Přepadený Sherlock Holmes! Viktor Preiss oslavil narozeniny ve vysílání Dvojky

13. březen 2015

Dnes má narozeniny herec Viktor Preiss. Už ve čtvrtek mu v Přepadovce Odpoledne s Dvojkou pogratuloval Václav Žmolík. Naživo. Viktor Preiss totiž právě v Českém rozhlase natáčí.

V živém vysílání se Viktor Preiss svěřil, že Český rozhlas je pro něj vzácným. Aktuálně tu natáčí fiktivní rekonstrukci přímého přenosu z června 1939, kdy Václav Talich dirigoval v Národním divadle filharmoniky.

„Je to pokus o určitou studii vlastenectví a toho, jak se má člověk při hrozbě totality vyjádřit, jak reagovat,“ popsal svoji práci.

Je to náročná herecká disciplína. I proto, že se natáčí ve velkém studiu. Viktor Preiss stojí u dirigentského pultíku a natáčení se účastní i členové orchestru Českého rozhlasu.

Býval také rozhlasákem

Český rozhlas v minulosti vysílal i hercův pořad Báječný svět, ve kterém zpovídal své kolegy. Posluchači si také cení jeho rozhlasového ztvárnění postavy Sherlocka Holmese. Na nedostatek práci si Viktor Preiss nemůže rozhodně stěžovat, naopak se snaží zvolňovat.


Viktor Preiss (* 13. března 1947 v Praze)
Pochází z divadelnické rodiny. Vystudoval gymnázium v Říčanech a pražskou DAMU. Členem uměleckého souboru Divadla na Vinohradech je od roku 1983.

Práce v divadle i na zahrádce

„Jsem pracující důchodce, i když to zní hrozně. Na repertoáru Divadla na Vinohradech mám tři hry: Vstupte, Brouk v hlavě a Soudce v nesnázích. Jinak moc práce nepřibírám, ačkoliv nabídky by byly a já jsem za ně vděčný,“ řekl.

Svou energii Preiss investuje mimo jiné do práce na zahradě. „Užívám si jaro, které zatím nechce přijít. Ale rekultivoval jsem zahradu, rozhodím travní semeno, dám k tújím granulované hnojivo a budu čekat, co to udělá.“

Viktor Preiss, Zuzana Vlková a Václav Žmolík

Audiozáznamy Odpoledne s Dvojkou najdete v iRadiu.

autor: luh
Spustit audio