluvil Bernie Sanders a kdyby do určité míry kdyby prováděl tu politiku, kterou slíbil, tak by možná ten pokles o něco zbrzdil, když kandidát nebo bývalý kandidát na prezidenta vystupuje v televizi a prohlašuje, že obchodní model Wall Street je podvádění, tak to je silná káva. A kdyby opravdu se snažil s tím podvodem, podváděním něco udělat, tak umím si představit, že by opravdu změnil byznys v Americe, ale ten zbytek kandidátů si myslím, byli ještě mírnější než Clintonová nebo, nebo Trump.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Někteří se ptají, jestli ten obraz Spojených států, jak je často prezentován, není příliš, řekla bych, až apokalyptický, jestli je ta situace ve Spojených státech opravdu tak dramatická a vážná.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
No, tak asi máte na mysli Trumpa, protože pokud vím, paní Clintonová o tom takhle nemluví a naopak Obama popírá to, co říká Trump a říká, že Amerika je na tom velice dobře, že má nízkou nezaměstnanost a tak dále. Záleží na to, jak, jak, jak to, jak to vezmete. Jestli akceptujete, že ta politika existující, která je tam už 40 let, je prospěšná, tak nemůžete souhlasit s tím, že nějaký, je nějaký velký problém. Ale jestli jako Trump tvrdí, že ta politika za posledních 30 let je špatná a bude jenom horší, pokud v tom pokračují, pokračujem, tak z určitého hlediska může ten pohled, a pokud, neumím to vyslovit, může to být velice nepříznivé.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je ten výsledek volby, lze ho považovat za nějaký vzdor vůči stranickým ideologiím? Přijde mi, že vlastně zatímco v Evropě i například u nás je docela hodně politických stran, až mnoho, tak tam jsou vlastně dominantní dvě, dvě hlavní politické strany.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
To je pravda a to je zajímavé, protože Trump je v silnější pozici než někteří politici v Evropě, protože on teď má tu většinu. A zatímco třeba pan Babiš nebo pan Zeman, pan Zeman do určitý míry má většinu, takže on má podobnou opozici, i když má nižší pravomoce, ale pan Babiš chce do určitý míry totéž, co chce Trump nebo mluví podobně, ale má jenom 30, 35 %, takže z tohoto hlediska Trump možná ze všech těch odpůrců současného systému má nejsilnější pozici, možná momentálně ve světě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co je vůbec podstatou toho fenoménu Trumpa, trumpismu, jak se říká? Na počátku své kandidatury byl považován za jakéhosi až exota, atrakci, ani média, ani establishment vlastně nebyly na něj jaksi připraveni.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
No, já si myslím, že možná nejlepší kniha nebo třetí bible musí být asi na prvním místě. Jedna z nejlepších knih je True Believer, Opravdoví věřící. Nevím přesně, jak se to překládá, ale ten, ve světle proč lidí se připojí k takovým hnutím, a myslím si, že Babiš představuje právě ochránce a stejně jako Obama před 8 lety, stejně jako on vyslovil, oslovoval voliče na druhé straně politického spektra, Trumpovi se dokázal udělat totéž na, na republikánské straně a je to obdivuhodné, protože není to na první pohled člověk, který by mohl vzbudit takovou, takové nadšení u voličů.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Právě přichází zpráva, podle které Donald Trump se stává 45. prezidentem Spojených států a očekává se jeho vystoupení před svými voliči. Co všechno je teď tedy, pane Beste, ve hře? Někteří se ptají, promiňte, jestli nastává jakýsi soumrak liberální Ameriky?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Myslím si, že záleží na tom, jak Demokratická strana a jak současná administrativa ho přijme. Já jsem slyšel svého velvyslance v televizi a prohlásil, že bude mírné předání moci, a pokud se to stane a pokud se Trump uklidní, tak si myslím, že ta současná situace víceméně může pokračovat. Bude nějaká nervozita na trzích, ale jestli bude vůbec náznak toho, že současná administrativa ho nějakým způsobem nehodlá přijmout, nebo hodlá, jak se to říká, klást ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nějaké překážky.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
... překážky, tak to může vyvolávat nejenom doma nejasnosti, ale ve světě, protože čeští politici do určité míry budou sledovat to, co dělají proti hráči v Americe, to znamená, jestli tady pan Hamáček prohlásil, že pan Trump představuje hrozbu pro svět a pro bezpečnost, tak bude muset buď v tom pokračovat, anebo to brát zpátky a to bude asi dělat podle toho, jak bude mluvit Obama a Demokratická strana.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zastavila bych se ještě u americké společnosti. Eriku Beste, nebude se ještě více polarizovat, protože ta kampaň ji podle všeho ještě více rozdělila, prohloubila. Jak se vlastně teď ta poražená část voličstva, voliči Hillary Clintonové, sympatizanti vlastně vyrovnají s Donaldem Trumpem v Bílém domu?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
To nevím. Záleží na tom, do jaké míry platí to, co bylo dříve, že Američané přijali toho prezidenta, i když ho nechtěli. A ten problém zase, média nám říkaly celou dobu, že vyhraje paní Clintonová a že je dokonce naší občanskou povinností volit paní Clintonovou. A když média mluví takhle, vyhraje někdo jiný, vyhraje Trump, no, tak najednou je, je problém. Jak budou postupovat média? Budou, přijmou toho nového prezidenta a budou s ním zacházet normálním způsobem, anebo jestli stále budou hledat každou chybičku a pokračovat v tom, jak ho kritizovaly předtím. Takže si myslím, že média a byznys do určité míry bude mít velký vliv na to, jak normální občan se k tomu postaví. Ale trošku mám obavu, že ta situace bude podobná jako před volbami, to znamená, že bude rozpolcená Amerika a že část toho Trumpa nepřijme, a to znamená, že ta nejistota bude o to silnější.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ovlivní výsledek amerických voleb, pane Beste, více než jindy, jak bude vypadat svět v budoucnu? Budou se třeba Spojené státy pod Donaldem Trumpem, který právě předstoupil se svojí rodinou před voliče, méně angažovat ve světových záležitostech?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
To je těžká otázka, protože když Trump měl projev o zahraniční politice, tak v jedný větě tvrdil, že, že se Amerika stahuje ze světa a v druhé větě řekl, že musí mít nejsilnější armádu a že hodlá do toho investovat ještě víc a víc peněz a pak říká, že hodlá zrušit tu politiku vývozu demokracie a pak říká, že hodlá stabilizovat situaci na Blízkém východě, takže není, není vůbec jasné, jak, jak on to myslí a tím pádem je trošku, je vlastně nemožné to předpovídat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže není příliš čitelný.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Vůbec není a myslím si, že to je jeho styl, jeho styl. On to udělal záměrně a myslím si, že z tohoto hlediska byl to, bylo to, byl to geniální tah. A bohužel ale znamená, že nevíme, co přijde potom.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Už Trumpovi k jeho vítězství pogratulovala například Marine Le Penová, šéfka francouzské fronty, Národní fronty, Front National, také pozitivní reakce přicházejí z Německa od Alternativy pro Německo, této formace. Posílí jeho vítězství, vítězství jeho politiky, politiky podobného ražení třeba konkrétně v Evropě?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Určitě krátkodobě, to, to, už vidíme, proč to nebyla paní Merkelová, která byla první, která ho pogratulovala ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ne, ta negratulovala.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Ale dlouhodobě nevíme, protože opravdu nevíme, jak bude postupovat. Je možné, že se stane dalším Bushem a budeme kritizovat jeho politiku úplně stejně jako jsme kritizovali tu vojenskou zahraniční politiku Bushe.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Donald Trump v kampani chválil ruského prezidenta Vladimira Putina jako dobrého vůdce. Jak si představit možnou další spolupráci právě mezi Washingtonem pod Trumpem a Moskvou? Co byste řekl?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Myslím si, že nejdůležitější je, jak se bude chovat současná administrativa během těch dvou měsíců, než nastoupí Trump, protože Obama může se snažit do té doby o něco vylepšit vztahy s tím, že asi v tom pak bude pokračovat Trump, anebo naopak může podléhat tlaku ze strany Demokratické strany a přitvrdit do té doby, a to znamená, že situace na Ukrajině a v Sýrii je nejasná. Nevíme, co přijde během následujících dvou měsíců a samozřejmě potom, jak už opakuji asi popáté, nevíme, co udělá. Trump tvrdí, že nezná planetu Putina a nevíme vlastně, do jaký míry tam bude nějaká, nějaká společná akce, společně, společná řeč.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Přijde mi, pane Beste, že třeba pro vás, jak hodnotíte Donalda Trumpa, je to jedna docela velká neznámá.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Je to tak. Já umím si představit, že přijde a začne opravdu opravovat nějaké chyby v americkém politickém systému a tím pádem bych já jako volič, jako Američan bych to podpořil, ale i když jsem spíš republikánským voličem, tentokrát jsem nevolil, ale spíš jsem republikán, to neznamená, že vítám prezidenta Trumpa, protože to přináší takovou nejistotu, že já jako obchodník, investor, otec nevím, co to znamená. Každý si váží jistoty a my jsme v situace, kde ty nejistoty zvlášť, když pochází z Ameriky, maj obrovský, obrovský význam a pro mě ta představa třeba, že dolar přestane mít takovou váhu ve světě, to je skoro nepředstavitelné. Ty změny můžou být obrovské.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Burzy se otřásají, padl nejenom americký dolar, padá i kanadský a mexické peso.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Ale to může být jenom krátkodobé a to by mě tolik neznepokojovalo, ale když to bude trvat déle a opravdu trhy se rozhodnou, že ten člověk je nebezpečný, no, tak to znamená, že můžeme očekávat delší dobu nejistotu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak už tady, myslím, zaznělo, Trump je známý svým izolacionismem. Bývalý hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu se dokonce domnívá, že recese způsobená vlnou protekcionismu by v Evropě mohla vést až k bankovní krizi.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Je to určitě možné. Záleží na tom, jestli ten člověk to vyslovit předtím, než byl Trump zvolen nebo poté, protože opravdu byli novináři a analytici, kteří předpovídali katastrofickou scénu a scénáře, aby, aby způsobili na voliče, aby ho nevolili, aby Trumpa nevolili. Teď možná budou muset změnit tu rétoriku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Evidentně Trumpa voliči většina zvolila, co je jeho tedy pozitivní deviza tohoto muže?

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Jak já si myslím, že to řekl velice hezky bývalý prezident Václav Klaus, říká, že s paní Clintonovou víme přesně, co dostaneme, a u pana Trumpa je aspoň nějaká možnost, že se něco změní, a myslím si, že to je klíčový moment i pro americké voliče. Prostě vědí, co mají očekávat od paní Clintonové a doufají, že dostanou od pana Trumpa něco lepšího.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A co bude s Hillary Clintonovou? V poslední televizní debatě vyhrožoval Trump, že by měla jít do vězení kvůli emailům, které používala ty soukromé k pracovním účelům.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Právě to je jeden z těch momentů, o kterých jsem mluvil. Opravdu záleží na tom, jestli Trump přijde a řekne, že hodlá v tom pokračovat, hodlá opravdu stanovit, otevřít vyšetřování a tak dále, anebo jestli se s ní smíří. Možná může jí dát amnestii nebo něco, jak to udělal Ford, když nastupoval po Nixonovi.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Erik Best, americký novinář a vydavatel, a jeho pohled na 45. amerického prezidenta Donalda Trumpa. Děkuji vám za to.

Erik BEST, americký novinář
--------------------
Děkuji taky, na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zita Senková se těší zítra na slyšenou s Andorem Šándorem. Dobrý den.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: zis
Spustit audio