Pouze 15 % lidí s nově zjištěnou rakovinou plic přežívá alespoň pět let!

26. březen 2015

Kouříte a kašlete? Pak můžete patřit mezi 85 až 90 % pacientů, kteří onemocní rakovinou plic. Je jí totiž v populaci stále víc!

Plicních nemocí je opravdu hodně, a to od nemoci dýchacích cest, po vlastního plicního parenchymu. „Naše plicní zařízení jsou přehlcená, jsme chronicky přepracovaní,“ říká primář 1. kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jiří Votruba.

Nejvíce nemocné trápí astma, chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) a bohužel i bronchogenní karcinom. „To jsou nemoci, které jsou na vzestupu,“ říká.

Kouření, kouření, kouření

Rakovina plic v posledních letech narůstá hlavně u žen. „Je to tím, že víc kouří. V posledních zhruba 15 letech to potvrzují i statistiky. U mužů to zůstává zhruba stejné, tedy kolem 90 nemocných na 100 tisíc obyvatel. U žen je to dnes dvojnásobek, tedy kolem 50.“

Většina pacientů s plicní rakovinou kouří

Podle Jiřího Votruby je tam přímá souvislost. Zhruba 85 až 90 % pacientů s plicní rakovinou jsou kuřáci. „Existuje ale malá skupina lidí, u kterých není plicní rakovina způsobena kouřením. To je ale specifický typ nemoci,“ dodává.

Pětileté přežití pacienta s nově zjištěnou plicní rakovinou je bohužel pouze 15 %. „To je velmi neuspokojivé a řada lidí už řadu let pracuje na tom, aby se to změnilo.“


Hlavním důvodem plicních nemocí je kouření a životní prostředí, ve kterém žijeme. Když rozvinete plicní sklípky, tak dostanete plochu dvou tenisových dvorců. Ta pak přichází do styku se všemi škodlivinami, které ve vzduchu jsou.

V poslední době se konečně objevují nová léčiva. „Máme biologické léky, máme léky, které pomáhají cílit na imunitní systém. Snad se nám tyto nepříznivé statistiky podaří změnit. Ale úmrtnost zatím zůstává velmi vysoká.“

CHOPN

Mezi další nemoci spojené s kouřením patří chronická obstrukční plicní nemoc. To je většinou nemoc dlouholetých kuřáků. Mají sníženou výdechovou kapacitu plic, která se měří spirometrií.

Nemoc vzniká projekcí dvou stavů. První je kuřácká chronická bronchitida, kdy pacient ráno vstane a má takzvaný kuřácký kašel. Ta druhá část je způsobená rozedmou plicní. V plicích se ničí plicní sklípky, které jsou rozleptány působením škodlivin v cigaretovém kouři. Z malinkých plicních sklípků vznikají puchýře, které tlačí na zdravý plicní parenchym. „Je to syntéza dvou stavů, kterým říkáme chronická obstrukční plicní nemoc.“

Astma

Mezi velmi časté onemocnění patří i astma bronchiale, které postihuje až 10 % naší populace. To má ale velmi dobré možnosti léčení. Astmatik nemusí mít žádné symptomy a pouze u malé skupiny pacientů s takzvaným obtížně léčitelným astmatem musíme používat léky, které jsou přijímány ústy. Ale většina je léčena pouze inhalační medikací.

Existuje prevence?

„Hlavně nekouřit,“ opakuje primář. Pak žít zdravým způsobem života. Sedavé zaměstnání má negativní vliv na rozvoj plicních funkcí a na jejich udržování. Řádně cvičit, rehabilitovat dýchací svaly a cvičit expektoraci, tedy vykašlávání, pokud je to nutné.

Dále hodně chůze, běh, plavání a další sporty. „A u těch, kteří jsou už v nějakém ohrožení plicní chorobou, třeba zápalem plic, doporučuji očkování proti pneumokokovi. A taky očkovat proti chřipce,“ dodává.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio