Pravdivý příběh: Každý večer jsem vyčesával chumáče vlasů s lupénkou a připadal si jako prašivý!

9. listopad 2016

S lupénkou se u nás léčí kolem 250 000 lidí. Okolí se ale k nemocným vůbec nechová přívětivě. Spíš se jim vyhýbá, až štítí kvůli šupinaté kůži. Jen jim tím ale ještě víc znepříjemňujete už tak složitý život.

„Lupénka je chronické zánětlivé kožní onemocnění, které není infekční,“ vysvětluje Jana Hercogová, primářka Dermatovenerologické kliniky Nemocnice Bulovka. Je to ale taky imunitně podmíněné a dědičné onemocnění, které se projevuje jak na kůži, ale třeba i na kloubech.

Příběh pacienta

Marek Valášek o své lupénce ví už 20 let. Měl postižených až 90 % těla. „Ráno jsem namazal hlavu mastičkou, večer jsem si hřebenem vytahoval chumáče lupénky i s vlasy. Změnil se mi kompletně celý život, a to od intimního po společenského. Jako kdybych byl prašivý,“ vzpomíná.

Pracoval tehdy jako číšník a lidé si od něj odmítali brát jídlo. V současné době dostává biologickou léčbu, která skvěle zabrala. „Život se mi otočil vzhůru nohama. Kdybych ji neměl, možná, že bych tady už dnes ani nebyl,“ svěřuje se. Příběh Marka Valáška je podle primářky častý.


Biologická léčba
Není vhodná pro každého pacienta. Často se volí až jako poslední možnost, když nic jiného nezabírá. Mýtus, že způsobuje neplodnost, lékařka vyvrací. „Samozřejmě, že některé biologické léky nejde užívat v době, kdy pacientka graviditu plánuje. Ale z klinických studií i z praxe dobře vím, že ženy, které měly biologickou léčbu a otěhotněly vlastně omylem, měly naprosto zdravé děti.“

„Pacienti nám často říkají, že vzhledem k reakcím okolí, opravdu uvažují o sebevraždě. Deprese totiž jdou s touto nemocí ruku v ruce.“ Dá se úplně vyléčit? Podle Hercogové se u většiny lidí dají kožní projevy utlumit. Problém ale zůstává v dědičné dispozici, kterou si s sebou nesete už celý život.

Spouštěče lupénky

Co lupénku spouští? „Třeba u mladších pacientů a dětí je to běžná infekce, která se vyléčí antibiotiky. Pak se ale za tři čtyři týdny na kůži objeví vyrážka, která symetricky postihne většinu povrchu těla.“ Máte-li postiženo více než 10 % těla, je nemoc považována za závažnou.

„Záleží ale taky na tom, jestli jde jen kožní, nebo kloubní formu, jestli jsou postiženy pouze vlasy, obličej, nehty, viditelné části těla, genitálie a tak dále. Psoriáza totiž není jen jedna,“ dodává Hercogová.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio